Τεχνική των εικόνων: γκέσο (gesso)

Αφού προετοιμαστεί κατάλληλα το ξύλο μιας εικόνας και κολληθεί πάνω του ύφασμα, πρέπει να περαστεί με υπόστρωμα ζωγραφικής, το γκέσο (gesso)

γκέσοΤο γκέσο είναι σκόνη γύψου με σκόνη τσίγκου και κόλλα αναμειγμένα μεταξύ τους σε διάφορες αναλογίες. Πολλές φορές στο μείγμα πρόσθεταν και λευκό χρώμα σε σκόνη.

Χρησιμοποιήθηκε στη ζωγραφική από πολύ παλιά είτε για προετοιμασία ξύλινων επιφανειών είτε για τη κατασκευή μουσαμά ζωγραφικής και απορροφά εύκολα όλα τα είδη χρωμάτων.

Η επιφάνεια θα πρέπει να είναι καθαρή και να περαστεί αρκετές φορές με γκέσο. Χρησιμοποιούμε φαρδύ πινέλο ή σπάτουλα και περνάμε τη δεύτερη φορά κάθετα (σταυρωτά) στη πρώτη την 3η κάθετα στη δεύτερη κλπ μέχρι να καλυφθεί το ύφασμα. Στο τέλος πρέπει να λειανθεί προσεκτικά η επιφάνεια, με πολύ λεπτό γυαλόχαρτο. Καλύτερα όμως να δείτε το βίντεο που ακολουθεί


Ο πρώτος οδηγός για την αγιογραφία εικόνας γράφηκε από το μοναχό αγιογράφο Διονύσιο από το Φουρνά της Ευρυτανίας (1670 -1746)με τίτλο “Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης και αι κύριαι πηγαί αυτής”.

Περισσότερα για το Διονύσιο εκ Φουρνά στη βικιπαιδεια


Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τη κατασκευή ή τη προετοιμασία μουσαμά ζωγραφικής αλλά οι αναλογίες των υλικών στο γκέσο ποικίλουν ανάλογα, όπως επίσης ποικίλουν, ανάλογα με το είδος χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Το γκέσο χρησιμοποιείται και για να δώσει ανάγλυφη όψη και υφή σε πολλά έργα ζωγραφικής

γκέσο

Στην αγορά υπάρχουν έτοιμα διαφορετικά μείγματα για προετοιμασία της ζωγραφικής επιφάνειας και το κάθε ένα από αυτά είναι κατάλληλο για συγκεκριμένα υλικά υποστρώματα (ξύλο, ύφασμα κλπ)αλλά και για συγκεκριμένο είδος χρωμάτων (τέμπερα, λάδι κλπ). Για ακρυλικά χρώματα χρησιμοποιείται ένα υπόστρωμα που πιθανά να λέγεται gesso αλλά έχει διαφορετική χημική σύσταση και ιδιότητες. Φυσικά είναι το καταλληλότερο για να δεχτεί ακρυλικά χρώματα.

Print Friendly, PDF & Email

About Yannis Zogakis

Εικαστικός, Εκπαιδευτικός Τέχνης
Bookmark the permalink.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *