ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Λογοτεχνίας Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου


Παπαδόπουλος Λευτέρης (1935-)


Παπαδόπουλος Λευτέρης

Γνωστός ποιητής, στιχουργός και δημοσιογράφος. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και έχουν αγαπηθεί και τραγουδηθεί από το λαό μας. Έργα του: Τα τραγούδια μου και Οι παλιοί συμμαθητές (πεζό).

 

Πηγή: Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων Ε' - Στ' Δημοτικού

 

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1935. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 εργάζεται στην εφημερίδα Τα Νέα. Έχει γράψει πολλά βιβλία εκ των οποίων «Επαρχίες της Αθήνας», «Η Τουρκία χωρίς φερετζέ» καθώς και το θεατρικό «Ο δρόμος», στίχους εκατοντάδων τραγουδιών σε πρωτότυπη ποίηση αλλά και από μετάφραση (Λόρκα, Νερούδα). Οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερ. Εφημ. Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Εταιρείας Μουσικοσυνθετών Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ

 

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες. Μεγάλωσε σε μιαν αυλή, κάτω από την πλατεία Κυριακού (Βικτωρίας). Μπήκε στο πανεπιστήμιο (Νομική Αθηνών), αλλά τα παράτησε στο τρίτο έτος και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Από το 1959 εργάζεται στα "Νέα". Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια είναι ο χρονογράφος της εφημερίδας. Έχει τιμηθεί με το δημοσιογραφικό βραβείο της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου (ΕΣΑΤ), με το βραβείο Μπότση και το μεγάλο βραβείο "Ξενοφών". Ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησε δύο φορές με το Μετάλλιο της Πόλης για την προσφορά του στον πολιτισμό. Δεν δέχτηκε για λόγους αρχής, να παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το 1963 καταπιάστηκε με το τραγούδι. Ως τώρα έχει γράψει τους στίχους 1.200 τραγουδιών. Συνεργάστηκε με τους καλύτερους μουσικούς και τραγουδιστές, ανάμεσα στους οποίους οι: Θεοδωράκης, Καλδάρας, Κουγιουμτζής, Πλέσσας, Σπανός, Χατζηνάσιος, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Αλεξίου, Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Μητροπάνος και πολλοί άλλοι. Έγραψε επίσης τρία θεατρικά και δεκάδες τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Δούλεψε στην τηλεόραση με δικές του εκπομπές. Πολλά από τα κείμενά του πήραν και τον δρόμο του τυπογραφείου. Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του: "Επαρχίες της Αθήνας", "Η Τουρκία χωρίς φερετζέ", "Το βρώμικο '89", "Τα τραγούδια μου", "Μάνος Λοΐζος", "Ματιές", "Άσμα Ασμάτων", "Οι παλιοί συμμαθητές", "Ζω από περιέργεια", "Όλα είναι ένα ψέμα". Είναι παντρεμένος με τη σκηνοθέτιδα Ράια Μουζενίδου και έχει δύο παιδιά, τον Νότη και την Υακίνθη.

Πηγή: ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

 

Εργογραφία

 

1995, Οι παλιοί συμμαθητές, Εκδόσεις Καστανιώτη

1996, Τα τραγούδια μου, Κάκτος

2000, Ζω από περιέργεια, Εκδόσεις Καστανιώτη

2000, Μάνος Λοΐζος, Κάκτος

2002, Thalassa, Τοπίο

2002, Όλα είναι ένα ψέμα, Εκδόσεις Καστανιώτη

2004, 100 ανέκδοτα τραγούδια, Ιανός

2004, Να συλληφθεί το ντουμάνι!, Εκδόσεις Καστανιώτη

2006, Είναι γλεντζές, πίνει γάλα, Εκδόσεις Καστανιώτη

2006, Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους, Ιανός [κείμενα, στίχοι]

2007, Εν αρχή ην ο Καζαντζίδης, Εκδόσεις Καστανιώτη

2009, Δώδεκα πόντους και μισό, Εκδόσεις Καστανιώτη

2010, Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια..., Εκδόσεις Καστανιώτη

2010, Το βρώμικο '89, Κάκτος

2011, Θάλασσα, Μίλητος

  

ΕΚΕΒΙ ΕΚΕΒΙ

Βιβλιοnet Βιβλιοnet

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Τραγούδια στο stixoi.info stixoi

Η μάνα μου, Μουσική Μίμης Πλέσσας, Ερμηνεία Γιάννης Πουλόπουλος, youtube