ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Λογοτεχνίας Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου


Νταλ Ρόαλντ (1916-1990)


Νταλ Ρόαλντ

Γεννήθηκε στην Ουαλία, αλλά σπούδασε και ζει στην Αγγλία, όπου θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Άγγλους πεζογράφους. Στα βιβλία του για παιδιά κυριαρχεί το χιούμορ και η φαντασία. Πιστεύει ότι «είναι δυσκολότερο να γράφεις για παιδιά, γιατί είναι δύσκολο να κερδίσεις την προσοχή τους, όταν ξέρουν, βέβαια, πως στο διπλανό δωμάτιο τα περιμένει η τηλεόραση. Αν όμως τα καταφέρεις, είναι μεγάλη η χαρά». Έργα του: Ματίλντα, ΜΦΓ-Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας, Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, Ο Τσάρλι και ο μεγάλος γυάλινος ανελκυστήρας, Ντάνι, ο πρωταθλητής του κόσμου κ.ά.

 

Πηγή: Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων Ε' - Στ' Δημοτικού

 

O Roald Dahl γεννήθηκε από νορβηγούς γονείς το 1916 σ' ένα χωριό της Ουαλίας. Ορφανός από πατέρα σε ηλικία δύο ετών, ο Roald φοίτησε στο περίφημο σχολείο του Ρέπτον.

Λάτρης της περιπέτειας, έκανε αίτηση για μια θέση στη Shell, που το 1938 τον έστειλε στη σημερινή Τανζανία. Με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχθηκε στη RAF. Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του όταν το αεροπλάνο του έπεσε στη Λιβύη, υπηρέτησε ως μάχιμος πιλότος στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή. Το 1942, λόγω προβλημάτων υγείας, τοποθετήθηκε στην Ουάσινγκτον ως Ακόλουθος της Αεροπορίας και αργότερα σε άλλες διοικητικές θέσεις.

Στην Αμερική ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα. Εκεί γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, τη χολιγουντιανή σταρ Πατρίτσια Νιλ. Παντρεύτηκαν το 1953 και απέκτησαν πέντε παιδιά.

Τα χτυπήματα της μοίρας ήταν συντριπτικά: ο μοναχογιός τους τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι το 1960, η μεγαλύτερη κόρη τους πέθανε το 1962, ενώ το 1964 η Νιλ υπέστη βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκείνη την εποχή της δυστυχίας άρχισε να γράφει τα ωραιότερα βιβλία του. Η παγκόσμια αναγνώριση ήλθε σύντομα.

Το 1983 πήρε διαζύγιο για να παντρευτεί την Φελίσιτι Ντ' Αμπρέ, με την οποία πέρασε ίσως τα πιο ευτυχισμένα χρόνια του, στο σπίτι τους στο Μίσεντεν, το λεγόμενο Gipsy House.

O Dahl υπήρξε αντιφατική προσωπικότητα. Ήρωας πολέμου, φιλότεχνος, γενναιόδωρος, καλός οικογενειάρχης, αφοσιωμένος στα παιδιά του -αλλά και χαρτοπαίκτης, πότης, εριστικός κι αυταρχικός στις συναναστροφές του. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του, το σαρκαστικό χιούμορ του και την απρόβλεπτη φαντασία του. Πέθανε το Νοέμβριο του 1990, αφήνοντας κληρονομιά στα παιδιά όλου του κόσμου ιστορίες που έφεραν επανάσταση στο παιδικό βιβλίο.

 

Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

Τίτλοι στα ελληνικά

 

1997, Ο απίθανος κος Φοξ. Το μαγικό δάχτυλο, Ψυχογιός

1999, Η υπέροχη ιστορία του Χένρι Σούγκαρ, Ψυχογιός

2000, Ντάνι, ο πρωταθλητής του κόσμου, Ψυχογιός

2001, Απροσδόκητες ιστορίες, Ποταμός

2001, Ματίλντα, Ψυχογιός

2001, Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο, Ψυχογιός

2001, Οι βλακέντιοι. Το θαυματουργό φάρμακο, Ψυχογιός

2003, Αγόρι, Ποταμός

2003, Σόλο πορεία, Ποταμός

2004, Ο θείος Όσβαλντ, Άγρα

2004, Τα παραμύθια ανάποδα, Ποταμός

2005, Τα παλιοτέρατα, Ποταμός

2008, Οι μάγισσες, Ψυχογιός

2010, Ο απίθανος κύριος Φοξ, Ψυχογιός

2012, Ο ΜΦΓ, Ψυχογιός

2012, Ο πελώριος κροκόδειλος, Ψυχογιός

2012, Ο Τσάρλι και ο μεγάλος γυάλινος ανελκυστήρας, Ψυχογιός

2015, Άνω Λεχ, Ψυχογιός

2015, Ο Πέλης, η Πάρδαλη κι εγώ, Ψυχογιός

2015, Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, Ψυχογιός

2015, Το μαγικό δάχτυλο, Ψυχογιός

2018, Αγόρι, Ψυχογιός

2019, Ο Μπίλι και οι μικροσκοπίνοι, Ψυχογιός

  

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ