«Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα έργα μη μυθοπλαστικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Η Άννα Φρανκ ( Ανελίζ Μαρί Φρανκ) γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φραγκφούρτη. Η γερμανοεβραϊκή οικογένεια Φρανκ κατέφυγε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας το 1933, όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία. Μετά την κατάληψη του Άμστερνταμ από τους Γερμανούς και τις διώξεις των Εβραίων, η οικογένεια της Άννας και τέσσερις Ολλανδοί Εβραίοι, για δύο χρόνια ζούσαν κρυφά σε μια σοφίτα πίσω από τα γραφεία της οικογενειακής επιχείρησης Φρανκ στην οδό Prinsengracht 263. Στις 4 Αυγούστου 1944, η Γκεστάπο ανακάλυψε την κρυψώνα μετά από καταγγελία, τους έστειλε στο Βέστερμποκ, ένα προσωρινό στρατόπεδο, και έναν μήνα αργότερα στο Άουσβιτς. Η Άννα και η αδελφή της Μαργκό στα τέλη Οκτωβρίου του 1944 μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν. Και οι δύο αδελφές πέθαναν από τύφο το Μάρτιο του 1945, λίγες εβδομάδες πριν από την απελευθέρωση του στρατοπέδου από βρετανικά στρατεύματα. Η μητέρα τους πέθανε στο Άουσβιτς τον Ιανουάριο του 1945. Μόνο ο Ότο Φρανκ, ο πατέρας, επέζησε.
Ενώ κρυβόταν, η Άννα Φρανκ διατηρούσε ημερολόγιο όπου κατέγραφε τα συναισθήματα, τις ελπίδες, τις εμπειρίες της. Δημιούργησε μια φανταστική φίλη, την Κίττυ, στην οποία απευθυνόταν σε κάθε καταχώρησή της. Στο ημερολόγιο περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σε αυτό, 1 Αυγούστου 1944. Βρέθηκε στο μυστικό διαμέρισμα μετά τη σύλληψη της οικογένειας. Παραδόθηκε στον Ότο Φρανκ τον Ιούνιο του 1945, ο οποίος το εξέδωσε το 1947 με τον τίτλο «Het Achterhuis» (Το πίσω σπίτι) ή όπως είναι γνωστό στη χώρα μας «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ».
«Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1955, έγινε κινηματογραφική ταινία και θεατρικό έργο. Απευθύνεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να μην ξεχάσει τον παραλογισμό και τη βαρβαρότητα του πολέμου και του ρατσισμού
Επιμέλεια: Ευγενία Κοσμάτου
Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία: