ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιογραφίες Ανθολογούμενων Λογοτεχνών στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γυμνασίου - Λυκείου


Ταχτσής Κώστας (1927-1988)


Κώστας Ταχτσής

Ο Κώστας Ταχτσής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του καταγόταν από την Ανατολική Ρωμυλία. Σε ηλικία επτά ετών μετά από χωρισμό των γονιών του έφυγε για την Αθήνα με τη γιαγιά του. Στην Αθήνα πέρασε τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησε για δυο χρόνια. Είχε προηγηθεί μια αίτησή του στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων χωρίς επιτυχία λόγω ασθένειάς του και αδυναμίας να παραστεί στις εξετάσεις. Το 1951 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ποιήματα. Ακολούθησαν τέσσερις ακόμη συλλογές ως το 1956. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε φιλικά με τους Οδυσσέα Ελύτη, Νίκο Γκάτσο, Αντρέα Εμπειρίκο. Το 1960 ξεκίνησε για το γύρο της Ευρώπης με βέσπα. Στις χώρες που επισκέφτηκε έγραψε το Τρίτο στεφάνι, το οποίο ολοκλήρωσε στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια δεύτερης εκεί παραμονής του και έστειλε στην Ελλάδα για εκτύπωση. Το έργο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο και ο Ταχτσής πραγματοποίησε ιδιωτική έκδοσή του στην Αθήνα το 1962. Μετά την οριστική επιστροφή του στην Αθήνα συνεργάστηκε με το περιοδικό Πάλι και εργάστηκε ως ξεναγός και μεταφραστής. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου πήρε μέρος στη Δήλωση των 18 και διώχτηκε από την Ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του σχεδόν εγκατέλειψε το γράψιμο. Δηλωμένος ομοφυλόφιλος και τραβεστί, ο Κώστας Ταχτσής δολοφονήθηκε άγρια υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες στο σπίτι του σε ηλικία εξηνταενός χρόνων.

Το ποιητικό έργο του Κώστα Ταχτσή κινείται στα πλαίσια της θεματολογίας της καθημερινής ζωής και χαρακτηρίζεται από έντονα λυρική διάθεση, διάθεση η οποία μεταφέρθηκε και στα πεζά του. Το έργο που τον καθιέρωσε στον χώρο της μεταπολεμικής ελληνικής λογοτεχνίας είναι το μυθιστόρημα Το τρίτο στεφάνι, μια ευφυής ρεαλιστική και ταυτόχρονα συχνά λυρική απεικόνιση της ζωής και της κοσμοθεωρίας των ελλήνων μικροαστών, που καλύπτει την περίοδο από τις αρχές του αιώνα μας ως τη σύγχρονη του συγγραφέα εποχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ψυχογραφική ικανότητα του Ταχτσή, ιδιαίτερα στους γυναικείους χαρακτήρες του και η εξαιρετική φροντίδα της γλωσσικής του έκφρασης.

 

Εργογραφία

 

Ι.Ποίηση

• Ποιήματα. Αθήνα, έκδοση του συγγραφέα, 1951.

• Μικρά ποιήματα. Αθήνα, έκδοση του συγγραφέα, 1952.

• Περί ώραν δωδεκάτην. Αθήνα, έκδοση του συγγραφέα, 1953.

• Η συμφωνία του Μπραζίλιαν. Αθήνα, 1954.

• Καφενείον το Βυζάντιον και άλλα ποιήματα. Αθήνα, έκδοση του συγγραφέα, 1956.

ΙΙ.Πεζογραφία

• Το τρίτο στεφάνι. Αθήνα, έκδοση του συγγραφέα, 1962.

• Τα ρέστα. Αθήνα, Ερμής, 1972.

• Η γιαγιά μου η Αθήνα. Αθήνα, Ερμής, 1979.

ΙΙΙ. Αυτοβιογραφικά κείμενα

• Από τη χαμηλή σκοπιά. Αθήνα, Εξάντας, 19;

• Συγγνώμην, εσείς δεν είσθε ο κύριος Ταχτσής; Αθήνα, Πατάκης, 1994.

ΙV. Μεταφράσεις

• Αριστοφάνη, Λυσιστράτη, Βάτραχοι. Αθήνα, Ερμής, 1980.

• C. Van Woodward, Συγκριτικά δοκίμια γύρω από την Αμερικανική Ιστορία· Μετάφραση Κώστα Ταχτσή. Αθήνα, Παλτεζανάκη, 1969.

• Deyries Bernard – Lemery Denys – Sadler Michael, Ιστορία της μουσικής σε έγχρωμα σχέδια… Με τη συμμετοχή του Triery BenardeauB’· Aπό τον Μπετόβεν ως τον Βάγκνερ. Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Γωνιά, 1979.

• Κολέτ, Το τέλος του αγαπημένου. Αθήνα, Καστανιώτης, 1998.

 

Πηγή: Ε.ΚΕ.ΒΙ 

ΕΚΕΒΙ Βιογραφικό σημείωμα [πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου]

Ψηφίδες, Πρόσωπα και θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ψηφίδες

Πολιτιστικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας ΠΟΘΕΓ

στη Βικιπαίδεια Βικιπαίδεια

ΤΑΙΝΙΕΣ

Εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Παρασκήνιο. Κώστας Ταχτσής. Τόποι και εικόνες (βίντεο) [πηγή: Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ]

Εκπομπή ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΕΡΤ