<< ΠΑΝ  ΜΕΤΡΟΝ  ΑΡΙΣΤΟΝ >>

 

          Αυτή η πρόταση είναι ένα ρητό που το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.

          Όπως όλα τα ρητά τους έτσι κι αυτό είναι σοφό.

          Σημαίνει ότι πρέπει σε όλα τα πράγματα να βάζουμε ένα μέτρο σύγκρισης, να μην ξεπερνάμε τα όρια και βάζουμε  <<stop>>.

          Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε και να βρίσκουμε ένα μέτριο τρόπο σε οτιδήποτε κάνουμε. Δηλαδή ούτε να τρώμε πάρα πολύ, ούτε να μην τρώμε καθόλου. Ούτε να κοιμόμαστε 50 ώρες , ούτε να κοιμόμαστε 3 ώρες. Ούτε να παίζουμε όλη την ημέρα, ούτε και να μην παίζουμε καθόλου.

          Με όλα αυτά τα παραδείγματα μπορούμε να καταλάβουμε ότι όλα πρέπει να τα κάνουμε με ένα μέτρο που να είναι το καλύτερο. Ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά αλλά στη μέση.

Αλκοόλ με μέτρο εις... υγείαν της καρδιάς

     Κρασί, μπίρα, «δυνατά» ποτά... Όταν το θέμα είναι οι ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία, το είδος του ποτού που θα διαλέξετε δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία ­ αρκεί να μην το παρακάνετε. Το γνωμικό ότι οι μεγάλες ποσότητες ενός φαρμάκου γίνονται δηλητήριο, ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση του αλκοόλ. Οι μεγάλες ποσότητες προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, που κυμαίνονται από ασθένειες του ήπατος και στεφανιαία νόσο έως αλκοολισμό. Ωστόσο, οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να ωφελήσουν την υγεία ­ μειώνοντας, λ.χ., τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι πρότινος ότι μόνον το κρασί ­ και μάλιστα το κόκκινο ­ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες που έχει κανείς να αναπτύξει στεφανιαία νόσο. Η πεποίθηση αυτή αποτελούσε και την εξήγηση του περίφημου «γαλλικού παραδόξου» ­ του γεγονότος, δηλαδή, ότι οι καρδιοπάθειες εκδηλώνονται με χαμηλή συχνότητα στη Γαλλία, παρ' ότι οι Γάλλοι ακολουθούν μια διατροφή πολύ πιο πλούσια σε λίπη απ' ό,τι άλλοι λαοί. Το είδος του ποτού που θα διαλέξετε δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία ­ αρκεί να μην το παρακάνετε Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι επιστήμονες αρχίζουν να... βάζουν νερό στο κρασί τους. Και αυτό, διότι ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως όλα τα οινοπνευματώδη ποτά είναι εξίσου ωφέλιμα ­ όταν, βεβαίως, καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και από άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Μία από αυτές τις μελέτες, ίσως η μεγαλύτερη απ' όλες, εκπονήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές επανεξέτασαν 25 διαφορετικές μελέτες για την επίδραση της καταναλώσεως διαφόρων οινοπνευματωδών ποτών στις πιθανότητες αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου. Οι μελέτες αυτές είχαν διεξαχθεί από το 1977 έως το 1994 μεταξύ εθελοντών από περισσότερες από 25 ανεπτυγμένες χώρες. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», όλα τα ποτά φάνηκε να μειώνουν τις πιθανότητες αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου. Έτσι, οι ερευνητές έγραψαν ότι «η πλειονότητα των οφελών που παρέχουν τα ποτά στην υγεία φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο το αλκοόλ και όχι από τα άλλα συστατικά που περιέχει κάθε ποτό ξεχωριστά». Σε Κινέζους Ανάλογα ευρήματα είχε και μια άλλη μελέτη, που επίσης δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας είχαν παρακολουθήσει επί 9 χρόνια την πορεία της υγείας 18.244 Κινέζων, ηλικίας 45 έως 64 ετών, όταν πρωτοξεκίνησε η μελέτη (το 1986). Η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι εθελοντές κατανάλωναν 1 έως 14 ποτά την εβδομάδα, είχαν ολική θνησιμότητα μειωμένη κατά 19% σε σχέση με αυτή των εθελοντών που απέφευγαν εντελώς το αλκοόλ. Η προστατευτική δράση του αλκοόλ φάνηκε να είναι εντονότερη στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς οι εθελοντές που έπιναν με μέτρο είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την καρδιά τους. Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι όλα τα ποτά είναι εξίσου αποτελεσματικά. Παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν και από μελέτες που έγιναν σε πληθυσμούς που επιδεικνύουν σαφή προτίμηση στην μπίρα και στα «δυνατά» ποτά. Στη Γερμανία, λ.χ., που έχει την υψηλότερη κατανάλωση μπίρας στην Ευρώπη, διεξήχθη μελέτη για την πιθανή επίδραση της μπίρας στη στεφανιαία νόσο. Στη μελέτη, που εκπονήθηκε από ερευνητές του Ιδρύματος Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίνστερ, έλαβαν μέρος 2.084 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 64 ετών, που κατοικούσαν στην πόλη Γουγκσμπουργκ της Νότιας Γερμανίας. Το 87% των ανδρών και το 56% των γυναικών που συμμετείχαν είχαν δηλώσει ότι πίνουν συστηματικά λίγη μπίρα. Αποτέλεσμα: η συστηματική κατανάλωση λίγης μπίρας φάνηκε να μειώνει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες των εθελοντών να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Επιδημιολογία». Το ουίσκι Εξίσου προστατευτικές για την καρδιά φάνηκαν να είναι και οι μικρές ποσότητες ουίσκι. Το ουίσκι αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης Αμερικανών ερευνητών, οι οποίοι παρακολούθησαν την πορεία της υγείας μιας ομάδας εργαζομένων στον κλάδο της υγείας. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στη διεθνή ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet». Στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας», εξάλλου, δημοσιεύθηκε μελέτη που έδειξε ότι η μπίρα, το κρασί και τα «δυνατά» ποτά μπορούν να μειώσουν εξίσου τον κίνδυνο εμφράγματος όταν καταναλώνονται σε μικρές δόσεις. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Βrigham and Women, στη Βοστώνη, και οι 680 εθελοντές που συμμετείχαν ήταν κάτω των 76 ετών όταν άρχισε η μελέτη. Όπως έγραψαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έπιναν με μέτρο είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης στο αίμα τους, σε σχέση με τους εθελοντές που απείχαν τελείως του αλκοόλ. Η συνετή κατανάλωση αλκοόλ, πάντως, μπορεί να μειώσει έως έναν βαθμό και τον κίνδυνο αναπτύξεως εγκεφαλικού επεισοδίου. Η «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» δημοσίευσε προσφάτως μία μελέτη που έδειξε ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ­ του είδους του εγκεφαλικού που οφείλεται σε απόφραξη των αγγείων του αίματος στο κεφάλι ή τον αυχένα. Αντιθέτως, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές είχαν αξιολογήσει την κατανάλωση διαφόρων ποτών, και όχι μόνον κρασιού. Τα ευρήματά τους συνάδουν με τις οδηγίες που προσφάτως εξέδωσε η αμερικανική Εθνική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων, και στις οποίες αναφέρεται ότι ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ποτήρι μπίρα ή ένα οποιοδήποτε άλλο ποτό την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μόνο το κρασί Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το κρασί φαίνεται να έχει μία ιδιότητα που δεν την μοιράζεται με τα άλλα ποτά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», λίγο κρασάκι δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνων στην ανώτερη πεπτική οδό, κάτι που ενδέχεται να κάνουν τα άλλα ποτά. Μέχρι πόσα ποτηράκια μπορούμε να πίνουμε Οι ειδικοί λένε ότι συνετή κατανάλωση αλκοόλ κάνουν οι άνδρες που πίνουν 2-3 ποτά ημερησίως και οι γυναίκες που πίνουν 1-2 ποτά ημερησίως. Ένα ποτό ισοδυναμεί με ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ποτήρι μπίρα ή ένα «σφηνάκι» από τα «δυνατά» ποτά. Τα οφέλη της συστηματικής καταναλώσεως οινοπνευματωδών ποτών αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Ειδικά, όμως, για τη μείωση του κινδύνου αναπτύξεως εγκεφαλικού επεισοδίου, η αμερικανική Εθνική Εταιρεία Εγκεφαλικών συνιστά κατανάλωση μόνον 1-2 ποτών την ημέρα και από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.