κιθάρες σαν του Πικάσο

Τα έγχορδα που είναι στις παρακάτω εικόνες ίσως να μην έχουν άμεση σχέση με τον κυβισμό του Μπρακ και του Πικάσο αλλά διακρίνονται, τουλάχιστον, για την ιδιαίτερη σχεδίασή τους, την πρωτότυπη κατασκευή τους και ένα ξεχωριστό, προσωπικό ήχο. Οι κατασκευαστές κιθάρας ικανοποιώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες κάποιων βιρτουόζων μουσικών είχαν κατασκευάσει, αρκετά χρόνια πριν τον Πικάσο, περίεργα,”υβριδικά” μοντέλα εγχόρδων. Τα όργανα αυτά είναι  άρπα, λύρα, και κιθάρα μαζί και κυκλοφορούν με ονόματα σαν Harpolyre ή Harpguitar.

Η Harpolyre (άρπαλύρα) της φωτογραφίας, κατασκευάστηκε στο Παρίσι το 1830 και γράφηκε μουσική ειδικά για αυτήν. Ο κιθαρίστας και συνθέτης Fernando Sor με τον  κατασκευαστή οργάνων M. Lacote, προχώρησαν στη σχεδίαση και κατασκευή αρκετών “περίεργων” οργάνων που ικανοποιούσαν τις μουσικές απαιτήσεις του Fernando Sor.

Στο βίντεο ο John Doan παίζει στην Harpolyre ένα έργο του Fernando Sor.

Ακούγοντας τον ήχο, καταλαβαίνουμε ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν κατασκευάστηκε για να καλύψει οπτικές αισθητικές ανάγκες αλλά για να παράγει περισσότερους ήχους, δηλαδή περισσότερη μουσική.

συλλογή του John Doan

Το 1984, η Linda Manzer κατασκευάζει για τον Pat Metheny την παρακάτω κιθάρα, με το όνομα Picasso.

Κιθάρα – Λύρα (Luigi Mozzani,1925) από τη συλλογή του Museum of Fine Arts Boston

 

Κιθάρα – Άρπα (Larson Brothers,1920) Museum of Fine Arts Boston

 

 

 

 

 

δύο σύγχρονες εκδοχές εγχόρδων από το Guitar Extreme Project του Marco Cappelli
(σχέδιο του Mark Stewart)

 

 

 

 

 

 

Εκτός από αυτά, τα εξεζητημένα και “ελιτίστικα” όργανα για κλασσική μουσική, παλιότερα κατασκευάζονταν και κιθάρες από πολύ απλά υλικά. Ένα κουτί για ηχείο, ένα ξύλο για μπράτσο και ένα – δυο σύρματα για χορδές, έγιναν η πρώτη κιθάρα για τα μπλουζ των Αφρικανών – δούλων στην Αμερική.   Ξεκίνησε, μάλλον, το 1840 πριν τον εμφύλιο, στην Αμερική ενώ παράλληλα υπήρχαν και βιολιά φτιαγμένα με τα ίδια απλά υλικά. Μερικές από αυτές τις κιθάρες ήταν παιχνίδι για παιδιά, αλλά στις περισσότερες από αυτές οφείλουμε τη διάδοση και εξέλιξη της μπλουζ μουσικής. Είναι γνωστές με το όνομα Cigarbox Guitar γιατί οι περισσότερες χρησιμοποιούσαν για σώμα ένα ξύλινο (ή και μεταλλικό) κουτί από πούρα.

 

ένα κουτί για ηχείο, ένα ξύλο για μπράτσο, κάποιες βίδες και 2, το πολύ 3 χορδές, αποτελούν τη βασική έκδοση.

τι ήχο έχει; κλικ στο βίντεο.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει την εξέλιξη. Τάστα στο μπράτσο και μαγνήτες για μια πιο σύγχρονη και ηλεκτρική εκδοχή.

 

Η επανάσταση στη σχεδίαση μιας κιθάρας με αποκλειστικό στόχο την οπτική αισθητική της, έγινε μετά την εμφάνιση της ηλεκτρικής κιθάρας. Ίσως, πολλές από αυτές τις σύγχρονες κιθάρες, να ικανοποιούν παράλληλα και μουσικές ανάγκες, αλλά η σχεδίασή τους έχει βασικό στόχο την οπτική εντύπωση. Οι πιο περίεργες από αυτές παρουσιάζονται από κιθαρίστες της Metal μουσικής σκηνής.

 

 

http://www.johndoan.com/
http://www.harpguitarmusic.com
http://www.hypercustom.com/
http://cigarboxguitars.com/
National Cigar Box Guitar Museum fotos
κατασκευή cigarbox guitar
Weird Guitars
http://www.edroman.com/guitars/abstract/models.htm
www.premierguitar.com
Ιστορία της κιθάρας
Wikipedia – Cigarbox guitar
Αναζητούμε Εικόνες με τον όρο Weird Guitars

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *