Γεωμετρικά μοτίβα με λέξεις στον υπολογιστή

Με τη ζωγραφική (paint) των windows μπορούμε να κάνουμε πολλά σχέδια. Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο πως μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο σε στυλ graffiti.

Εδώ θα δοκιμάσουμε κάτι πιο απλό, ένα γεωμετρικό, ρυθμικό μοτίβο βασισμένο σε μια λέξη. Μπορούμε να γράψουμε το όνομά μας ή το όνομα της αγαπημένης μας ομάδας ή όποια άλλη λέξη θέλουμε.

Αφού ανοίξουμε το πρόγραμμα «ζωγραφική» (σε windows) επιλέγουμε το εργαλείο κείμενου [Α] και με μια γραμματοσειρά με έντονα (Bold) κεφαλαία γράμματα σε μεγάλο μέγεθος (72) γράφουμε τη λέξη.

Με το κουβαδάκι γεμίζουμε με χρώμα το κάθε γράμμα.

Μετά, με το εργαλείο «επιλογή» σχεδιάζουμε ένα ορθογώνιο ακριβώς γύρω από το όνομα / λέξη. Επιλέγουμε την εντολή «αντιγραφή» και μετά «επικόλληση». Ενώ είναι ακόμη επιλεγμένη η λέξη, επιλέγουμε «Εικόνα» – «Αναστροφή/περιστροφή» – «Κατακόρυφη αναστροφή». Μετακινούμε το πλαίσιο με το σχήμα μας ακριβώς κάτω από το πρώτο σχέδιο με το όνομά μας. Προσπαθούμε να μην αφήσουμε κενό ανάμεσά τους. Κάνουμε τις ίδιες ενέργειες (επιλογή/αντιγραφή/επικόλληση) σε όλο το σχήμα και το μεταφέρουμε , πάλι, ακριβώς κάτω από το προηγούμενο.

Επιλέγοντας όλο το νέο σχήμα και με αντιγραφή & επικόλληση γεμίζουμε και το χώρο δεξιά (αν υπάρχει) αλλά αυτή τη φορά επιλέγουμε «οριζόντια αναστροφή».
Τέλος, περιστρέφουμε όλο το σχέδιο κατά 90 ή 270 μοίρες.

Δοκιμάζουμε και με λατινικούς χαρακτήρες είτε με διαφορετικούς τρόπους περιστροφής/αναστροφής.


 

Μας φαίνεται δύσκολο από το κείμενο; Τότε ας το δούμε σε βίντεο.

 


Το παράδειγμα είναι στο ms paint των windows xp / όσοι έχετε windows 7 κλικ εδώ για βοήθεια

Περισσότερα για τη χρήση και τις λειτουργίες του προγράμματος “Ζωγραφική” μπορείτε να βρείτε και στο σχολικό βιβλίο της Α Γυμνασίου εδώ

Φυσικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε το ίδιο σχέδιο σε περιβάλλον Ubuntu / Linux χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο πρόγραμμα ζωγραφικής ή επεξεργασίας εικόνας (Gimp, paint.net κλπ).

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pingback: Μοτίβα στο Microsoft Paint – Εικαστικά θέματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *