ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Μποντλέρ Κάρολος (1821-1867)


Μποντλέρ Κάρολος

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

Γεννήθηκε στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1821. Σε ηλικία έξι χρονών πεθαίνει ο πατέρας του και η μητέρα του ξαναπαντρεύεται τον Ζακ Οπίκ κι αυτό χαλάει την ήρεμη ζωή του. Η οικογένεια μετακομίζει στη Λυών το 1832 και επιστρέφει στο Παρίσι το 1836. Ο Κάρολος παραμένει εσωτερικός στη Λυών στο κολέγιο Λουί Λε Γκραντ, από όπου αποβάλλεται για απειθαρχία, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να αποφοιτήσει το 1839. Μόνο η λογοτεχνική εργασία τον ενδιαφέρει. Ο ακράτητος δανδισμός του ανησυχεί την οικογένειά του, που τον στέλνει κοντά σε έμπιστό της καπετάνιο να κάνει τον γύρο του κόσμου, μήπως και συνετισθεί. Δεν καταφέρνει να εκδώσει τα πρώτα του άρθρα και δημιουργεί τέτοια χρέη, που τον οδηγούν σε καταδίκη το 1844 (σε ηλικία 24 χρόνων) -κάτι που δεν συγχωρεί στη μητέρα του, παρά μόνο μετά τον θάνατο του στρατηγού Jacques Aupick το 1857.

Από το 1851 αρχίζει να μεταφράζει Έντγκαρ Πόε. Το 1857 εκδίδει τα Άνθη του κακού· έξι από αυτά στηλιτεύονται από τη δικαιοσύνη.

Τα Άνθη του Κακού αποκαταστάθηκαν μετά την ανάκληση της δικαστικής απόφασης το 1949 και συνέχισαν να εκδίδονται χωρίς «παράνομες» τροποποιήσεις. Ο Μποντλέρ χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πρώτους ποιητές που διέκριναν την αρνητική επιρροή του πρώιμου καπιταλιστικού συστήματος τόσο στην δομή της κοινωνίας, όσο και στις συνθήκες για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Διέκρινε τους όρους «μοντέρνος» και «μοντερνικότητα» για να αποδώσει το φευγαλέο και το εφήμερο, καθώς και μέσα στο έργο του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την σχέση της ομορφιάς με την κακία και της βίας με την ηδονή. Τα Άνθη του Κακού καθιερώθηκαν διαχρονικά ως μια από τις σπουδαιότερες ποιητικές συλλογές στην ιστορία της ποίησης. Επηρέασε σημαντικά την ευρωπαϊκή ποίηση καθώς και την ελληνική (ιδιαίτερα εμφανείς είναι οι επιδράσεις του σε Έλληνες ποιητές της εποχής του μεσοπολέμου, π.χ. στον Κ. Ουράνη και στον Ν. Καββαδία).

Πηγές: Βιβλιονετ, Σχολικό βιβλίο β' λυκείου, Περιοδικό MaxMag

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

Ανάταση

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Γεννήθηκε και πέθανε στο Παρίσι. Το 1857 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Άνθη του Κακού που, όπως είπε ο Βίκτορ Ουγκώ, έφερε ένα νέο ρίγος στη γαλλική ποίηση. Στα ποιήματα αυτά ο Κάρολος Μποντλέρ, παρά το ιδιότυπο ψυχικό τους κλίμα, βαθαίνει το ποιητικό αίσθημα και αναζητεί την τέλεια αρμονία του στίχου, σε αντίθεση με την πληθωρική ρομαντική ποίηση που επικρατούσε τότε. Οι κριτικές του επίσης για τη ρομαντική τέχνη δείχνουν τις αναζητήσεις του για μια νέα αισθητική. Εκτός από τα ποιήματα που αναφέραμε πιο πάνω, έγραψε ποιήματα σε πρόζα και έκανε γνωστό στη Γαλλία με τις μεταφράσεις του το έργο του Αμερικανού ποιητή και πεζογράφου Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Επηρέασε σημαντικά την ευρωπαϊκή ποίηση καθώς και την ελληνική (ιδιαίτερα εμφανείς είναι οι επιδράσεις του σε Έλληνες ποιητές της εποχής του μεσοπολέμου, π.χ. στον Κ. Ουράνη και στον Ν. Καββαδία).

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο β' λυκείου

 

O Charles Baudelaire γεννήθηκε στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1821. Σε ηλικία έξι χρονών πεθαίνει ο πατέρας του και η μητέρα του ξαναπαντρεύεται τον Jacques Aupick κι αυτό χαλάει την ήρεμη ζωή του. Η οικογένεια μετακομίζει στη Λυών το 1832 και επιστρέφει στο Παρίσι το 1836. Ο Κάρολος παραμένει εσωτερικός στη Λυών στο κολέγιο Louis-le-Grand, από όπου αποβάλλεται για απειθαρχία, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να αποφοιτήσει το 1839. Mόνο η λογοτεχνική εργασία τον ενδιαφέρει. Ο ακράτητος δανδισμός του ανησυχεί την οικογένειά του, που τον στέλνει κοντά σε έμπιστό της καπετάνιο να κάνει τον γύρο του κόσμου, μήπως και συνετισθεί. Μετά τα νησιά Maurice, και Βourbon, διασχίζει τις Ινδίες. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, το 1842, συνδέεται με τη Jeanne Duval. Συναντά τους Balzac, Nerval, Theophille Gautier, Theodore de Bauville. Δεν καταφέρνει να εκδώσει τα πρώτα του άρθρα και δημιουργεί τέτοια χρέη, που τον οδηγούν σε καταδίκη το 1844 (σε ηλικία 24 χρόνων) -κάτι που δεν συγχωρεί στη μητέρα του, παρά μόνο μετά τον θάνατο του στρατηγού Jacques Aupick το 1857.

Δημοσιεύει τα πρώτα του έργα στο "Salon de 1845", "Salon de 1846", - La Fanfarlo- 1847, συνεργάζεται με τα περιοδικά "Τintamarre", "Corsaire-Satan", "Messager", "Monde literaire", "Artiste", με ποιήματα και ποικίλα δοκίμια.

Από το 1851 αρχίζει να μεταφράζει Edgar Poe. Το 1857 εκδίδει τα "Άνθη του κακού" όπου έξι από αυτά στηλιτεύονται από τη δικαιοσύνη.

Η υγεία του είναι εύθραυστη αλλά η λογοτεχνική του δραστηριότητα μεγάλη. Κατά τη διαμονή του στο Βέλγιο επιδεινώνεται η υγεία του, μαζί με τις ατυχίες του. Στην επιστροφή μαζί με τη μητέρα του στο Παρίσι, πεθαίνει τον Αύγουστο του 1867 σε ηλικία 46 ετών.

 

Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

Τίτλοι στα ελληνικά

 

20 πεζά ποιήματα

Αισθητικά δοκίμια

Αισθητικές περιέργειες

Άνθη του κακού

Αποφθέγματα παρηγοριάς για τον έρωτα. Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής

Δεκαπέντε ποιήματα

Εγκώμιο του μακιγιάζ

Εικοσιοκτώ ποιήματα

Η καρδιά μου ξεγυμνωμένη

Η μελαγχολία του Παρισιού

Η Φανφαρλό

Λίγα από τα άνθη του κακού

Μικρά ποιήματα σε πεζό

Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής

Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ και ο Τανχόιζερ στο Παρίσι

Περί της ουσίας του γέλιου και γενικά περί του κωμικού στις πλαστικές τέχνες

Τα άνθη του κακού

Τεχνητοί παράδεισοι

Ύμνος στην ομορφιά

 



 

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Περιοδικό MaxMag δεσμός