ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μοντέρνα ποίηση
Χαρακτηριστικά της ποίησης του Ντίνου Χριστιανόπουλου

© Τατιάνα Παπά

 

Κατεβάστε σε αρχείο

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη, 1931-2020) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως Κύκλος της Διαγωνίου και κινήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε (Νίκος - Αλέξης Ασλάνογλου, Γιώργος Ιωάννου, Τάσος Κόρφης, Βασίλης Καραβίτης κ.α.). Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονα ερωτική διάθεση και επιρροές από το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Χαρακτηριστικά

Στις πρώτες του ποιητικές συλλογές είναι έκδηλες οι επιδράσεις που έχει δεχτεί από τον Καβάφη και υπάρχει πρόσμειξη του δραματικού με το ειρωνικό στοιχείο.

Είναι ποιητής του καημού και της ερωτικής αγωνίας. Απευθύνεται σε όλους και προπαντός σε αυτούς που έχουν τραυματικές εμπειρίες από τον έρωτα.

Η επιγραμματικότητα και η νοηματική πυκνότητα, με καταβολές και στα αποσπάσματα του Σολωμού (το έργο του οποίου τον απασχόλησε φιλολογικά), προσέδωσαν σε πολλά από τα ποιήματα συνθηματικό χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό το δίστιχο «και τι δεν κάνατε για να με θάψετε / όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος».

Είναι ο γνήσια λαϊκός ποιητής που δεν αποκόπηκε ποτέ από τις ρίζες και το περιβάλλον του. Η σχέση του με τη λαϊκή παράδοση και τα λαϊκά στρώματα είναι φυσική και ζωτική.

Η θάλασσα*

Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα:

μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις.

Πόσοι δεν έφαγαν τα νιάτα τους –

μοιραίες βουτιές, θανατερές καταδύσεις,

γράμπες, πηγάδια, βράχια αθέατα,

ρουφήχτρες, καρχαρίες, μέδουσες.

Αλίμονο αν κόψουμε τα μπάνια

Μόνο και μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέξι.

Αλίμονο αν προδώσουμε τη θάλασσα

Γιατί έχει τρόπους να μας καταπίνει.

Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα:

χίλιοι τη χαίρονται – ένας την πληρώνει.

 

*Το ποίημα έχει μελοποιηθεί από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας https://youtu.be/BQOfoaakoqo

Βιβλιογραφία

Ιερωνυμάκη Θάλεια, «Είναι βαθιές οι ρίζες της ποίησης του Ντίνου Χριστιανόπουλου», Εφημερίδα των Συντακτών, 23-8-20 [εδώ]

Νικολαϊδης Αναστάσιος , Πάθος και Ήθος στην ποίηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου, μεταπτυχιακή εργασία [εδώ]

Παπαστάθη Δέσποινα, Εισαγωγή στη νεοελληνική λογοτεχνία, Χριστιανόπουλος, Ασλάνογλου, Δημουλά [εδώ]