Κατασκευάστε μια camera obscura

camera obscura του Johannes Kepler, 1620

camera obscura του Johannes Kepler, 1620

Είναι γνωστό ότι καλλιτέχνες του 15ο αι. χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο που αποκαλούμε camera obscura για να μελετήσουν το φως, την προοπτική αλλά και για να μεταφέρουν στοιχεία στα έργα τους με ακρίβεια. Την εφαρμογή της στη ζωγραφική την περιγράφει ο Leonardo da Vinci (1452?1519 μχ). Με την camera obscura μπορούσαν να προβάλουν το είδωλο μιας σκηνής πάνω σε ένα χαρτί και να σχεδιάσουν έτσι μια ρεαλιστική και λεπτομερή εικόνα.

σχέδια, με camera obscura, του Canaletto

σχέδια με camera obscura, του Canaletto (Giovanni Antonio Canal, 1697?1768)

σκηνή camera obscuraΤο 1600 γίνεται αναφορά για τη συχνή χρήση μιας φορητής camera obscura από τους ζωγράφους. Στην οπή που περνά το φως έχει προσαρμοστεί ένας φακός και ένας καθρέφτης στο πίσω μέρος ώστε εικόνα να είναι ορατή απ΄ έξω. Οι ζωγράφοι της εποχής την χρησιμοποιούσαν για να σχεδιάσουν ρεαλιστικά πορτραίτα και τοπία. Πιθανολογείται, ότι ο ζωγράφος Johannes Vermeer (1632?1675) έκανε όλα τα έργα του με τη βοήθεια μια φορητής camera obscura. Χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα από πολλούς άλλους καλλιτέχνες του 17 & 18ο αιώνα μέχρι που κατέληξε να μετασχηματιστεί σε … φωτογραφική μηχανή.

Ας δούμε πως μπορούμε να κατασκευάσουμε, μια camera obscura  με απλά υλικά, χωρίς μεγάλο κόστος. Η κατασκευή μας έχει πολλά κοινά σημεία με την κατασκευή του Johannes Kepler. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να παρατηρήσουμε το φως, την προοπτική, ή ακόμα και να σχεδιάσουμε με μεγάλη ακρίβεια πορτρέτα και τοπία εκ του φυσικού, όπως έκαναν και οι ζωγράφοι του 17ου αιώνα.

 

 

 

δείτε περισσότερα εδώ για την camera obscura

δείτε τις εικόνες

[wppa type=”slide” album=”16″ size=”380″ align=”center”]Any comment[/wppa]

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *