ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Σωτηρίου Διδώ (1909-2004)


Διδώ Σωτηρίου

Σύντομο βιογραφικό για σχολική χρήση. Κατέβασε σε αρχείο

«Κανείς μας ακόμα δεν μπορούσε να πιστέψει πως είμαστε οι πρώτες σταγόνες της καταιγίδας που έφτανε, η πρώτη αχνή γραμμή μιας ατέλειωτης ανθρωποθάλασσας που θα ξεχυνόταν σε λίγο σ' εκείνο το άγνωστο λιμάνι.»

 

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας κι εγκαταστάθηκε αργότερα με την οικογένειά της στη Σμύρνη. Μετά την καταστροφή του 1922 κατέφυγε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά της, σταγόνα της ανθρωποθάλασσας προσφύγων που τόσο γλαφυρά περιέγραψε, κι η ίδια. Παντρεύτηκε τον Πλάτωνα Σωτηρίου, αδελφό της μητέρας τής Άλκης Ζέη, για την οποία η Διδώ Σωτηρίου υπήρξε πρότυπο. Αδελφή της ήταν η, επίσης δημοσιογράφος και συγγραφέας, Έλλη Παππά, σύζυγος του Νίκου Μπελογιάννη.

Η Διδώ Σωτηρίου συμμετείχε ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της χώρας μέσα από τις τάξεις της αριστεράς. Αν και σπούδασε γαλλική φιλολογία, δεν εργάστηκε ποτέ ως καθηγήτρια, γιατί αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία.

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1959 με την έκδοση του μυθιστορήματος Οι νεκροί περιμένουν. Στο έργο της διαφαίνεται έντονη η παρουσία του αυτοβιογραφικού στοιχείου και η συναισθηματική συμμετοχή της συγγραφέως στις περιπέτειες των ηρώων της. Το έργο διακρίνεται, ακόμη, για τον ρεαλισμό, την απλότητα και τη δραματική του αφήγηση.

Η συγγραφέας αντλεί τη θεματολογία της από τη μικρασιατική καταστροφή, την περίοδο του εμφυλίου και τη μετεμφυλιακή περίοδο στις ελληνικής ιστορίας. Με τα Ματωμένα χώματα η Σωτηρίου εγκαινίασε την πορεία της προς μια γραφή που συνδυάζει τη μυθιστορηματική τεχνική με μια προοπτική εξέτασης των θεμάτων της από ιστορική σκοπιά.

Έργα στις μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, η ίδια τιμήθηκε με πολλά βραβεία και προς τιμήν της οδοί, σχολεία και βιβλιοθήκες φέρουν το όνομά της.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Σάιτ

 

Ανθολογούνται στα σχολικά βιβλία:

[Οι πρόσφυγες]

Ταξίδι χωρίς επιστροφή

Όταν πρωτοκατέβηκα στη Σμύρνη

Οι νεκροί περιμένουν

 

 

Εκτενέστερο βιογραφικό

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, κόρη του Ευάγγελου Παππά και της Μαριάνθης Παπαδοπούλου. Το 1919 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Σμύρνη και μετά την καταστροφή του 1922 κατέφυγαν στην Ελλάδα. Στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της με δασκάλους μεταξύ άλλων τους λογοτέχνες Κώστα Παρορίτη και Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη. Φοίτησε στο γαλλικό ινστιτούτο Αθηνών και το 1937 παρακολούθησε για λίγους μήνες μαθήματα γαλλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Από το 1936 στράφηκε επαγγελματικά προς τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με το περιοδικό Γυναίκα (ως αρχισυντάκτρια) και τις εφημερίδες Νέος Κόσμος και Ριζοσπάστης (αρχισυντάκτρια από το 1944), ενώ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συνεργάστηκε με τις Μέλπω Αξιώτη, Έλλη Αλεξίου, Έλλη Παππά, Τιτίκα Δαμασκηνού, Ηλέκτρα Αποστόλου, Χρύσα Χατζηβασιλείου και άλλες ελληνίδες της αντίστασης. Πήρε μέρος στο συνέδριο της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη το 1935, όπου γνωρίστηκε με τη σύντροφο του Λένιν Αλεξάνδρα Κολοντάι και στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών το 1945 στο Παρίσι. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1959 με την έκδοση του μυθιστορήματος Οι νεκροί περιμένουν. Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.

Η Διδώ Σωτηρίου ανήκει στους έλληνες πεζογράφους του μεσοπολέμου. Το έργο της κινείται στα πλαίσια του ρεαλισμού με έντονη την παρουσία του αυτοβιογραφικού στοιχείου και της συναισθηματικής συμμετοχής του συγγραφέως στις περιπέτειες των ηρώων της, και αντλεί τη θεματολογία του από τη μικρασιατική καταστροφή, την περίοδο του εμφυλίου και την μετά τον εμφύλιο περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Με τα Ματωμένα χώματα η Σωτηρίου εγκαινίασε την πορεία της προς μια γραφή που συνδυάζει τη μυθιστορηματική τεχνική με μια προοπτική εξέτασης των θεμάτων της από ιστορική σκοπιά, πορεία που συνέχισε και στα δύο επόμενα μυθιστορήματά της την Εντολή, με θέμα την υπόθεση Μπελογιάννη και το Κατεδαφιζόμεθα. Πέθανε το 2004.

 

Εργογραφία

 

Ι.Πεζογραφία

• Οι νεκροί περιμένουν. Αθήνα, Κέδρος, 1959.

• Ματωμένα χώματα. Αθήνα, Κέδρος, 1962.

• Εντολή. Αθήνα, Κέδρος, 1976.

• Κατεδαφιζόμεθα. Αθήνα, Κέδρος, 1982.

• Ηλέκτρα (μυθιστορηματική βιογραφία της Ηλέκτρας Αποστόλου). Αθήνα, 1961.

• Μέσα στις φλόγες. Αθήνα, Κέδρος, 1978.

• Επισκέπτες. Αθήνα, Κέδρος, 1979.

• Σύμπτωση. Αθήνα, Πυρσός, 1939.

ΙΙ.Δοκίμιο

• Η μικρασιατική καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα, Κέδρος, 1975 (δοκίμιο).

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ



 

Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου] Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]

Διδώ Σωτηρίου (εκπομπή «Μονόγραμμα») [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]  Διδώ Σωτηρίου (εκπομπή «Μονόγραμμα») [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

Διδώ Σωτηρίου (εκπομπή «Βάθος Πεδίου») [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]  Διδώ Σωτηρίου (εκπομπή «Βάθος Πεδίου») [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

Διδώ Σωτηρίου (εκπομπή «Παρασκήνιο») [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]  Διδώ Σωτηρίου (εκπομπή «Παρασκήνιο») [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

Βικιπαίδεια Διδώ Σωτηρίου

ΠΟ.Θ.Ε.Γ. Διδώ Σωτηρίου

Πρόσωπα και θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Διδώ Σωτηρίου