Η πολύτιμη Στάχτη

Όσο και απιθανο αν σας φενεται, αυτο το, εκ πρωτης οψεως αχρηστο, υποπροιον της καυσης ξυλων, ειναι πραγματικος θυσαυρος. Ειδικα στα παλια χρονια που δεν υπηρχε πληθωρα προιοντων, για οτιδηποτε, η σταχτη ηταν απαραιτητη σε καθε σπιτι.
Καταρχας οταν λεμε σταχτη, εννοουμε αυτην την λευκο-γκριζη πουδρα που μενει οταν καιμε τα ξυλα. Επιπλεον θα πρεπει οταν χρησιμοποιηται σταχτη, αυτη να προερχεται απο την καυση φυσικων ξυλων και οχι κατεργαζμενων (πχ απο παλετες) και επισης δεν θα πρεπει να εχετε καψει αλλες χημικες ουσιες, ουτε καν λιπος. Συνεπως οταν θα παρετε σταχτη για να κανετε κατι απο τα παρακατω, θα πρεπει να εχετε καψει μονο φυσικα ξυλα.
Χρήσεις
1. Παρασκευει Αλυσιβας
Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.
2. Αποσμητικο
Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα.
3. Ως οδοντοκρεμα
Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών, υπάρχει μια συνταγή για την οδοντική σκόνη
εδώ <http://fysikaproionta.blogspot.com/search/label/%CE%A3%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B9%CE%BD%CE%AE>. Μπορειτε να την χρησιμοποιησετε και σκετη ως αλυσιβα, βρεχετε την οδοντοβουρτσα η το δαχτυλο σας και τριβετε τα δοντια
4. Ως Σαμπουαν
Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.
5. Αντι για μαγειρικη σοδα
Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.
6. Αποθητικο εντομων και τροκτικων
Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους.  Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια! Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.
7. Κατα της Ψειρας
Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.
8. Παρασκευεί Σόδας
Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη.  Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού. Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί. Η σοδα επειδη παραγετε απο την σταχτη εχει πολλες ιδιοτητες της.
9. Σβησιμο φωτιάς
Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.
10. Απολυμαντικο πληγων
Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα.  Διαλύουμε  λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.
11. Φυσικο ψυγειο
Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα  για πολλές μέρες έως και χρόνια!  Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.
http://fysikaproionta.blogspot.com/2010/12/blog-post.html