Πλαίσιο κειμένου: 2/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
        ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝ
        51100 ΓΡΕΒΕΝΑ
 
 
 
 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
 
 
 
«Αναβάθμιση-αποκατάσταση της φυσιογνωμίας του
περιβάλλοντος που καταστράφηκε από την επέμβαση του ανθρώπου.»
 
 
 
Σχολικό έτος 2002– 2003
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών υλοποίησε το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2002 ως το Μάιο του 2003 το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο:

     «Αναβάθμιση-αποκατάσταση της φυσιογνωμίας του περιβάλλοντος που καταστράφηκε από την επέμβαση του ανθρώπου.»

          Η αφορμή δόθηκε από τη συζήτηση των αντίστοιχων μαθημάτων στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος. Κατά τη συζήτηση των μαθημάτων αυτών εντοπίστηκαν οι χώροι όπου το φυσικό περιβάλλον καταστράφηκε από την παρέμβαση του ανθρώπου για τη δημιουργία κάποιου κοινωφελούς έργου. (Γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αγία Βαρβάρα και δρόμος στον Άγιο Χριστόφορο). Έγινε επίσκεψη τους χώρους και επί τόπου παρατήρηση-συζήτηση. Στη συνέχεια στην τάξη έγινε συζήτηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον των δυο αυτών περιοχών περισσότερο αισθητικά.

          Στο μάθημα της Αισθητικής Αγωγής οι μαθητές ζωγράφισαν τους χώρους έτσι όπως είναι σήμερα και έτσι όπως θα ήθελαν να είναι.

          Έτσι μετά από συζήτηση αποφασίστηκε να κάνουμε δεντροφύτευση στις δυο περιοχές. Αφού πήραμε και τη γνώμη ειδικών, καταλήξαμε πως έπρεπε να φυτεύσουμε περιμετρικά του γηπέδου ποδοσφαίρου 100 κυπαρίσσια και 50 αριζώνες, στον δε Άγιο Χριστόφορο 70 σπάρτα και 30 κισσούς. Παράλληλα αποφασίστηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής και της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης, η θεατρική ομάδα του Σχολείου να παρουσιάσει, μετά από την απαραίτητη προετοιμασία, το θεατρικό έργο με τίτλο: “Χάνουμε τη φύση STOP”.

          Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαρτίου 2003, απ’ όλους τους μαθητές του σχολείου με τη βοήθεια των δασκάλων Χρήστου Σ. Λιάκα, Αργύριου Καραλιόλιου και του υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Σέντζα Δημήτριου.

          Αφού πρώτα έγινε καθαρισμός του χώρου από τα σκουπίδια, οι δάσκαλοι έδειξαν στους μαθητές πως φυτεύονται τα δέντρα και συζήτησαν μαζί για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας και γενικά τη μεγάλη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για τη ζωή του ανθρώπου. Στη συνέχεια  οι μαθητές του σχολείου φύτευσαν, με τη βοήθεια των δασκάλων τους και του υπεύθυνου Π.Ε., όλα τα δέντρα.

 

 

            Τις επόμενες μέρες στην τάξη, στο μάθημα της Αισθητικής Αγωγής, γίνονταν ταχτικά η προετοιμασία του θεατρικού έργου, καθώς και συζητήσεις γύρω από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

          Τέλος όλη αυτή η δραστηριότητα παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στις 5 Ιουλίου (παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος). Στην εκδήλωση η θεατρική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου παρουσίασε και το θεατρικό έργο με τίτλο “χάνουμε τη φύση STOP”.

 

 

 

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ίδια θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε και στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών στο Πνευματικό Κέντρο «Α. Λαδά» στις 13 Ιουνίου 2003.

 

 

                                                                         Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικός

 

 

                                                                               Αργύριος Καραλιόλιος

 

Αρχική