Η φετινή σχολική χρονιά που τελειώνει αυτές τις μέρες, ξεκίνησε με τον προγραμματισμό τόσο των διδακτικών στόχων, όσο και εκείνων των δραστηριοτήτων που συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Πλέον, λίγο πριν το τέλος της, κρίνεται ικανοποιητική στο επίπεδο κτήσης των απαραίτητων γνώσεων, αλλά και στην ολοκλήρωση της διδακτικής διαδικασίας που συνεπικουρείται από τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρο στο σχολείο μας.

Υπήρξε ένας αρχικός σχεδιασμός όλων αυτών των δράσεων, ώστε ισόποσα να κατανεμηθούν σε ολόκληρη τη σχολική χρονιά, ώστε να αποφευχθεί η ανατροπή του διδακτικού σχεδιασμού.

Με την επίσημή της έναρξη και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από την απειλή της νέας γρίπης, υπήρξε άμεση ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για τους τρόπους πρόληψής της, καθώς και αναφορά στα κύρια συμπτώματά της. Επίσης, τηρήθηκε κατά γράμμα η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για την προμήθεια και σωστή εφαρμογή του απαραίτητου επιπρόσθετου εξοπλισμού.

Οι διδακτικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα την τρέχουσα σχολική χρονιά, είναι οι εξής:

1. Διδακτική επίσκεψη σε αμπέλι κατά την περίοδο του τρύγου.

2. Εκκλησιασμός την ημέρα του εορτασμού του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

3. Παραμονή της 28ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εορτή στην οποία παρευρέθηκε και ο σχολικός σύμβουλος της 2ης σχολικής περιφέρειας κ. Τασινός. Ανήμερα της εορτής πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός, παρέλαση και κατάθεση στεφάνων.

4. Πραγματοποίηση σχολικής εορτής για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

5. Σχολική εορτή με το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

6. Διδακτική επίσκεψη στη Βασιλίτσα Γρεβενών και επαφή των μαθητών με τα χειμερινά αθλήματα καθώς και τρόποι αποφυγής ατυχημάτων, υπό την καθοδήγηση ειδικευμένου εκπαιδευτή.

7. Παραμονή της επετείου της ελληνικής επανάστασης του 1821 πραγματοποιήθηκε σχολική εορτή και την επομένη εκκλησιασμός, παρέλαση και κατάθεση στεφάνων.

8. Διδακτική επίσκεψη στο Λιμναίο οικισμό και στη «Σπηλιά του Δράκου» στην πόλη της Καστοριάς.

9. Για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε συμβολική αποκομιδή σκουπιδιών από τον αύλειο χώρο του σχολείου.

Από όλες αυτές τις δράσεις του σχολείου, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στις σχολικές εορτές των δύο επετείων (28 Οκτωβρίου1940 και 25 Μαρτίου 1821) καθώς και στη χριστουγεννιάτικη σχολική εορτή. Στο σχολείο μας, αυτή τη σχολική χρονιά φοιτούν 12 μαθητές. Ο μικρός αριθμός των μαθητών, όμως, δε στάθηκε τροχοπέδη στην υλοποίηση του σχεδιασμού που κάναμε από την αρχή της χρονιάς. Έτσι και στις τρεις εορτές, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, θεατρικό, υπήρχε χορωδία, καθώς και  απαγγελία ποιημάτων. Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δε θα ήταν εφικτό χωρίς την προθυμία των παιδιών και την αμέριστη συμπαράσταση των γονέων, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σχολικής χρονιάς υπήρξαν τακτικές επισκέψεις του σχολικού συμβούλου, της δεύτερης περιφέρειας, κυρίου Τασινού, με τον οποίο είχαμε μια αρμονική και παραγωγική συνεργασία.

Ταυτόχρονα, υπήρχαν οι προβλεπόμενες συναντήσεις (κάθε μήνα) με τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών για μια αμφίδρομη ενημέρωση, τόσο των γονέων προς τους δασκάλους για την πρόοδο των παιδιών στο σπίτι, όσο και των δασκάλων προς τους γονείς σε ό,τι αφορά τη σχολική διαδικασία.

Τελειώνοντας αυτή τη σύντομη παρουσίαση των δράσεων του σχολείου, θα ήθελα να αναφερθώ στο ότι στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, πάντα υπάρχουν διάφορες δυσκολίες και αντιξοότητες, ιδιαίτερα στα ολιγοθέσια σχολεία. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αυτή τη σχολική χρονιά στο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών, είναι το γεγονός της υποβάθμισής του σε μονοθέσιο για περίπου τρεις εβδομάδες. Αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιούργησε αλυσιδωτά μεγάλη αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αφού μια σχολική μονάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

 

Αρχική