Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2013 18:07

Ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Οδηγίες Καλής Χρήσης του Διαδικτύου:

1. Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του ?ιαδικτύου δεν πρέπει:

a. να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες

b. να σχετίζονται με παράνομες πράξεις

c. να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά

d. να τους προσβάλλουν, αλλά να ακολουθούν τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του ?ιαδικτύου

2. Μην διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα πληροφορίες που:

a. προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και το ρατσισμό

b. προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια

c. περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο

d. αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων

e. αφορούν στην παράνομη διανομή προγραμμάτων

f. περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό - προϊόν πνευματικής δημιουργίας που προστατεύεται

g. αφορούν σε υλικό με διαφημιστικά banners

3. Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του ?ιαδικτύου.

4. Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και ανανεώνεται αυτόματα με τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.

Τι δεν πρέπει να κάνετε στο Διαδίκτυο...

1. Τα άτομα που γνωρίζετε στο ?ιαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

2. Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του ?ιαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.

3. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

4. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του ?ιαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

5. Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο ?ιαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλω στην κρίση σας.

6. Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο ?ιαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

7. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video κλπ) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του ?ιαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

8. Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).

9. Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

10. Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο ?ιαδίκτυο. ?εν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.

Published in Ειδήσεις

Εορτολόγιο

Ρολόι