Η ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης μέσα από την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών ικανοτήτων

ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψηςο Ken Robinson σε μια παρουσίασή του για τη δημιουργική σκέψη μέσα από την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών ικανοτήτων και το πως ο φόβος του λάθους μπορεί να σκοτώσει τη δημιουργικότητα, ανέφερε ότι:  Κάποτε ο Πικάσο είπε ότι όλα τα παιδιά γεννιούνται καλλιτέχνες. Το πρόβλημα όμως για μας σήμερα είναι το πως να μείνουμε καλλιτέχνες καθώς ωριμάζουμε. Γιατί δεν ωριμάζουμε μέσα από τη δημιουργικότητα, αλλά ωριμάζουμε έτσι ώστε να την ξεχάσουμε ή μάλλον, εκπαιδευόμαστε έτσι ώστε να την ξεχάσουμε.

Ας δούμε ένα παράδειγμα που δείχνει ξεκάθαρα τον σημαντικό ρόλο που έχει ο τρόπος προσέγγισης της ανάπτυξης της δημιουργικότητας.

Σε μαθητές της 3ης δημοτικού δόθηκε ένα θέμα με το σχέδιο ενός τριγώνου. Έπρεπε, σε πρώτη φάση, να συμπληρώσουν το σχέδιο με το “σωστό” τρόπο. Όσοι το έκαναν “σωστά” κέρδιζαν ένα βαθμό. Στη δεύτερη φάση, οι ίδιοι μαθητές, έπρεπε να συμπληρώσουν το σχέδιο με το τρίγωνο με όποιο τρόπο ήθελαν.

Στην πρώτη φάση, με τη σκέψη ότι μόνο μια λύση μπορεί να είναι η σωστή, προέκυψαν σχέδια, όμορφα μεν αλλά στερεότυπα, ίδια σχεδόν μεταξύ τους και με λίγα χρώματα. Στη δεύτερη φάση όμως …. αλλά καλύτερα να το δείτε στο βίντεο.

πηγές – περισσότερα:
Ken Robinson
TED TALKS 2006, Monterey, California
βίντεο από Elad Segev

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *