Administrator

Administrator

Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2013 18:07

Ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Οδηγίες Καλής Χρήσης του Διαδικτύου:

1. Τα μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου και οι πληροφορίες που αποστέλλετε με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλους χρήστες του ?ιαδικτύου δεν πρέπει:

a. να προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διάφορες μειονότητες

b. να σχετίζονται με παράνομες πράξεις

c. να έχουν υβριστικό χαρακτήρα ή διαφημιστική χροιά

d. να τους προσβάλλουν, αλλά να ακολουθούν τους νόμους, τα χρηστά ήθη και τα ήθη χρήσης του ?ιαδικτύου

2. Μην διακινείτε δικτυακούς τόπους και γενικότερα πληροφορίες που:

a. προπαγανδίζουν την επιθετική συμπεριφορά, το μίσος και το ρατσισμό

b. προωθούν τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια

c. περιέχουν πορνογραφικό περιεχόμενο

d. αναφέρονται σε παραβιάσεις ασφάλειας διαφόρων συστημάτων

e. αφορούν στην παράνομη διανομή προγραμμάτων

f. περιέχουν οπτικοακουστικό υλικό - προϊόν πνευματικής δημιουργίας που προστατεύεται

g. αφορούν σε υλικό με διαφημιστικά banners

3. Ελέγχετε προσεκτικά το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας για την απομάκρυνση ιών ή άλλων στοιχείων που μπορεί να βλάψουν άλλους χρήστες του ?ιαδικτύου.

4. Χρησιμοποιείτε υπολογιστή με λογισμικό προστασίας από τους ιούς (antivirus), το οποίο να είναι ενεργό και ανανεώνεται αυτόματα με τους νέους ιούς από τον κατασκευαστή του.

Τι δεν πρέπει να κάνετε στο Διαδίκτυο...

1. Τα άτομα που γνωρίζετε στο ?ιαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.

2. Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του ?ιαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.

3. Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.

4. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του ?ιαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.

5. Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο ?ιαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλω στην κρίση σας.

6. Συζητήστε με τους δασκάλους σας, τους γονείς σας και με πρόσωπα που εμπιστεύεστε για τις δραστηριότητες σας στο ?ιαδίκτυο, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίσετε οτιδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο.

7. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα προϊόντα της πνευματικής δημιουργίας (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video κλπ) προστατεύονται από τους νόμους και η διανομή τους μέσω του ?ιαδικτύου είναι παράνομη πράξη.

8. Το ίδιο παράνομη πράξη θεωρείται και η διακίνηση προγραμμάτων υπολογιστών (Software), εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία του Ελεύθερου Λογισμικού (Open source software).

9. Μην ανοίγετε μηνύματα e-mail και επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς με περίεργα θέματα (subject) ή χωρίς θέμα. Είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ιούς και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή σας.

10. Μην χρησιμοποιείτε άκριτα οποιοδήποτε πρόγραμμα βρίσκετε στο ?ιαδίκτυο. ?εν είναι όλα τα προγράμματα ασφαλή ακόμα και αν εμφανίζονται ως παιχνίδια.

Σάββατο, 30 Μάρτιος 2013 18:48

Εθισμός στο διαδίκτυο

O ?εθισμός στο Διαδίκτυο? είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και προβλημάτων ελέγχου των παρορμήσεων, σχετιζόμενες με τη χρήση του διαδικτύου. Το κοινό στοιχείο είναι ότι η συμπεριφορά του ατόμου διαταράσσει τη καθημερινότητα του και είναι ψυχοπιεστικός παράγοντας για το περιβάλλον του. Μπορούμε να πούμε με απλά λόγια ότι αναφέρεται στη περίπτωση όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή μας από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία μας, κυριαρχεί στη καθημερινότητα μας και είναι ένα στοιχείο της που δεν θέλουμε να αποχωριστούμε.

Πολλοί χρήστες μπορεί να εθίζονται σε διαφορετικές χρήσεις του διαδικτύου. Οι συχνότερες μορφές εθισμού σε ενήλικες είναι σε διαδικτυακό σεξ (cybersex) και θέαση διαδικτυακού πορνογραφικού υλικού (cyberporn). Η σεξουαλική ψυχαναγκαστικότητα που βρίσκει έκφραση μέσω του διαδικτύου αλλά και η αναζήτηση περιστασιακού ερωτικού συντρόφου διαδικτυακά αποτελεί ένα πρόβλημα του οποίου η κορυφή μόνο διακρίνεται σε πιπεράτα άρθρα σε lifestyle έντυπα. Η επέκταση των σεξουαλικών διαστροφών μέσω του διαδικτύου (παιδοφιλία, παραφιλίες, σεξουαλική παρενέχλοση) συνιστά ένα νέο κοινωνικό πρόβλημα. Εφαρμογές όπως τα chat rooms και το instant messaging μπορεί να αποκτήσουν επίσης καταναγκαστικά στοιχεία. Ο εθισμός στο παθολογικό τυχερό παιχνίδι μέσω του διαδικτύου είναι μία διπλά προβληματική συμπεριφορά. Ο εθισμός στο διαδικτυακό παιχνίδι, ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα στον μαθητικό, εφηβικό και φοιτητικό πληθυσμό, μπορεί να είναι η πρώτη και μοναδική παρουσίαση προβληματικής συμπεριφοράς σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες . Πολύ συχνά η πρώτη γνωριμία του ατόμου με τον υπολογιστή γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού όπως και η πρώτη γνωριμία με το διαδίκτυο μέσω του διαδικτυακού παιχνιδιού.

Παρασκευή, 01 Μάρτιος 2013 18:17

Ρατσισμος

Τετάρτη, 30 Ιανουάριος 2013 11:14

Τρείς Ιεράρχες

Κυριακή, 27 Ιανουάριος 2013 12:37

Απελευθερωτές Βιβλίων

Αν δείτε παρατημένα βιβλία σε διάφορα σημεία της Αθήνας, σε πάρκα, παγκάκια, αγάλματα, λεωφορεία ή καφέ, μην παραξενευτείτε. Και ούτε να διστάσετε να τα πάρετε. Γι' αυτό τον σκοπό ακριβώς θα έχουν αφεθεί εκεί. Είναι ένα καινούργιο «σπορ» που λέγεται BookCrossing. Ξεκίνησε, όπως όλα τα «σπορ» - πλην ποδοσφαίρου - από τις ΗΠΑ και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Οι BookCrossers επί το ελληνικότερον «βιβλιοαπελευθερωτές») παίρνουν ένα βιβλίο από το ράφι της βιβλιοθήκης τους με σκοπό να το κάνουν να ταξιδέψει και να διαβαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Του δίνουν έναν αριθμό ταυτότητας τον οποίο δηλώνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.bookcrossing.com , στην ίδια διεύθυνση δηλώνουν το σημείο που θα το αφήσουν. Επίσης κολλούν στο βιβλίο ταμπελίτσα που εξηγεί τι πρέπει να κάνει όποιος το πάρει και αφήνουν το βιβλίο στο σημείο που όρισαν. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί και ο νέος κάτοχος του βιβλίου που θα πρέπει να το αφήσει αφού το διαβάσει - ή τουλάχιστον αυτό ελπίζεται ότι θα κάνει. Το «κίνημα» αυτό έχει αποκτήσει 550.000 μέλη από 120 χώρες. Στην Ελλάδα αριθμεί 2.100 μέλη που έχουν ως σημείο επαφής την ιστοσελίδα www.greekbc.gr Αυτό το Σαββατοκύριακο (Αθήνα 13-15 Απριλίου '07) οργανώνουν συμπόσιο στην Αθήνα και αναμένεται να αφήσουν εκατοντάδες βιβλία σε διάφορα σημεία της πόλης. Όποιος θέλει να τους συναντήσει μπορεί να μπει στη σελίδαwww.bookcrossing.com/mybookshelf/aris1

Εορτολόγιο

Ρολόι