Ροντέν, Ντεγκά, Μονέ και Ρενουάρ, σε ταινίες του 1915

Παρακολουθήστε στιγμές από τη ζωή τριών Μεγάλων της Τέχνης Ροντέν, Ντεγκά, Μονέ και Ρενουάρ, σε ταινίες του 1915.

Στο πρώτο φιλμ, του 1915, βλέπουμε τον Rodin σε ηλικία 74 ετών, δύο χρόνια πριν το θάνατό του. Κάποια στιγμή όταν ρωτήθηκε πως δημιουργεί τα έργα του απάντησε “διαλέγω ένα κομμάτι μάρμαρο και αφαιρώ ότι δεν μου χρειάζεται”

Ο Edgar Degas ήταν σχεδόν τυφλός όταν γυρίστηκε η ταινία, το 1915. Είχε αρχίσει να χάνει την όρασή του σταδιακά, από την ηλικία των τριάντα. Αντιμετώπιζε πρόβλημα με το δυνατό φως, είχε χάσει την όραση από δεξί μάτι ενώ στην ηλικία των σαράντα έχασε μεγάλο ποσοστό της κεντρική όρασης. Σε ηλικία 57 ετών σταμάτησε να διαβάζει ενώ από το 1912 και μετά δεν μπορούσε πια να ζωγραφίσει και αφιέρωνε τη μέρα του, υποβασταζόμενος, σε περιπάτους.

Ο Claude Monet μια ηλιόλουστη μέρα στον κήπο του στο Giverny, καλοκαίρι του 1915, όταν ήταν 74 ετών.

Ο Pierre-August Renoir, σε ηλικία 75 ετών, ζωγραφίζει καθισμένος με τον γιό του Claude να τον βοηθά. Τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του ο Renoir, έπασχε από βαριά ρευματική αρθρίτιδα. Τα χέρια του είχαν παραμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό και δύσκολα μπορούσε να κρατήσει το πινέλο.Ζωγράφιζε, μέσα σε αφόρητους, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Τα φιλμ γυρίστηκαν από τον ηθοποιό Sacha Guitry το 1915, στο πλαίσιο ενός project που ετοίμαζε με τίτλο “Ceux de Chez Nous”, (Αυτοί της Χώρας μας)

πηγή:www.openculture.com

δείτε εδώ για
Auguste Rodin (Ωγκύστ Ροντέν)
Edgar Degas (Εντγκάρ Ντεγκά)
Claude Monet (Κλωντ Μονέ)
Auguste Renoir (Ωγκύστ Ρενουάρ)

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *