ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Κλιάφα Μαρούλα (1937-)


Μαρούλα Κλιάφα

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

«Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί το διαφορετικό. Αδιαφορεί για τον ανάπηρο, σιχαίνεται το μελαψό, νιώθει μίσος για όποιον δεν ντύνεται, δε χτενίζεται ή δε σκέφτεται όπως αυτός. […] Σιχαίνομαι τους δήθεν διακριτικούς. Αυτούς που καμώνονται πως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημά σου. Αυτούς που σε βρίσκουν ανήμπορο και σε προσπερνούν ή βιάζονται να στρέψουν αλλού το βλέμμα. Αυτοί είναι οι χειρότεροι

Και κάπως έτσι η Μαρούλα Κλιάφα μας έδειξε μέσα από ένα εφηβικό επιστολικό μυθιστόρημα  ότι Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς. Η πορεία προς την ευτυχία, την ισορροπία, την αρμονία είναι δύσβατη αλλά όχι ακατόρθωτη και απαιτεί συνεχή αγώνα, κουράγιο, δύναμη και πείσμα.

Οι ιδιότητες αυτές  χαρακτηρίζουν τους ήρωες των έργων της Μαρούλας Κλιάφα, η οποία γεννήθηκε στα Τρίκαλα όπου και ζει μόνιμα με την οικογένειά της. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη μελέτη της Tοπικής Iστορίας, τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών, παραδοσιακών παιχνιδιών και παλαιών φωτογραφιών. Τα μυθιστορήματά της για εφήβους έχουν κάνει πολλές επανεκδόσεις, δύο βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά και στα γερμανικά, ενώ αποσπάσματα των έργων της έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία του δημοτικού σχολείου και στα "Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" του γυμνασίου. Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Συντροφιά. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας της απένειμε τον τίτλο της επιτίμου διδάκτορος.

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

O δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Η Μαρούλα Κλιάφα γεννήθηκε το 1937 στα Τρίκαλα όπου και ζει μόνιμα με την οικογένειά της. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και από το 1972 ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη μελέτη της Tοπικής Iστορίας, τη συλλογή λαϊκών παραμυθιών, παραδοσιακών παιχνιδιών και παλαιών φωτογραφιών. Τα περισσότερα βιβλία της έχουν αποσπάσει επαίνους και βραβεία, ενώ δύο από αυτά έχουν μεταφραστεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Μυθιστορήματα: Η ηλιαχτίδα (1974), Oι πελαργοί θα ξανάρθουν (1976), Ένα δέντρο στην αυλή μας (1980), O κόσμος βαριέται να διαβάζει θλιβερές ιστορίες (1986), Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες (1997).

 

Εργογραφία

 

12+1 παραμύθια από τη Θεσσαλία, Εκδόσεις Καστανιώτη

Άγρια παιχνίδια, Κέδρος

Άνθρωποι του μόχθου: Θεσσαλία (1920-1980), Μεταίχμιο

Γυναίκες της γης, Κέδρος

Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες, Εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα δέντρο στην αυλή μας, Κέδρος

Η επιχειρηματικότητα στα Τρίκαλα, Εκδόσεις Degiorgio

Η ηλιαχτίδα, Κέδρος

Η ιστορία ενός νεαρού gamer, Εκδόσεις Πατάκη

Η παιδεία παίζει..., Κέδρος

Θεσσαλία 1881-1981, Κέδρος

Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα, Εκδόσεις Πατάκη

Μια σερενάτα στο Ληθαίο, Κέδρος

Μύθοι και θρύλοι της Θεσσαλίας, Κέδρος

Ο άντρας με τη γερμανική στολή, Κέδρος

Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς, Κέδρος

Ο κόσμος βαριέται να διαβάζει θλιβερές ιστορίες, Κέδρος

Οι πελαργοί θα ξανάρθουν, Κέδρος

Τα του Δήμου εν δήμω, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις

Τρίκαλα, Κέδρος

Τρίκαλα. Από τον Σεϊφουλλάχ ως τον Τσιτσάνη, Κέδρος

Τρομακτικά παραμύθια για ατρόμητα παιδιά, Κέδρος

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ



 

Βιβλιονέτ βιβλιονετ

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Μαρούλα Κλιάφα