ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Καμπανέλλης Iάκωβος (1921-2011)


Καμπανέλλης Iάκωβος

Γεννήθηκε στη Νάξο το 1922 και σπούδασε σχεδιαστής. Από τις αρχές του 1943 ως το Μάη του 1945 ήταν κρατούμενος των Γερμανών στο στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν. Επιστρέφοντας άρχισε να ασχολείται με το θέατρο και αναδείχτηκε σε έναν από τους καλύτερους θεατρικούς συγγραφείς. Τα έργα του, που έχουν παιχτεί με επιτυχία από διάφορους θιάσους, περιλαμβάνονται σε τρεις τόμους με τον τίτλο Θέατρο Α, Β, Γ (εκδ. Κέδρος). Πιο γνωστά είναι Η αυλή των θαυμάτων, Η ηλικία της νύχτας, Οδυσσέα γύρισε σπίτι. Έγραψε επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο (Στέλλα, Δράκος κ.ά.) και το πεζογράφημα Μαουτχάουζεν, χρονικό από την εμπειρία του στο στρατόπεδο των Ες-Ες.

 

Πηγή: Σχολικό βιβλίο γ' λυκείου

 

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο. Τέλειωσε το γυμνάσιο και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έζησε έγκλειστος στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο. Πρωτοεμφανίστηκε το 1950 με το έργο Χορός πάνω στα στάχυα, γνωστός όμως έγινε με τα επόμενα έργα του που παραστάθηκαν από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και με κορυφαία στιγμή την Αυλή των θαυμάτων (1957) τον καθιέρωσαν ως το γενάρχη του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου. Ο Καμπανέλλης εισηγήθηκε του σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού στο νεοελληνικό θέατρο και παράλληλα αναζήτησε νέους τρόπους έκφρασης στο χώρο της δραματουργίας, κινούμενος σε ένα ευρύ υφολογικό φάσμα από το νεορρεαλισμό ως την αφαιρετική γραφή και το λεγόμενο θέατρο του παραλόγου. Το έργο του άσκησε μεγάλη επίδραση στους μεταγενέστερους έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, ενώ σημαντική υπήρξε και η συμβολή του στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, όπου έγραψε μεταξύ άλλων τα σενάρια για τις ταινίες Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, Ο Δράκος και Το ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου, Το αμαξάκι του Ντίνου Δημόπουλου, ενώ σε δικό του σενάριο σκηνοθέτησε και το Κανόνι και τ’ αηδόνι. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την στιχουργική, σε συνεργασία με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις (Παραμύθι χωρίς όνομα), ο Μίκης Θεωδοράκης (Μαουτχάουζεν), ο Νίκος Μαμαγκάκης (Ο κύκλος με την κιμωλία). Άλλα θεατρικά έργα του: Η έβδομη μέρα της δημιουργίας (1956), Η ηλικία της νύχτας (1958), Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού (1978). Έγραψε επίσης το αυτοβιογραφικό πεζογράφημα Μάουτχάουζεν (1963), ενώ αυτοβιογραφικά στοιχεία περιέχει επίσης το τελευταίο έργο του για το θέατρο με τίτλο Μία συνάντηση κάπου αλλού, που σκηνοθέτησε το 1998 ο Μίμης Κουγιουμτζής στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Το Μάρτιο του 1999 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ιάκωβου Καμπανέλλη βλ. Πετρής Τάσος Ν., «Καμπανέλλης Ιάκωβος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 8. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ. και «Καμπανέλλης Ιάκωβος», Who’ s who 1998· Επίτομο Βιογραφικό Λεξικό. Αθήνα, Μέτρον, 1998 και Βιογραφικό Λεξικό.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ

Εργογραφία

 

• Παραμύθι χωρίς όνομα. Αθήνα, Εστία, χ.χ.

• Ευγενία Γκραντέ· Δράμα σε τρεις πράξεις οχτώ εικόνες.

• Η αποικία των τιμωρημένων - Αυτός και το παντελόνι του. Αθήνα, Προμηθεύς, 1970.

• Το μεγάλο μας τσίρκο. Αθήνα, χ.χ.

• ΘέατροΑ΄· Έβδομη μέρα της δημιουργίας – Η αυλή των θαυμάτων – Η ηλικία της νύχτας . Αθήνα, Κέδρος, 1978.

• ΘέατροΒ΄· Το παραμύθι χωρίς όνομα – Βίβα Ασπασία – Οδυσσέα γύρισε σπίτι. Αθήνα, Κέδρος, 1979.

• ΘέατροΓ΄· Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα – Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού – Ο Μπαμπάς ο πόλεμος. Αθήνα, Κέδρος, 1981.

• ΘέατροΔ΄. Αθήνα, Κέδρος, 1989.

• ΘέατροΕ΄. Αθήνα, Κέδρος, 1991.

• ΘέατροΣτ΄· Γράμμα στον Ορέστη – Ο Δείπνος – Πάροδος Θηβών – Στη χώρα Ίψεν – Ο Διάλογος – Ποιος ήταν ο κύριος… - Ο κανείς και οι κύκλωπες. Αθήνα, Κέδρος, 1994.

II.Δοκίμια

• Από σκηνής κι από πλατείας. Αθήνα, Καστανιώτης, 1990.

  

Ιστοσελίδα Ιάκωβου Καμπανέλλη δεσμός

ΕΚΕΒΙ ΕΚΕΒΙ

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

σαν σήμερα σαν σήμερα

μελοποιημένα ποιήματα στο stixoi.info stixoi

 

Εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ Μέρος: 1 ΕΡΤ

Εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ Μέρος: 2 ΕΡΤ