η τέχνη της αρχαϊκής εποχής

κουρος, ιερό ιερό του Απόλλωνα,  ΒοιωτίαΗ αρχαϊκή εποχή (800 – 479πχ περίπου) είναι η εποχή αμέσως μετά τη γεωμετρική και πριν την κλασική. Σ’ αυτή τη περίοδο οργανώνονται οι αρχές που διαμόρφωσαν την  ελληνική πλαστική και αρχιτεκτονική. Μειώνονται τα γεωμετρικά σχήματα στις παραστάσεις και εμφανίζονται στοιχεία με επιρροές από την τέχνη της ανατολής. Τα στοιχεία αυτά μετασχηματίζονται, εξελληνίζονται  σύμφωνα με τις αισθητικές ανάγκες των Ελλήνων, και οργανώνονται σύμφωνα με νέες αρχές έτσι ώστε να ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Οι νέες αρχές που έθεσε η ελληνική τέχνη αυτή την περίοδο την κάνει να ξεχωρίζει από την τέχνη άλλων λαών και την οδηγεί, αργότερα, στη τέχνη της κλασικής εποχής.

Στην αρχιτεκτονική, ναοί από πέτρα αντικαθιστούν τους ξύλινους. Στη αγγειοπλαστική και αγγειογραφία έχει το μονοπώλιο η Κόρινθος (έως 625πχ). Αργότερα, η Αθήνα δημιουργεί τα μελανόμορφα αγγεία(625πχ) και το 525πχ εμφανίζονται τα ερυθρόμορφα αγγεία με τις μορφές να έχουν το χρώμα του πηλού. Στη γλυπτική εμφανίζονται οι κούροι και οι κόρες σαν αφιερώματα (αγάλματα).

Περισσότερα στα  βίντεο που ακολουθούν:
η τέχνη της αρχαϊκής εποχής 800 479 πχ

αρχαϊκή τέχνη

Τι είναι οι Κόρες;

Τι είναι οι Κούροι;

Περισσότερες πληροφορίες στη Βικιπαιδεια εδώ

για μελανόμορφα αγγεία
οι παρουσιάσεις είναι από www.netschoolbook.gr (http://www.slideshare.net/terracomputerata/ από http://www.slideshare.net/atzikakou/ και http://www.slideshare.net/katerina60/)

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *