Από τη Street Art στην Urban Αrt

Urban art (Ούρμπαν αρτ) αποκαλούμε την τέχνη που σχετίζεται με την πόλη τη ζωή και τις δραστηριότητές της. Οι καλλιτέχνες της Urban Art ζουν εκφράζουν τη ζωή τους στην πόλη ή την αγάπη τους για αυτό τον τρόπο ζωής. Έτσι, η Urban αρτ περιλαμβάνει την Street Art και το Graffiti αλλά και οποιαδήποτε εικαστική δραστηριότητα εμπνέεται είτε από την αρχιτεκτονική είτε από τον τρόπο ζωής της πόλης.

Φυσικά όσα από τα έργα της γίνονται χωρίς άδεια σε δημόσιους χώρους, μερικές φορές, χαρακτηρίζονται σαν βανδαλισμός ή καταστροφή δημόσιας περιουσίας (αν και οι δημιουργοί τους αισθάνονται κάθε άλλο παρά βάνδαλοι).

Στην Τέχνη της πόλης ανήκουν και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες που, ενώ προτιμούν να εκφράζονται με παραδοσιακά μέσα, επιλέγουν θέματα από την πολιτιστική ζωή της πόλης και την πολιτική κατάσταση.

Πολλοί απ΄αυτούς προέρχονται από τη Street Art, είναι ήδη διάσημοι και εκθέτουν σε μεγάλα μουσεία σύγχρονης Τέχνης και γκαλερί. Το Le Mur στο Παρίσι είναι το πιο γνωστό σημείο έκθεσης έργων της Urban και Street Art.

AndreTheGiantSticker

Andre ο γίγαντας

Barack_Obama_Hope_poster

Barack Obama “Hope”, αφίσα,2008

Το έργο του Shepard Fairey “Hope” κρίθηκε σαν από τα πιο επιτυχημένα πορτραίτα στην ιστορία της Αμερικής μετά το Uncle Sam Wants You”.

ABOVElove

ABOVE, “πρώτη αγάπη” για τη μέρα του Αγ. Βαλεντίνου, Καλιφόρνια, 2009.

Γάλλος, της stencil graffiti art και μουσικός

Άγγλος, από την graffiti art. Γνωστός για τα κοινωνικά αλλά και πολιτικά θέματα που παρουσιάζει. Όταν τον ρώτησαν για την τεχνική του απάντησε ότι χρησιμοποιεί οτιδήποτε αρκεί να έχει αποτέλεσμα.
Shop_Until_You_Drop_by_Banksy

neate226

Adam Neate

 

Από τους πιο γνωστούς της Βρετανικής Street Art. Με τη βοήθεια εθελοντών γέμισε με 1000 πίνακες τους δρόμους σε γειτονιές του Λονδίνου. “Μου αρέσει η ιδέα να βρίσκεις έργα τέχνης σε κάθε περιβάλλον και όχι μόνο στις γκαλερί, να περπατάς στο δρόμο και να βρίσκεσαι μπροστά σε μια ζωγραφιά” λέει ο ίδιος.

 

Space Invader,2007

Space Invader,2007

space-invader2

Χρησιμοποιεί το όνομα από το, γνωστό στους μεγαλύτερους, παιχνίδι arcade “space invaders”.

atlas persistence

persistence, 2012 (από την έκθεση)

Γάλλος, ζωγράφος, φωτογράφος και μετά την ασχολία του με το σινεμά και video artist. Εντυπωσιασμένος από την ιστορία των χειρογράφων  σπουδάζει καλλιγραφία σε διάφορες χώρες μέχρι που τελικά παρουσιάζει την δική του τυπογραφική σειρά. Παρουσιάζει κάθε γράμμα σαν ένα σχήμα και κάθε σχήμα σαν ένα γράμμα οδηγώντας σε μια αφηρημένη καλλιγραφία. Με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις αλλά και συμμετοχές σε Biennale είναι πολύ γνωστός για τα έργα του.

Ο Mark είναι Αμερικανός, γνωστός για τις εγκαταστάσεις του με έργα φτιαγμένα από ταινία συσκευασίας. Στα παρακάτω βίντεο προβάλλονται έργα του που έγιναν για την greenpeace στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την μείωση του πληθυσμού της πολικής αρκούδας.

 

 

Σε ηλικία 3 ετών ο Jorge Rodriguez – Gerada βρέθηκε από την Κούβα στην Αμερική. Μεγαλώνοντας ανάμεσα σε τέχνες όπως το θέατρο, η μουσική και τα εικαστικά θεωρεί φυσικό, όπως λέει ο ίδιος, μεγαλώνοντας να ασχολείται με κάτι αντίστοιχο.
Προτιμά ευτελή και εφήμερα υλικά όπως το κάρβουνο και σχεδιάζει σε τοίχους σπιτιών γιγάντια πορτραίτα απλών καθημερινών ανθρώπων που σβήνουν σιγά σιγά κάτω από την επήρεια του ανέμου και της βροχής.

Εμπνεύστηκε, όπως δηλώνει, από μια μεγάλη ιστορική γκάμα καλλιτεχνών όπως οι Leonardo da Vinci, Jean Giraud, Marcel Duchamp, John Heartfield, Ana Mendieta, Chris Burden, Barbara Kruger, Mark Pauline, Christo and Jeanne-Claude, Joseph Beuys and Anselm Kiefer.

πηγές
wikipedia
NY Arts Magazine

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *