2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

       

       

     

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών στη συνεδρίασή του αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Να πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις «ρουνγκουτσάρια 2015» την Πρωτοχρονιά.  Τα ρουνγκουτσάρια θα επισκεφθούν όλα τα σπίτια του χωριού και περίπου στις 3 μ.μ. η εκδήλωση θα κορυφωθεί με χορό στην πλατεία.

2. Η 20η Γιορτή κερασιού θα γίνει στις 20 Ιουνίου 2015 με το συγκρότημα του Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου και στο τραγούδι τον  Αντώνη Κυρίτση και την Ελένη Βίτσα.

3. Να πραγματοποιηθεί το 1ο αντάμωμα των απανταχού Αμυγδαλιωτών το τριήμερο 14 - 15 και 16 Αυγούστου 2015. Την Παρασκευή 14 Αυγούστου θα γίνει η έναρξη των εκδηλώσεων με συζήτηση – παρουσίαση με θέμα: «Αμυγδαλιές παρελθόν – παρόν και μέλλον» και θα ακολουθήσει λαϊκή-ρεμπέτικη βραδιά με τους Δημήτρη Καραπούλιο και Γιώργο Δούμα.  Το Σάββατο 15 Αυγούστου δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Κώστα Τσιοτίκα και στο τραγούδι τη Βαγγελιώ Χριστιά και το Σάκη Τσιοτίκα και την Κυριακή 16 Αυγούστου βραδιά νεολαίας (σε συνεργασία με τους νέους του Συλλόγου).

4. Αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημόσια το Βουλευτή Γρεβενών κ. Κοψαχείλη Τιμολέων, γιατί χάρη σε δικές του ενέργειες ενισχύθηκε οικονομικά ο Σύλλογός μας. Τον ευχαριστούμε πολύ.

       Τέλος το Δ.Σ. του Συλλόγου σας εύχεται Χρόνια Πολλά, καλές γιορτές, ειρηνικό, ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2015.

Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014 Πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Κοινότητας Αμυγδαλιών οι εορταστικές εκδηλώσει για την 28η Οκτωβρίου. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον  Πρόεδρο του Συλλόγου Νίκο Δεινόπαπα, δεξίωση από την Τοπική Κοινότητα, επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων. Στεφάνια κατατέθηκαν από την Κοινότητα, την Εθνική Αντίσταση, τους  Ανάπηρους και Θύματα Πολέμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες!

 

19/10/2014 Ήταν μια τέτοια μέρα πριν από 20 χρόνια όταν μια παρέα φίλων (μεταξύ τους και ο γράφων) δημιούργησαν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών Γρεβενών. Από τότε έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια και ο Σύλλογος όλο αυτό το διάστημα ξεδίπλωσε μια πολύ πλούσια και πολύπλευρη δράση, λειτουργώντας και ως παράδειγμα για τους Συλλόγους και άλλων χωριών. Δεκάδες χωριανοί μας μικροί και μεγάλοι έμαθαν να χορεύουν και συμμετείχαν σε πάρα πολλές χορευτικές παραστάσεις, καταγράφηκαν η ιστορία, τα ήθη - έθιμα και οι παραδόσεις του χωριού μας, αναβιώθηκαν όλα σχεδόν τα έθιμα, 18 γιορτές κερασιού, δεντροφυτεύσεις, εκδρομές και πάρα πολλά άλλα. Έτσι κάνοντας έναν μικρό απολογισμό αυτών των 20 χρόνων, αισθάνομαι περήφανος που τότε ήμουν κι εγώ στην παρέα των φίλων που δημιούργησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών Γρεβενών. Χρόνια πολλά, λοιπόν και να τα χιλιάσει! Αργύρης Καραλιόλιος

 

27 Σεπτεμβρίου 2014 Πριν λίγες μέρες βραβεύτηκε με την  "ετικέτα ποιότητας" (eTwinning Quality Label) από την Εθνική Υπηρεσία του etwinning το πρόγραμμα "Yes to Equality, Yes to Brotherhood and Yes to Peace" (Ναι στην ισότητα, ναι στην αδερφοσύνη, ναι στην ειρήνη) που πραγματοποίησε το σχολικό έτος 2013-2014 η Δ΄τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών (σήμερα Ε΄). Επειδή θεωρώ ότι το γεγονός αυτό είναι μεγάλη επιτυχία  για το σχολείο μας, αλλά και για το νομό μας, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους μαθητές που συμμετείχαν,  όλους όσους μας βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου και ιδιαίτερα την δασκάλα των Αγγλικών του  Σχολείου μας Λουκία Καραχάλιου και τα δεκαοχτώ  συνεργαζόμενα σχολεία από  οχτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερα για το έργο μπορείτε να δείτε εδώ http://new-twinspace.etwinning.net/c/portal/layout?p_l_id=28397807,εδώ http://2dim-greven.gre.sch.gr/International%20interactive%20profiles%20peace.htm   και εδώ: http://new-twinspace.etwinning.net/c/portal/layout?p_l_id=28117570

Ο δάσκαλος της τάξης

Αργύριος Καραλιόλιος

 

20/9/2014 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών μ’ αυτή του την επιστολή θέλει να εκφράσει τα πιο θερμά του συγχαρητήρια στους νεοεκλεγμένους, Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη,  Αντιπεριφερειάρχη κ. Σημανδράκο,  Δήμαρχο Γρεβενών κ. Δασταμάνη, σε όλους τους Προέδρους των Συμβουλίων, σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες, σε όλους τους Αντιδημάρχους, σε όλους τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Πατσιαρίκα και στους Τοπικούς Συμβούλους και τους εύχεται καλή επιτυχία στο έργο τους.

            Εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους  στις προσπάθειές τους  για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων και την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

            Επίσης εκφράζει τα πιο θερμά του συγχαρητήρια στους Αμυγδαλιώτες που φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις κατάφεραν να εισαχθούν στα Α.Ε.Ι και στα Τ.Ε.Ι. της χώρας μας και τους εύχεται καλές σπουδές.

 

        20/9/2014 Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών ανακοινώνει ότι  στη συνεδρίαση που έγινε στις 20/9/2014 αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Να πραγματοποιήσει στις 15 Αυγούστου 2015 το 1ο Αντάμωμα των απανταχού Αμυγδαλιωτών που θα πλαισιωθεί με βραδιά δημοτικής μουσικής και  στις 16 Αυγούστου 2015 το 1ο    πάρτι νεολαίας σε συνεργασία με τους νέους των Αμυγδαλιών. Για την καλύτερη προετοιμασία και για την επιτυχία των εκδηλώσεων παρακαλεί όλους τους Αμυγδαλιώτες να συμμετέχουν στο διάλογο καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Προκειμένου να δημιουργήσει στο μέλλον λαογραφικό μουσείο παρακαλεί όσες και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν αντίστοιχο υλικό να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου στα τηλέφωνα 2462088443 και 6948878953.

3. Συνεχίζει και φέτος, για εικοστή συνεχόμενη χρονιά, τα  δωρεάν μαθήματα λαογραφίας,  παραδοσιακών και λαϊκών χορών.

Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου θα αρχίσουν τη λειτουργία τους το Σάββατο 1 Noεμβρίου τις παρακάτω ώρες:

 Το παιδικό τμήμα στις 5.00μ.μ. (6-15 ετών)

 Το εφηβικό και ενηλίκων τμήμα στις 6.00μ.μ.

 Το τμήμα των γυναικών στις 7.00μ.μ.

και καλεί όλα τα μέλη να συμμετέχουν στην έναρξη της νέας περιόδου. Ακόμα ανακοινώνει ότι εγγραφές νέων μελών θα γίνονται καθημερινά στα τηλέφωνα 2462088443 και 6948878953.

Χοροδιδάσκαλος και για τη νέα περίοδο θα είναι η  Αλκμήνη Δημητριάδη, πτυχιούχος ΤΕΦAΑ με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς.

Επίσης ανακοινώνει ότι το εργαστήρι πληροφορικής και η δανειστική βιβλιοθήκη θα λειτουργούν την ίδια μέρα και από τις 5.00μ.μ. μέχρι στις 8.00μ.μ.

Όσες και όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στα παραπάνω τμήματα να το δηλώσουν στον πρόεδρο του Συλλόγου Νικόλαο Δεινόπαπα και στα τηλέφωνα 2462088443 και 6948878953, μέχρι στις 15 Οκτωβρίου  2014.

           Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 6 Ιουλίου η εκδήλωση – μνημόσυνο για τα 70 χρόνια του ολοκαυτώματος του χωριού μας από τους Γερμανούς. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:

1.            Eπιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων.

2.            Xαιρετισμούς επίσημων προσκεκλημένων.

3.            Oμιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νικόλαο Δεινόπαπα.

4.            Αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής των ονομάτων των οχτώ αμάχων  νεκρών του ολοκαυτώματος.

5.            Ανάγνωση των ονομάτων των αμάχων νεκρών του ολοκαυτώματος.

6.            Κατάθεση στεφανιών.

7.            Εθνικός ύμνος. 

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάτσιος,   ο Αντιδήμαρχος κ. Παλάσκας και αρκετοί κάτοικοι του χωριού. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους.

Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: https://www.facebook.com/amigdalies και εδώ ένα βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=2OYckI6GQU0&feature=youtu.be

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών ανακοινώνει ότι την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014 και ώρα 10.30π.μ. θα διοργανώσει εκδήλωση – μνημόσυνο για τα 70 χρόνια του ολοκαυτώματος του χωριού μας από τους Γερμανούς. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

1.           Eπιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων.

2.           Xαιρετισμοί επίσημων προσκεκλημένων.

3.           Oμιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Νικόλαο Δεινόπαπα.

4.           Αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής των ονομάτων των οχτώ αμάχων  νεκρών του ολοκαυτώματος.

5.           Ανάγνωση των ονομάτων των αμάχων νεκρών του ολοκαυτώματος.

6.           Κατάθεση στεφανιών.

7.           Εθνικός ύμνος.

Οι άμαχοι νεκροί του ολοκαυτώματος των Αμυγδαλιών είναι:

1.           Αικατερίνη σύζυγος Ζήση Ευθυμίου Ζεμπίλη 7/7/44

2.           Ευδοκία σύζυγος Ανδρέα Λιάκα 7/7/44

3.           Πέτρος Νικολάου  Λιάκας 7/7/44

4.           Μαρία σύζυγος Ηλία Λιάκα 7/7/44

5.           Βασιλική χήρα Παναγιώτη Δροβατζήκα 7/7/44

6.           Δημήτριος Μπαχτσεβάνος 11/7/44

7.           Κυριάκος Οικονόμου 18/7/44,

8.           Στεριανή χήρα Αθανασίου Σαμαρά 7/7/44

(Στοιχεία από Μιχαήλ Γελαδάρα, ΠΕΑΕΑ Γρεβενών,  Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Κοζάνης και Ληξιαρχείο Δήμου Γρεβενών.)

 

Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 Με τεράστια επιτυχία και τη συμμετοχή πάρα πολύ κόσμου  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 η δημοτική βραδιά της 19ης Γιορτής Κερασιού με το συγκρότημα του Δημήτρη Λαμπάκη και στο τραγούδι τη Διαλεχτή και τον Αχνούλα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής εκδήλωσης ήταν ο πάρα πολύς κόσμος, τα πάρα πολλά και πολύ καλά ποιοτικά κεράσια που προσέφερε ο Σύλλογος δωρεάν και για μια ακόμη χρονιά οι πάρα πολύ νέοι που φέτος συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενώ για μια ακόμη φορά το κέφι και ο χορός κράτησαν μέχρι το πρωί.

Τέλος τα  μέλη του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών μετά την τεράστια από κάθε πλευρά επιτυχία των εκδηλώσεων της «19ης Γιορτής Κερασιού 2014», αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν  και δημόσια τους κερασοπαραγωγούς που πρόσφεραν κεράσια   και όλους όσους βοήθησαν στην προετοιμασία και τη διοργάνωση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τις γυναίκες του χορευτικού μας τμήματος.

Φέτος τις εκδηλώσεις μας τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής του νομού κ. Κοψαχείλης, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κ. Σημανδράκος, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Κουπτσίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Παλάσκας, πολλοί Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,  ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Πατσιαρίκας, καθώς και εκατοντάδες φίλοι του Συλλόγου μας. Τους ευχαριστούμε πολύ όλους.

          Κεράσια πρόσφεραν οι: 1. Σίνης Κων/νος, 2. Κριθαριώτης Διονύσιος, 3. Στεριόπουλος Β. Κων/νος 4.  Λιάκας Δημήτριος, 5. Κιούρκας Δημήτριος, 6. Μπουρέλλας Δημήτριος, 7. Ρότσικας Ν. Θωμάς, 8. Λιάκας Σ. Στέργιος 9. Καρακίτσιος Βασίλειος, 10. Λιάμπας Ιωάννης, 11. Μπουρέλλας Μιχάλης, 12. Βασίλειος Κ. Κιούρκας, 13. Καραμήτρος Ι. Κων/νος, 14. Παναγιώτα Κ. Παπαζήση

Συμμετείχαν αφιλοκερδώς:

1. Στην προετοιμασία της εκδήλωσης οι: Νίκος Σ. Παπαλιούρας, Δημήτρης Στεριόπουλος, Κων/νος Κουλακιώτης, Δημήτρης Δημότσιος, Μαργαρίτης Ζεμπίλης, Θωμάς Κριθατιώτης, Άρης Ζεμπίλης, Γρηγόρης Κουταλής, Ξανθίππη Καραλιόλιου,   Σαράντης Τόσκας, Εύη Κουταλή, Κων/να Κιούρκα,Αργύριος Καραλιόλιος, Νικόλαος Δεινόπαπας, Στεριόπουλος Δημήτρης, Παπαϊωάννου Δημήτρης, Κων/νος Σίνης,

5. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βοήθησαν οι: Παναγιώτα Παπαζήση, Στέργιος Σ. Λιάκας,  Κω/νος Σίνης, Αργύριος Καραλιόλιος,  Νικόλαος Δεινόπαπας, Μάκης Ι. Ρότσικας, Κων/νος Β. Κιούρκας

6. Στην επιστροφή των καρεκλών και στο καθάρισμα του χώρου οι: Νίκος Σ. Παπαλιούρας, Δημήτρης Στεριόπουλος, Μαργαρίτης Ζεμπίλης, Θωμάς Κριθατιώτης, Άρης Ζεμπίλης,    Σαράντης Τόσκας, Αργύριος Καραλιόλιος, Νικόλαος Δεινόπαπας, Στεριόπουλος Δημήτρης,  Κων/νος Σίνης, Παπαθανασίου Στέλιος, Σκάκας Ιωάννης, Στέργιος Σ. Λιάκας

7. Στον ηλεκτροφωτισμό ο Κων/νος Θ. Στεριόπουλος

8. Τέλος ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Γιάτσο για τη δωρεάν εκτύπωση των προσκλήσεων της εκδήλωσης.

 

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 Το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 και ώρα 9.00μ.μ. πραγματοποιήθηκε στις Αμυγδαλιές Γρεβενών με πολύ μεγάλη επιτυχία λαϊκή συνέλευση όλων των κατοίκων του χωριού, γεγονός που δείχνει ότι και πολύ σωστή ήταν η πρωτοβουλία του συλλόγου, αλλά κυρίως το πόσο έντονα είναι τα δύο προβλήματα που αντιμετωπίζουμε της ποιότητας του νερού του δικτύου, αλλά και των κινδύνων και των καταστροφών που προκαλεί η μεγάλη παρουσία αρκούδων ακόμα και στο κέντρο του χωριού μας. 

Στη συνέλευση που έγινε με την παρουσία του Βουλευτή κ. Κοψαχείλη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δασταμάνη,  του Δημάρχου κ. Κουπτσίδη, πολλών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Δεινόπαπα και ακολούθησε συζήτηση στην οποία όλοι οι κάτοικοι  εκφράσανε την μεγάλη τους αγανάκτηση:

1. «Για την πολύ κακή  ποιότητα του νερού του δικτύου της ΔΕΥΑΓ από τη γεώτρηση του Μικρού Σειρηνίου» και

2. Για τις πολύ συχνές επισκέψεις αρκούδων, ακόμα και στο κέντρο του χωριού, που μας έχουν κατατρομοκρατήσει, καθώς  και για τις ζημιές που προκαλούν στις κερασιές αλλά και σε άλλες καλλιέργειες».

Απαίτησή όλων των κατοίκων είναι:

1. Η πολιτεία, καθώς και οι φορείς προστασίας της αρκούδας π.χ. Αρκτούρος, Καλλιστώ  κλπ,  να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας μας από τις αρκούδες. Εδώ και τώρα πρέπει η πολιτεία να απομακρύνει τις αρκούδες από τις κατοικημένες περιοχές.

Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μετά τις δέκα η ώρα το βράδυ έξω από τα σπίτια μας από το φόβο των αρκούδων. Δεν μπορεί να φοβόμαστε να πάμε στα  περιβόλια μας. Δεν μπορεί να μας προκαλούν οι αρκούδες τόσο μεγάλες καταστροφές και στην παραγωγή (κεράσια κυρίως), αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο (καταστροφή δέντρων) και να μην αποζημιωνόμαστε καθόλου.

2. Να έχουμε στο δίκτυό μας όλο το έτος  νερό καλής ποιότητας από τον Α΄ ή Β΄ κλάδο. Να σταματήσει τώρα η ύδρευση του χωριού μας από τη γεώτρηση του Μικρού Σειρηνίου.  Παρ’ όλες τις εγγυήσεις τις ΔΕΥΑΓ ότι η χημική ανάλυση του νερού της γεώτρησης του Μικρού Σειρηνίου, δείχνει ότι το νερό είναι κατάλληλο (εμείς διατηρούμε τις αμφιβολίες μας), εμείς δεν το θέλουμε στο δίκτυό μας. Απαιτούμε κάθε δύο μήνες η ΔΕΥΑΓ (και όχι κάθε έξι μήνες που κάνει τώρα) να κάνει χημική ανάλυση στο νερό του δικτύου (ανεξαρτήτου προέλευσης) και να δημοσιεύει τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης. Προσωρινά και μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης από τον Α ή Β κλάδο, απαιτούμε κάθε φορά που το νερό είναι της γεώτρησης του Μικρού Σειρηνίου η ΔΕΥΑΓ να ενημερώνει άμεσα όλους τους κατοίκους του χωριού (για να μην το πίνουμε).

Ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι αν άμεσα δεν παρθούν μέτρα που  να λύνουν αυτά τα δύο προβλήματα είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014 O Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών ανακοινώνει ότι το Σάββατο 14 Ιουνίου και ώρα 9.00μ.μ. συγκαλεί λαϊκή συνέλευση όλων των κατοίκων του χωριού με δύο θέματα:

1.   «Η ποιότητα του νερού του δικτύου της ΔΕΥΑΓ από τη γεώτρηση του Μικρού Σειρηνίου» και

2.   «Η προστασία από τις πολύ συχνές επισκέψεις αρκούδων, ακόμα και στο κέντρο του χωριού, και οι ζημιές που προκαλούν στις κερασιές αλλά και σε άλλες καλλιέργειες».

Στη συνέλευση προσκαλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι κάτοικοι του  χωριού, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως, Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, ΔΕΥΑΓ, «Αρκτούρος» κλπ, καθώς και  όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες (ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν).

Η απόφαση αυτή πάρθηκε γιατί:

1. Πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού μας διαμαρτύρονται εντονότατα για την πάρα πολύ κακή ποιότητα του νερού του δικτύου της ΔΕΥΑΓ από τη γεώτρηση του Μικρού Σειρηνίου, ενώ επίσης πάρα πολλοί αμφιβάλλουν και για την καταλληλότητά του.

2. Το τελευταίο διάστημα πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού έχουν κατατρομοκρατηθεί και αγανακτήσει από την πάρα πολύ συχνή και  απειλητική εμφάνιση αρκούδων από τις πρώτες βραδινές ώρες ακόμα και στο κέντρο του χωριού και από τις μεγάλες καταστροφές που προκαλεί στις καλλιέργειες κυρίως της κερασιάς.

Απαίτησή μας είναι:

1.   Η πολιτεία πρέπει τώρα να πάρει μέτρα προστασίας μας από τις αρκούδες, και

2.   Να έχουμε στο δίκτυό μας όλο το έτος  νερό καλής ποιότητας από τον Α΄ ή Β΄ κλάδο. Να σταματήσει τώρα η ύδρευση του χωριού μας από τη γεώτρηση του Μικρού Σειρηνίου.

 

Κυριακή, 25 Μαΐου 2014 O Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών διοργανώνει τη «19η Γιορτή Κερασιού 2014» με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 και ώρα 9.00μ.μ. Δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Δημήτρη Λαμπάκη. Στο τραγούδι η Διαλεχτή και ο Αχνούλας. Στην αρχή της εκδήλωσης  θα χορέψει το χορευτικό τμήμα των γυναικών του Συλλόγου μας και φυσικά τα κεράσια που θα υπάρχουν θα είναι πολλά και  δωρεάν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ακόμα και σε περίπτωση κακοκαιρίας, γιατί ο χώρος θα είναι σκεπασμένος.  (Η είσοδος είναι 5 ευρώ, ενώ στο χώρο θα υπάρχει για όλους όσους το επιθυμούν, φαγητό και ποτό σε πολύ καλές τιμές.) Περισσότερα εδώ: http://e-amigdalies.gr/2014.htm

 

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μαΐου 2014  οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2014 στα δύο εκλογικά τμήματα στο 54ο και στο 55ο.

Νέος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας για το χρονικό διάστημα 2011-2015 εκλέχτηκε ο Αθανάσιος Πατσιαρίκας με 111 ψήφους από το συνδυασμό του Δημοσθένη Κουπτσίδη. Στο Συμβούλιο ακόμα εκλέγεται  ο Λιάκας Μανώλης "Συμμετέχω Ενεργά" του Γιώργου Δασταμάνη, ενώ από το συνδυασμό του Δημοσθένη Κουπτσίδη οι Δροβατζήκας Βαγγέλης και Λιάκας Σαράντης ισοψήφησαν με 78 ψήφους και θα γίνει κλήρωση. (Τα στοιχεία είναι ανεπίσημα από πληροφορίες εκλογικών αντιπροσώπων). Νέος Δήμαρχος Γρεβενών ο Γιώργος Δασταμάνης από την πρώτη Κυριακή....  Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε όλους!!!

Πιο αναλυτικά:

Ο συνδυασμός "Συμμετέχω Ενεργά" του Γιώργου Δασταμάνη. Έλαβε: 224 ψήφοι (111 + 113)

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

1. ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ 

Υποψήφιοι για την Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλεών

1.ΒΑΚΟΦΤΣΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ   63

2.ΚΙΟΥΡΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ        17

3.ΛΙΑΚΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ    59

4.ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ       71

Ο  συνδυασμός  "Μαζί συνεχίζουμε" του Δημοσθένη Κουπτσίδη  Έλαβε: 280 ψήφοι (136 + 144). Το 2010 είχε πάρει 341  ψήφους

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

1. ΜΠΟΥΡΕΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Υποψήφιοι για την Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλεών

1. ΔΗΛΜΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ   7

2. ΔΡΟΒΑΤΖΗΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 78

3. ΛΙΑΚΑΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  78

4. ΠΑΤΣΙΑΡΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  109

Ο συνδυασμός "Λαϊκή Συσπείρωση" της Ντάγκα Παναγιώτας. Έλαβε: 78 ψήφους (43 +35). Το 2010 είχε 62 ψήφους (31+31).

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

1.      Καραλιόλιος Αργύριος του Γεωργίου  29 +  9= 38

2.    Λιάμπας Στέργιος του Ανδρέα             26 + 24= 50

3.     Ρότσικας Ηλίας του Κοσμά                24  + 25= 49

Υποψήφιοι για την Τοπική Κοινότητα Αμυγδαλεών

1. Δεινόπαπας Νικόλαος του Αθανασίου  17 + 10= 27

2. Καραμήτρος Μιχαήλ του Κωνσταντίνου  9 + 6=  15

3. Παπαλιούρας Ιωάννης του Άρη              8 + 10= 18

4. Σίνης Χρήστος του Αχιλλέα                     5 + 5=  10

 

Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ στα παρακάτω:

1. Συνολικά αποτελέσματα από το 54ο και 55ο ΕΤ για τις Δημοτικές Εκλογές

2. Αποτελέσματα από το 54ο ΕΤ για τις Δημοτικές Εκλογές

3. Αποτελέσματα από το 55ο ΕΤ για τις Δημοτικές Εκλογές

4. Αποτελέσματα από το 54ο ΕΤ για τις Περιφερειακές  Εκλογές

5. Αποτελέσματα από το 55ο ΕΤ για τις Περιφερειακές  Εκλογές

6. Συνολικά αποτελέσματα από το 54ο και 55ο ΕΤ για τις  Περιφερειακές  Εκλογές

 

Προσεχώς περισσότερα...

Σας ευχαριστώ πολύ όλες και όλους που με τιμήσατε με την ψήφο σας! Να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάει  χαμένη, αλλά θα επενδυθεί στους αγώνες που έρχονται για μια καλύτερη παιδεία, πολιτισμό και κοινωνική δικαιοσύνη!

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ (άρθρο του Αργύριου Καραλιόλιου 5-5-2014)

Νομίζω ότι η επί σειρά ετών ενασχόλησή μου με τα πολιτιστικά (πάνω από 30), μου δίνει το δικαίωμα να εκφράσω και δημόσια την ταπεινή μου γνώμη για την μέχρι τώρα πορεία των πολιτιστικών πραγμάτων του νομού μας.

Αυτό το άρθρο ξεκίνησα να το γράφω εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου, δεν κατέστη δυνατόν να το τελειώσω νωρίτερα. Ένας από τους λόγους όμως που με έκανε να επισπεύσω τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, είναι και το γεγονός ότι παρακολουθώντας τον προεκλογικό διάλογο, αν μπορεί να τον πει κανείς έτσι, δυστυχώς εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ο πολιτισμός απουσιάζει χαρακτηριστικά!

Αφού, λοιπόν, διευκρινίσω πρώτα – πρώτα ότι για μένα πολιτισμός είναι οτιδήποτε δημιουργεί ο άνθρωπος που βελτιώνει το επίπεδο της ζωής του και ότι θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδος και πολυθεματικός, να έχει αναφορά στο παρελθόν, στο παρόν, αλλά οπωσδήποτε και στο μέλλον, που δε θέλει τους πολίτες θεατές, αλλά ενεργούς, αυτός που τους κινητοποιεί, τους δραστηριοποιεί και τους εντάσσει σε κοινωνικές – πολιτιστικές ομάδες.

Με βάση την παραπάνω διευκρίνιση, λοιπόν, εύκολα οποιοσδήποτε μπορεί να συμπεράνει ότι το επίπεδο του πολιτισμού στο νομό μας υπολείπεται αρκετά των όμορων νομών, αλλά και των περισσότερων ίσως νομών της χώρας μας.

Τα αίτια αυτής της καθυστέρησης, κατά τη γνώμη μου, είναι πολλά, άλλα αντικειμενικά και άλλα υποκειμενικά. Στα αντικειμενικά αίτια σίγουρα περιλαμβάνονται:

1. Η εσωτερική, κύρια, αλλά και η εξωτερική δευτερευόντως μετανάστευση πολλών κατοίκων της πόλης των Γρεβενών, κυρίως του πιο αναπτυγμένου μορφωτικά και πολιτιστικά τμήματος, γεγονός που διέσπασε τον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης..

2. Η μετακίνηση πολλών κατοίκων από τα χωριά προς την πόλη των Γρεβενών, τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε στην πόλη έναν κοινωνικό ιστό χωρίς ιδιαίτερη κοινωνική - πολιτιστική συνοχή και συνέχεια.

3. Το γεγονός ότι  η πόλη των Γρεβενών έχει σύντομη ιστορία και πολύ σύντομη πολιτιστική παράδοση, σε συνάρτηση με το ότι ασκεί έτσι ή αλλιώς έναν γενικότερο διοικητικό ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα του νομού, δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον.

4. Η γεωγραφική απομόνωση του νομού λόγω της γεωγραφικής θέσης και της μορφολογίας του εδάφους.

Υποκειμενικοί λόγοι:

 Στους υποκειμενικού λόγους σίγουρα την πρώτη θέση κατέχει η ευθύνη όλων και ιδιαίτερα εκείνων των πολιτών που διετέλεσαν τοπικοί άρχοντες και ειδικότερα εκείνων που διαχειρίστηκαν τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου.

Υπάρχουν όμως και κάποιες θετικές και αισιόδοξες πλευρές στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι και αυτές κατά τη γνώμη μου είναι:

  Διαθέτουμε μια πολιτιστική παράδοση γνήσια, ανόθευτη και νομίζω ότι αυτό αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα.

Σε αυτό βοήθησαν οι:

1. Οι λαϊκοί οργανοπαίχτες που σε πολύ δύσκολες συνθήκες, διέσωσαν τη πολιτιστική μας παράδοση, τα δημοτικά τραγούδια, το λαϊκό μας πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, με τη συμμέτοχη τους στα πανηγύρια, στους γάμους και στις άλλες γιορτές.

2. Οι ομάδες πολιτών που εντελώς αυθόρμητα συμμετείχαν στην οργάνωση λαϊκών δρώμενων και εθίμων (π.χ. οι γυναίκες των Αμυγδαλιών που χωρίς καμία διακοπή, αλλά και χωρίς καμία οργάνωση, από μόνες τους όλα αυτά τα χρόνια τραγουδούσαν και χόρευαν τα παραδοσιακά δημοτικά μας τραγούδια το Πάσχα, την Κυριακή του Θωμά, στο Πανηγύρι, σε άλλες γιορτές, στους αρραβώνες και στους γάμους, τα ρουνγκουτσάρια που γίνονται σε πολλά χωριά του νομού μας κλπ.)

3. Μεγάλη ήταν και η συμβολή της εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα έθιμα έχουν αναφορά σε θρησκευτικές γιορτές και ότι τις περισσότερες φορές το χορό έσερνε ο παπάς ή η παπαδιά.

4. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και πλέον  τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου λειτουργούν περισσότερο συντονισμένα και συστηματικά. Πρώτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Γεωργίου έδωσε μια σημαντική ώθηση τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ τις δύο τελευταίες δεκαετίες η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών έδωσε πραγματικά μια νέα πνοή και ώθηση στη λειτουργία και άλλων πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων σε όλο το νομό κλπ.

5. Τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ που προβάλλουν αυτές τις δραστηριότητες.

6. Η στήριξη και η χρηματοδότηση των Συλλόγων από την πολιτεία για ένα χρονικό διάστημα, κυρίως τη δεκαετία 2000-2010.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι μπορεί να γίνει, κατά τη γνώμη μου για να βελτιωθεί περαιτέρω αυτή η καλή κατάσταση των τελευταίων χρόνων:

1. Πολύπλευρη ενίσχυση της δράσης των πολιτιστικών συλλόγων, οικονομική, υλική, ηθική κλπ.

2. Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι Δημοτικές επιχειρήσεις στο χώρο του πολιτισμού (ΔΕΠΕΓ και ΔΕΚΕΓ) προσπάθησαν να ανταγωνιστούν τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και όχι, όπως θα έπρεπε, να ενισχύσουν και να συντονίσουν τη δράση τους. Χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, συντονισμός και ενίσχυση της δράσης των Πολιτιστικών Συλλόγων από το Δήμο για ένα χρονικό διάστημα, αξιοκρατικά και με διαφάνεια..

2. Να διοργανωθούν σεμινάρια επιμόρφωσης των στελεχών  των Πολιτιστικών Συλλόγων.

3. Καταγραφή της τοπικής ιστορίας – λαογραφίας του νομού από επιτροπή που θα συσταθεί από το Δήμο ή την Περιφέρεια, τα μέλη της οποίας θα εργαστούν εθελοντικά και σε συγκεκριμένο θεματικό τομέα.

4. Καταγραφή με τον ίδιο τρόπο των δημοτικών τραγουδιών και της λαϊκής παράδοσης του τόπου μας, τουλάχιστον σε τρία επίπεδα:

α. Των Κουπατσαραίων

β. Των Βλάχων

γ. Των Ποντίων

5. Προβολή όλων των παραπάνω με εκδόσεις βιβλίων, CD, DVD και στο διαδίκτυο. 

6. Προσανατολισμός και συντονισμός της δράσης των Πολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και των μουσικών συγκροτημάτων δημοτικής μουσικής για την καταγραφή, ανάδειξη και προβολή των δημοτικών τραγουδιών και της λαϊκής παράδοσης των Γρεβενών.

7. Να δημιουργηθεί στο Νομό Ένωση Πολιτιστικών Φορέων για το συντονισμό της δράσης των Συλλόγων και  όχι μόνο. (Υπάρχει σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας.)

8. Να επιχορηγούνται μόνο οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που στις εκδηλώσεις τους θα προβάλλουν τη γρεβενιώτικη μουσική παράδοση, με γρεβενιώτικα μουσικά συγκροτήματα που θα έχουν πιστοποιηθεί για το σκοπό αυτό από το Δήμο.

9. Ίδρυση και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου στην πόλη των Γρεβενών.

10. Ίδρυση και λειτουργία Πολιτιστικού Συλλόγου στην πόλη των Γρεβενών. (Τα Γρεβενά είναι ίσως η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που δεν υπάρχει Πολιτιστικός Σύλλογος και το λέω αυτό γιατί η «ΠΙΝΔΟΣ» είναι κυρίως Χορευτικός Σύλλογος.)

11. Την περίοδο της Αποκριάς και σε αντικατάσταση των «ανακατωσαριών», να αναβιώσουν στην πόλη των Γρεβενών οι παραδοσιακοί «φανοί» όπως γίνονταν παλιά στις γειτονιές της πόλης, με τη ενεργό συμμετοχή των συλλόγων που θα πρέπει να δημιουργηθούν σε επίπεδο γειτονιάς, με την υποστήριξη του Δήμου, ενώ όλη την τελευταία βδομάδα στην πλατεία της πόλης θα γίνονται εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς ή αναβιώσεις εθίμων. Στην όλη διαδικασία θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά όλοι οι φορείς του νομού, κυρίως οι επιστημονικοί φορείς (π.χ. σύλλογοι δασκάλων-νηπιαγωγών και καθηγητών), τα σχολεία και οι σύλλογοι γονέων και βέβαια με πολύ καρναβάλι και σάτιρα. Να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της παρέλασης των καρναβαλιστών, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία από την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην Κιβωτό.

 12. Στη διάρκεια των Χριστουγέννων, μεταξύ των άλλων εορταστικών εκδηλώσεων, να ξεκινήσουν γίνονται και οι «γιορτές του χιονιού», εκδηλώσεις που θα έχουν στο επίκεντρο το χιονοδρομικό κέντρο της «Βασιλίτσας», αλλά και θα εξακτινώνονται σε όλο τον ορεινό και ημιορεινό όγκο, αλλά και στην πόλη των Γρεβενών.

13. Τους καλοκαιρινούς μήνες να πραγματοποιούνται «οι γιορτές της γης», στις οποίες θα προβάλλονται όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα του νομού (βιολογικά προϊόντα, σιτάρι, κεράσια, μανιτάρια, τυριά, κρέατα, σαλιγκάρια, σταφύλια, κρασί, τσίπουρο, κλπ.).

Με αυτές τις λίγες σκέψεις - και με την υπόσχεση να επανέλθω - κλείνω το άρθρο μου, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει κίνητρο για την έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου για ένα θέμα που, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να γίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού μας.

 

Αργύριος Καραλιόλιος

Δάσκαλος και Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος  στο Δήμο Γρεβενών με τη Λαϊκή Συσπείρωση και  υποψήφια Δήμαρχο την Παναγιώτα Ντάγκα

        

Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014 Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:

 Πραγματοποιήθηκαν και φέτος στις 2 Μαΐου στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου οι εκδηλώσεις για το πανηγύρι του χωριού με μεγάλη επιτυχία. Φέτος στο πανηγύρι συμμετείχε αρκετός κόσμος και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από την οργάνωση.

Οι γυναίκες του λαογραφικού- χορευτικού τμήματος του Συλλόγου τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια, ενώ για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η σούπα που μοιράστηκε ήταν πεντανόστιμη και στο διαγωνισμό του παραδοσιακού αγωνίσματος του άλματος τριπλούν το κύπελλο κέρδισε ο Χρήστος Ε. Λιάκας. Η οργάνωση και φέτος έγινε μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή και η συνεργασία ήταν για άλλη μια φορά άψογη.

 Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε η αναβίωση του «αποχαιρετισμού των Πασχαλόγιορτων» και του «διπλώματος του χορού» με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς περίπου 100 χορευτές και χορεύτριες από τους Συλλόγους των Αμυγδαλιών, των Γρεβενιωτών της Θεσ/νίκης και τωνΓρεβενιωτών Κοζάνης, μάγεψαν με τις χορευτικές φιγούρες τους, τους πάρα πολλούς παρευρισκόμενους. Ήταν ομολογουμένως μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις του είδους της που έγινε ποτέ στο νομό μας. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νικόλαος Δεινόπαπας, κατόπιν έγινε η αναβίωση του «αποχαιρετισμού των Πασχαλόγιορτων» και του «διπλώματος του χορού» από το χορευτικό-λαογραφικό τμήμα των γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών και  στη συνέχεια χόρεψαν μαζί και τα πέντε χορευτικά τμήματα των Συλλόγων, παραδοσιακούς γρεβενιώτικους χορούς. Την εκδήλωσή μας τίμησε με την παρουσία του πάρα πολύς κόσμος, ίσως ο περισσότερος από κάθε άλλη φορά, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενώνκ. Δασταμάνης, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Κουπτσίδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κόραβος, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, υποψήφιοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι,  ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Πατσιαρίκας Αθανάσιος (το πρωί) και ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Κοψαχείλης (το απόγευμα). Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια το Στέφανο Παπαλιούρα για το κρασί που μας πρόσφερε,  το Σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης και το Σύλλογο Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην εκδήλωσή μας, όλα τα μέλη των χορευτικών τμημάτων και τους δασκάλους τους Δημήτρη Μπουκάλη, Σάκη Οικονόμου και  Αλκμήνη Δημητριάδη και να τους συγχαρούμε για την άριστη εμφάνισή τους. 

Στις  παρακάτω υπερσυνδέσεις μπορείτε να δείτε video και πολλές φωτογραφίες:

https://www.youtube.com/watch?v=rgw1LuA28fk&feature=youtu.be (μέρος 1ο)

https://www.youtube.com/watch?v=dTX62x0FRnY&feature=youtu.be (μέρος 2ο)

https://www.youtube.com/watch?v=2Gi3eHeo-os&feature=youtu.be (μέρος 3ο)

https://www.youtube.com/watch?v=J8PwNLcewfU&feature=youtu.be (μέρος 4ο)

https://www.facebook.com/amigdalies?ref=tn_tnmn

http://e-amigdalies.gr/2014.htm

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών Γρεβενών,

σας προσκαλεί σε συζήτηση με θέμα :

"Πόλεμος, κατοχή, αντίποινα των κατακτητών 1940 – 1944"

με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων

από το ολοκαύτωμα του χωριού μας από τους Γερμανούς.  

Ομιλητές:

Στράτος Δορδανάς: Λέκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Θανάσης Καλλιανιώτης:  Ιστορικός Νεότερης - Σύγχρονης Ιστορίας

 Σίμος Ζαγκανίκας: Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών

Αργύρης Καραλιόλιος:  Δάσκαλος

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο

του Στράτου Δορδανά

"Το αίμα των αθώων" (Εκδόσεις της Εστίας).

Κυριακή 27 Απριλίου 2014, στις 12.00 το μεσημέρι

Στη ταβέρνα του Στέφανου Παπαλιούρα στις Αμυγδαλιές

 

 Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών ανακοινώνει ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να πραγματοποιήσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1)  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών Γρεβενών ανακοινώνει ότι την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, διοργανώνει στην ταβέρνα του Στέφανου Παπαλιούρα στις Αμυγδαλιές, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα του χωριού μας από τους Γερμανούς, εκδήλωση συζήτηση με θέμα: «Πόλεμος, κατοχή, αντίποινα των κατακτητών 1940 – 1944». Σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμήσουμε τους πεσόντες, να θυμηθούν οι παλιότεροι γεγονότα αυτής της περιόδου και να τα γνωρίσουν οι νεότεροι. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Στράτος Δορδανάς Λέκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ ΜΑΚ, Θεσσαλονίκη), ο Θανάσης Καλλιανιώτης Ιστορικός Νεότερης – Σύγχρονης Ιστορίας, ο Σίμος Ζαγκανίκας διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών  και ο Αργύρης Καραλιόλιος δάσκαλος. Στην εκδήλωση θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου του Στράτου Δορδανά  «Το αίμα των αθώων» (Εκδόσεις της Εστίας).

Στην εκδήλωση προσκαλούνται ιδιαίτερα όλοι εκείνοι που θυμούνται ή γνωρίζουν πληροφορίες για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, γιατί σκοπός μας είναι και να ολοκληρωθεί η καταγραφή της τοπικής ιστορίας.

2)  Την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 το πρωί, θα γίνει παραδοσιακό πανηγύρι στον Άγιο Αθανάσιο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία. Προσφορά σούπας στους παρευρισκόμενους. Το χορευτικό-λαογραφικό τμήμα των γυναικών του Συλλόγου και οι άλλες γυναίκες του χωριού θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με τον καθιερωμένο διαγωνισμό στο παραδοσιακό αγώνισμα του άλματος τριπλούν. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρα 5.00μ.μ. στην πλατεία του χωριού θα γίνει αναβίωση του «αποχαιρετισμού της Πασχαλιάς» από το χορευτικό-λαογραφικό τμήμα των γυναικών του Συλλόγου και τις άλλες γυναίκες του χωριού.  Στην εκδήλωση θα χορέψουν  τα δύο χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας (εφήβων και γυναικών), το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης  και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης, με το μουσικό συγκρότημα των Κώστα και Σάκη Τσιοτίκα, ενώ για όλους τους παρευρισκόμενους θα υπάρχει δωρεάν κρασί.

 

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014 Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθειά για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων, τη λύση των προβλημάτων τους, αλλά και την ανάπτυξη του τόπου μας, ενόψει και των τοπικών εκλογών, καταθέτει για συζήτηση και προβληματισμό τις παρακάτω προτάσεις: (Είναι οι ίδιες προτάσεις με τις εκλογές του 2010)

1. ΥΔΡΕΥΣΗ: Είναι τραγικά άδικο από ένα δίκτυο που φτιάχτηκε για να υδρεύεται αποκλειστικά το χωριό μας, να είμαστε οι μόνοι που δεν παίρνουμε σχεδόν καθόλου νερό. Απαιτούμε να υδρεύεται το χωριό μας όλο το χρόνο με φυσική ροή από τις πηγές της Βασιλίτσας (Β΄ κλάδος). Να σταματήσει η ύδρευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τη γεώτρηση στο Μικρό Σειρήνι, γιατί το νερό είναι άθλιο (περιέχει πάρα πολλά άλατα και άμμο). Να σταματήσουμε να πληρώνουμε στη ΔΕΥΑΓ μεικτή χρέωση  και να γίνεται καλύτερος έλεγχος και κοστολόγηση.

2.  Στο υπάρχων  γεώφραγμα να δημιουργηθεί αρδευτικό δίκτυο με σταγόνες ή να φτιαχτεί από την αρχή άλλο σε άλλη θέση (σε μεγαλύτερο υψόμετρο).

3. Να λειτουργήσει αστική συγκοινωνία.

4.Κατασκευή πάρκου, παιδικής χαράς, γηπέδου 5 Χ 5 και αίθουσας πνευματικό-πολιτιστικό  κέντρο.

5. Μέριμνα για την τρίτη ηλικία (όπως γίνεται και στα Γρεβενά). ΚΑΠΗ ή κουπόνια (Δήμος Αγίου Κοσμά), εκδρομές κλπ.

6. Ολοκλήρωση-βελτίωση αποχετευτικού δικτύου και διευθέτηση των όμβριων υδάτων (σε ρέματα). Αποχετευτικό δίκτυο σε Λόχμη και Αγία Τριάδα.

7. Να γίνει συζήτηση με ειδικούς για διαμόρφωση πρότασης αγροτικής ανάπτυξης (για το κεράσι ονομασία προέλευσης, βιολογική καλλιέργεια, καλύτερη προώθηση, μεταποίηση κ.λπ.). Το ίδιο περίπου θα μπορούσε να γίνει και με το σταφύλι….

8. Στο κοιμητήριο να γίνει ευπρεπισμός με διαδρόμους πλακοστρωμένους και δεντροφύτευση για οπτική απομόνωση, τακτική καθαριότητα από τους υπαλλήλους του Δήμου.

9. Στο κτίριο του Παιδικού Σταθμού να γίνει αντικατάσταση  κουφωμάτων, περίφραξης, παιχνιδιών (κούνιες κλπ) και να καθαρίζεται τακτικά ο χώρος.

10.  Αγροτική οδοποιία να γίνονται έγκαιρα οι διανοίξεις των δρόμων με υποδομή (τεχνικά).

12. Χρηματοδότηση των Πολιτιστικών Συλλόγων με βάση τη συνολική τους δραστηριότητα  όλο το χρόνο.

13. Ένταξη της Γιορτής Κερασιού σε περιφερειακό ή Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

14. Εξωραϊσμός σε όλες τις βρύσες του χωριού.

15. Τακτική φυσική παρουσία του Δημάρχου σε λαϊκές συνελεύσεις….

16. Αρμοδιότητες στην Τοπική Κοινότητα με δυνατότητα χρηματοδότησης άμεσων μικροέργων.

17. Να λειτουργήσει Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στο χωριό μας.

18. Πιο τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων ιδιαίτερα το καλοκαίρι (τρεις τουλάχιστον φορές). Τακτικότερο πλύσιμο των κάδων. Καθαρισμός των πολλών ανεξέλεγκτων χωματερών.

19.Αναπλάσεις χώρων σε Άγιο Χριστόφορο, Παναγιά, Άγιο Αθανάσιο, Διάκο, Αγία Βαρβάρα (και παλιό γήπεδο), Αγία Μαρίνα και Προυμουρτσή.

20. Οικιστική αναβάθμιση σε όλο το χωριό.

21. Ολοκλήρωση  γηπέδου.

22. Να γίνει ρύθμιση ώστε ο νομός μας και οι άλλοι νομοί της Βόρειας Ελλάδας να πληρώνουν φθηνότερα το πετρέλαιο θέρμανσης απ’ ότι πληρώνει η Νότια Ελλάδα, για την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο.

23. Αρχαιολογικές ανασκαφές στον «Άγιο Αθανάσιο» και στην «Αγία Μαρίνα».

Τέλος το Δ.Σ. αποφάσισε ότι  πρέπει μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου και της σελίδας στο facebook, να προβάλουμε τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του χωριού μας, καθώς και πληροφορίες για τους υποψηφίους Περιφερειακούς, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους που κατάγονται από το χωριό μας (και τη Λόχμη) άμεσα ή εξ αγχιστείας, με δική τους επιθυμία και βιογραφικά που θα μας στείλουν οι ίδιοι.

 

      Τρίτη , 25 Μαρτίου 2014 Πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Κοινότητας Αμυγδαλιών οι εορταστικές εκδηλώσει για την 25 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον  Πρόεδρο του Συλλόγου Νίκο Δεινόπαπα, δεξίωση από την Τοπική Κοινότητα, επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων. Στεφάνια κατατέθηκαν από την Κοινότητα, την Εθνική Αντίσταση, τους  Ανάπηρους και Θύματα Πολέμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Δείτε εδώ μερικές φωτογραφίες...

 

        Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών ανακοινώνει πως για τις Απόκριες 2014 διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1) Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 11.00 π.μ.   θα ξεκινήσουμε από το χώρο της πλατείας για το κόψιμο και τη μεταφορά των κέδρων. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο της πλατείας την προαναφερόμενη ώρα.

2) Χορό μεταμφιεσμένων για τους μικρούς φίλους του Συλλόγου το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και ώρα 6.00 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου, με μουσική και χορό. (Είσοδος δωρεάν). Τα αναψυκτικά και ποτά είναι του Συλλόγου, ενώ τα υπόλοιπα του  «μπουφέ» θα τα ετοιμάσουν οι μητέρες των παιδιών.

3) Την Κυριακή 2 Μαρτίου στις 8.30 μ.μ., θα γίνει το άναμμα  του παραδοσιακού «φανού» στον προαύλιο χώρο του Σχολείου.  Στην εκδήλωση θα υπάρχει μουσική, τραγούδι, χορός,  κρασί (προσφορά του Στέφανου Παπαλιούρα) και τσίπουρο δωρεάν. 

3) Την Καθαρά Δευτέρα στην τοποθεσία Αγία Βαρβάρα θα γιορταστούν τα κούλουμα. Θα υπάρχει άφθονη φασολάδα, λαγάνες (προσφορά του αρτοποιείου του Γεώργιου Δ. Καραλιόλιου), νηστίσιμα εδέσματα, τσίπουρο και κρασί (προσφορά του Στέφανου Παπαλιούρα), όλα δωρεάν. Επίσης θα γίνει και ο καθιερωμένος διαγωνισμός πετάγματος του χαρταετού. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Σχολείου.

4) Επίσης ανακοινώνει ότι τα χορευτικά θα αρχίσουν τη λειτουργία τους για τη νέα περίοδο το Σάββατο 1 Μαρτίου, τις ώρες:

Το παιδικό τμήμα στις 5.00μ.μ.

Το εφηβικό τμήμα στις 6.00μ.μ.

Το τμήμα των γυναικών στις 7.00μ.μ.

Αρχική

 

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005