Ανάγλυφα σε χαρτί από τον Simon Schubert

Για τα origami  και την τεχνική τους (χαρτοδιπλωτική) έχετε σίγουρα ξανακούσει. Αυτή η παλιά τέχνη του 1600 από την Ιαπωνία, χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα  σαν τρόπος διασκέδασης αλλά και σαν εικαστική τέχνη.

Ο Simon Schubert, διπλώνει και τσαλακώνει χαρτιά για να σχεδιάσει τα έργα του χωρίς να χρησιμοποιήσει μολύβι, πένα ή χρώμα παρά μόνο το φως και τη σκιά.

Γεννήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας (1976) και σπούδασε γλυπτική στη Kunstakademie του D?sseldorf. Ένα από τα πρώτα του έργα ήταν το πορτρέτο του Samuel Beckett, ενός από τους ανθρώπους που επηρέασαν τη δουλειά του.

Η έμπνευση, όπως δηλώνει ο ίδιος, μου έρχεται πολλές φορές από τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την ιστορία της τέχνης και προσπαθώ να τη συνεχίσω ή και να ξεπεράσω την αρχική ιδέα.

ο Simon Schubert διπλώνει το χαρτί χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη τεχνική και παρουσιάζει ανάγλυφα το τελικό του έργο.

Με το δίπλωμα, σηκώνει κάποιες περιοχές ελάχιστα χιλιοστά  και δημιουργεί έτσι γραμμές και επίπεδα που φαίνονται με τη βοήθεια του φωτός και της σκιάς.

 Διπλώνοντας και τσαλακώνοντας το χαρτί δημιουργεί έργα προοπτικά και δίνει την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου μέσα από ανάγλυφες επιφάνειες.

Ο ίδιος, βλέπει τον εαυτό του σαν γλύπτη και προσπαθεί με διάφορες τεχνικές, τα ανάγλυφα έργα του στο χαρτί, να δημιουργούν την ψευδαίσθηση του πραγματικού, του ρεαλιστικού.

Τα έργα του βασίζονται ιδιαίτερα στο φως και τη σκιά και έτσι όπως αλλάζει το φως μέσα στη μέρα αλλάζουν κι αυτά δείχνοντας είτε πιο έντονα, είτε αμυδρά, τον τρισδιάστατο χαρακτήρα τους.

Η επήρεια του Samuel Beckett και Edgar Allan Poe είναι ιδιαίτερα εμφανής στα έργα του

Η μοναξιά, η απομόνωση και η απώλεια είναι τα θέματα που αναδεικνύει στα χάρτινα, ανάγλυφα έργα του ο Simon Schubert.

Οι χώροι είναι συνήθως φανταστικοί και βασίζονται σε σχέδια που δημιουργεί ο ίδιος αλλά είναι και πολλά τα έργα του που παρουσιάζουν το Berlin Stadtschlo?, ένα Μπαρόκ παλάτι στο Βερολίνο που γκρεμίστηκε το 1950.

το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει 100 έργα σε διπλωμένο χαρτί και προβάλει ένα φανταστικό χώρο, ένα παλιό σπίτι


Πηγές:
Simon Schubert
http://www.designboom.com
http://www.dezeen.com
οριγκάμι

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *