ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ………………….η πιο γλυκιά γιορτή!!!

 

Κάθε χρόνο οι Αμυγδαλιές γιορτάζουν τα κεράσια τους! Όλο το χωριό υποδέχεται τη νέα σοδιά με κέφι και ξεφάντωμα, με παραδοσιακούς ρυθμούς και πολλά πολιτιστικά δρώμενα. Με τη συμμετοχή όλων των επίσημων φορέων, με λαϊκά και έντεχνα ακούσματα, με παραδοσιακή μουσική και χορούς αλλά και με πολλές ακόμα δραστηριότητες, στήνεται ένα πανηγύρι που παρασύρει ολόκληρο το νομό στους χαρούμενους ρυθμούς του. 

Η «Γιορτή Κερασιού»,  λοιπόν, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός  Σύλλογός του χωριού σε συνεργασία με το Δήμο Γρεβενών και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, έχει γίνει θεσμός και γίνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο. Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση του είδους της, της Δυτ. Μακεδονίας και περιλαμβάνει εκδηλώσεις Πολιτιστικές (θέατρο, μουσική, παραστάσεις για παιδιά κ.ά.), καθώς και διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις κλπ.. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται συνήθως το  τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, με τη δημοτική βραδιά στην οποία συμμετέχουν τα κορυφαία δημοτικά συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα, ενώ μοιράζονται δωρεάν πολλά κεράσια.  Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες ποικιλίες κερασιού αλλά και πολλές συνταγές! Γευτείτε το υπέροχο γλυκό του κουταλιού, τις κομπόστες και τα παραδοσιακά λικέρ που φτιάχνουν οι ντόπιοι, ενημερωθείτε για την παραγωγή του υπέροχου αυτού φρούτου και γνωρίστε από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τις εμπειρίες σας με την έκθεση προϊόντων και φαγητών των γυναικών, ενώ παράλληλα θα βρείτε ενημερωτικά περίπτερα και εκδηλώσεις δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά σας. Όταν τα κεράσια γιορτάζουν, ολόκληρος ο νομός Γρεβενών γλυκαίνει ακόμα περισσότερο!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 14ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΟΥ 2008

 

1) Παρασκευή 2 Μαΐου 2008 το πρωί, παραδοσιακό πανηγύρι στον Άγιο Αθανάσιο.

Το πρωί στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για το πανηγύρι του χωριού. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει: α) Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία. β) Προσφορά σούπας στους παρευρισκόμενους. γ) Το χορευτικό-λαογραφικό τμήμα των γυναικών του Συλλόγου και οι άλλες γυναίκες του χωριού θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με τον καθιερωμένο διαγωνισμό στο παραδοσιακό αγώνισμα του άλματος τριπλούν.

2) Κυριακή (του Θωμά) 4 Μαΐου «Πασχαλόγιορτα – αποχαιρετισμός της Πασχαλιάς» (στην πλατεία). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα είναι: α. Ώρα 14.00. Γεύμα προς τιμή των χορευτικών τμημάτων και των επίσημων προσκεκλημένων σε ταβέρνα του χωριού.β. Ώρα 15.00 Χαιρετισμοί επίσημων προσκεκλημένων και κεντρική ομιλία   για τον «Αποχαιρετισμό της Πασχαλιάς» από τον Κων/νο Χρυσάκη δάσκαλο και λαογράφο. γ. Ώρα 15.15 Θα χορέψει το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου  Οσσαίων Λαγκαδά Θεσ/νίκης «η Αγία Κυράννα». δ. Ώρα 15.45 Θα χορέψει το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγιάς Λάρισας  «Μιλτιάδης Δάλλας». ε. Ώρα 16.15 Θα χορέψουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας. ζ. Ώρα 17.00 Θα γίνει αναβίωση του αποχαιρετισμού των «Πασχαλόγιορτων» και «του διπλώματος  του χορού», από το χορευτικό-λαογραφικό τμήμα των γυναικών του Συλλόγου και τις άλλες γυναίκες του χωριού. η. Γλέντι και χορός για όλους, στην  πλατεία του χωριού, με τη δημοτική ορχήστρα του Κώστα Τσιοτίκα.

3) Tετάρτη 14 Μαΐου 2008 και ώρα 8.00μ.μ.. Ενημέρωση-συζήτηση με θέμα «Κερασιά: Νέες προοπτικές στην καλλιέργειά της»  σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμυγδαλιών. Την ενημέρωση θα κάνει ο γεωπόνος Παπαϊωάννου Κώστας.

4) Σάββατο 14 Ιουνίου 2008: Μέρα παιδικής δημιουργίας: Στο χώρο της πλατείας και από τις 5.00μ.μ. θα στηθεί το όλο παραμυθένιο σκηνικό της Ημέρας Παιδικής Δημιουργίας, με την τοποθέτηση δύο (2) Φουσκωτών Κάστρων. Δημιουργικά εργαστήρια με ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ,  ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και FACE PAINTING: (Ζωγραφική στο πρόσωπο).

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Από την ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΜΑ». Μία ολοκληρωμένη παιδική παράσταση θεάτρου δρόμου, που συνδυάζει στοιχεία θεάτρου και θεάματος, με μία συρραφή από θέατρο, χορό, παντομίμα, τσιρκοειδή «γκαγκ», ταχυδακτυλουργικά νούμερα και ηχο-παιχνίδια, σε ένα πραγματικό ξεφάντωμα γέλιου και χαράς. Μια πολύχρωμη παρέα από εντυπωσιακούς ξυλοπόδαρους, κλόουν – παλιάτσους, ζογκλέρ, καθώς και οι τεράστιες φουσκωτές κινούμενες φιγούρες καρτούν, ύψους 3,5 μέτρων που χορεύουν και παρασέρνουν τους μικρούς φίλους μας, αλλά και τους μεγάλους, σε ένα Πανηγύρι Φαντασίας, Χρωμάτων και Χαράς. Επίσης στο χώρο θα υπάρχει έκθεση κερασιού, προϊόντων από κεράσι,  παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων, μανιταριών και προϊόντων από μανιτάρι σε συνεργασία με το Σύλλογο Μανιταροφίλων Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και  έκθεση κεραμικής- ζωγραφικής του Martin Kohl. (Η έκθεση κεραμικής- ζωγραφικής του Martin Kohl θα λειτουργήσει στις 14- 15-16 και 17 Ιουνίου.) (Είσοδος ελεύθερη)

5) Κυριακή 15 Ιουνίου 2008 και ώρα 9.00μ.μ. Δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα. Στο τραγούδι η Σούλα Δέλιου, ο Κων/νος Ζέρβας και ο Παναγιώτης Πανουσάκος. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης  το χορευτικό – λαογραφικό  τμήμα των γυναικών του Συλλόγου θα παρουσιάσει δημοτικούς χορούς. Επίσης θα υπάρχουν εκπλήξεις, καθώς και πλούσια δώρα στη λαχειοφόρο αγορά του Συλλόγου και φυσικά τα κεράσια που θα υπάρχουν θα είναι πολλά και  δωρεάν. Είσοδος 13 ευρώ (με φαγητό)

6) Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008 και ώρα 9.00μ.μ. Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας θα παρουσιάσει την κωμωδία του Δημήτρη Ρήττα με τίτλο: «Ο μπάρμπας μου ο Μαχούλιας», (Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Θεατρικού κειμένου, ΙΘάκη, 1988). Λαϊκή κωμωδία που σκορπά άφθονο και αβίαστο γέλιο. Μέσα από τις σκηνές της κωμωδίας παρουσιάζονται ήθη, έθιμα, νοοτροπία, χαρακτήρας, αντιλήψεις και προβλήματα των απλών ανθρώπων της ελληνικής επαρχίας και κυρίως του ελληνικού χωριού. (Είσοδος ελεύθερη)

7) Τρίτη 17 Ιουνίου 2008 και ώρα 9.00μ.μ. Βραδιά Φλογέρας και παραδοσιακής πίτας.Φλογέρα – τραγούδι ο Χρήστος Κάλτσιος και τραγούδι η Ρούλα Κάλτσιου, καθώς και όσοι άλλοι το επιθυμούν. Επίσης στο χώρο θα υπάρχει έκθεση και γευσιγνωσία παραδοσιακής πίτας που θα έχουν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού, προϊόντων από κεράσι, παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων και έκθεση μανιταριών και μανιταροπροϊόντων από το Σύλλογο Μανιταροφίλων Δυτικής Μακεδονίας. (Είσοδος ελεύθερη)

8) Σάββατο 21 Ιουνίου 2008 και ώρα 9.00μ.μ. Λαϊκή βραδιά. Λαϊκά – ρεμπέτικα και έντεχνα λαϊκά τραγούδια  με  μουσικό σύνολο από μαθητές γυμνασίων και Λυκείων των Γρεβενών με την επιμέλεια του καθηγητή κ. Στέργιου Πουρνάρα. (Είσοδος ελεύθερη)

9) Σάββατο 28 Ιουνίου 2008 και ώρα 9.00μ.μ. Θεατρική Παράσταση με το Θεατρικό τμήμα 30 μαθητών του Λυκείου Βελβεντού. Θα παρουσιάσουν το θεατρικό έργο με τίτλο: «ΡΥΠΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΡΥΠΟΣ». Μια ομάδα από ζωηρά και βρώμικα σκουπίδια με τον αρχηγό τους, το Ρύπο Απορριμματορύπο, έχουν βάλει σκοπό της βρώμικης ζωής τους, να βρωμίσουν και να ρυπάνουν κάθε γωνιά της όμορφης φύσης. Είναι τα σκουπίδια που οι άνθρωποι δημιουργούν και οι ίδιοι δέχονται τις επιπτώσεις της ρύπανσής τους. «Μα πότε θα το καταλάβουν αυτό οι άνθρωποι;» αναρωτιέται ο Ήλιος ο Ζωοδότης και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να τους προειδοποιήσει. Πότε βήχοντας, πότε φορώντας μάσκα, πότε προκαλώντας καύσωνες, στέλνει διάφορα σημάδια κινδύνου στους ανθρώπους. Τα παιδιά, έχοντας πιο ευαίσθητες κεραίες, παίρνουν τα μηνύματα του Ήλιου και αναλαμβάνουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Ερευνούν, ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται κι αποφασίζουν να εφαρμόσουν το σχέδιο « Πράσινο Τρίγωνο».

Η συνέχεια επί της σκηνής ……. Ένα έργο με οικολογικό περιεχόμενο με την επιμέλεια των καθηγητριών κ. Βλάχου Βαΐτσας και κ. Ανδρεάδου-Φραγκούδη Βαρβάρας. (Είσοδος ελεύθερη)

10) Σάββατο 5 Ιουλίου και ώρα 9.00μ.μ. Λαϊκή βραδιά αφιερωμένη στο Βασίλη Τσιτσάνημε το μουσικό συγκρότημα «Η παρέα του Τσιτσάνη». Συμμετέχουν οι: Νίκος Ζυγούρας κιθάρα – τραγούδι, Νίκος Στροθόπουλος μπουζούκι – τραγούδι, Ντίνος Χριστιανόπουλος τραγούδι και Δώρα Στροθοπούλου τραγούδι. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν η κόρη και ο γιος του Βασίλη Τσιτσάνη και θα τους  απονεμηθεί αναμνηστική πλακέτα με το «βραβείο Αμυγδαλιάς» για την προσφορά του Βασίλη Τσιτσάνη  στον Πολιτισμό, γιατί ως γνωστό η σύζυγος του Βασίλη Τσιτσάνη, Ζωή Σαμαρά, καταγόταν από τις Αμυγδαλιές Γρεβενών.                                                    

Γιορτή Κερασιού
21 - 22 - 23 Ιουνίου 2001Πολιτιστικός Σύλλογος
Αμυγδαλιών 

  

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ:

1.      ΑΦΟΙ  Ε. ΤΣΟΥΚΑΛΑ & ΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

 1. ΖΗΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΤΟΙΜΟΠΑΡΑΔΟΤΕΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ
 2. ΝΙΚΟΣ ΒΑΪΟΣ GOLD ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ - ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

 

ΧΟΡΗΓΟΙ:

 1. ΑΙΓΛΗ «HOTEL KAFE»
 2. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ «ΣΥΝΝΕΦΑΚΙ» ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΑ
 3. ΑΦΟΙ Ε. ΝΤΙΝΟΠΑΠΑ ΕΙΔΗ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΙΑΣ – ΞΥΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΩΜΑΤΑ – ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ – ΕΜΠΟΡΙΟ
 4. ΒΛΕΤΣΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
 5. ΓΩΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ «ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ»
 6. ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Τ.Ε.Β.Ε. Παύλου Μελά 57 Γρεβενά
 7. ΚΑΡΑΪΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ JORDAN active clothing & POSTO ITALIANO
 8. ΚΑΡΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ  «ΟΠΤΙΚΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ»
 9. ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ - ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Α.Ε  “KOURELLAS DAIRY”
 10. ΚΟΥΤΣΟΜΗΤΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
 11. LAZOS ΕΜΠΟΡΙΑ-SERVISE ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ & ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
 12. ΜΗΤΣΙΑΛΟΥ Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ – ΑΓΓΛΙΚΑ
 13. ΜΟΡΕΝΑ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ»
 14. ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ Δ. - ΛΙΤΣΑ  Σ. «ΒΙΒΛΙΟΚΙΝΗΣΗ – ΠΑΙΧΝΙΔΟΥΠΟΛΗ» 
 15. ΤΖΗΜΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΗΛΕΚΤΡΑΓΟΡΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ “MAGNET electric”
 16. ΤΖΗΜΟΡΩΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ «ΕΠΙΠΕΔΟ»
 17. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ & ΤΣΙΟΜΠΛΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΤΟΤΥΠΙΑΣ
 18. ΧΑΤΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
 19. ΠΑΝΤΕΛΗΣ Β. ΠΑΥΛΟΣ ΗΧΟΣ - ΦΩΣ

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΝ «Η  ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ»

www.e-amigdalies.gr  amigdalies@grevenanet.gr  τηλ. & φαξ 2462088433

 

 

 

Φίλες και Φίλοι

Η 14η ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ, μια άκρως πετυχημένη και ενδιαφέρουσα γιορτή για τα τοπικά προϊόντα, σηματοδοτεί τόσο τη διαφύλαξη της παράδοσης όσο και την αξιοποίηση του πολιτισμού μας ως προνομιακού μέσου για την τοπική ανάπτυξη και ευημερία. Σκοπός των θεσμών ήταν και παραμένει η γνωριμία με την περιοχή, η αύξηση της παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας, η διαφήμιση του προϊόντος, η τουριστική ανάπτυξη. Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και η ακτινοβολία της γιορτής πιστοποιούν πως οι προσπάθειες πάντα επιβραβεύονται και βάζουν θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον των προϊόντων του τόπου μας. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι για όλους μας ένα θετικό έναυσμα προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις τοπικές μας δράσεις, καθώς αποτελούν εγγύηση για ποιότητα ζωής στην περιφέρεια, για συλλογικά επιτεύγματα, για την ξεχωριστή μας ταυτότητα που μας γεμίζει περηφάνια. Στην κατεύθυνση αυτή τα αμυγδαλιώτικα κεράσια έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να ξεχωρίσουν, να διακριθούν, να κατακτήσουν επιτυχημένα μερίδια στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά.

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της γιορτής , οι οποίοι με μεράκι, κόπο και πολύ κέφι και δύναμη οργανώνουν εκδηλώσεις που συνιστούν πρότυπο όχι μόνο για το νομό μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ειδικό βάρος σε μια συγκυρία κατά την οποία ο Νομός Γρεβενών αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση του στο χάρτη της εθνικής αγροτικής παραγωγής απαντώντας επιτυχημένα σε ζητήματα που σχετίζονται με τις βιολογικές καλλιέργειες, τον αγροτουρισμό, την πολυλειτουργική γεωργία. Ενισχύεται έτσι το αγροτικό εισόδημα στον τόπο μας κι αναδεικνύεται ο Νομός μας σε πρωταγωνιστή της περιφερειακής ανάπτυξης, με ποιοτικά χαρακτηριστικά υψηλής προστιθέμενης αξίας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην 14η γιορτή κερασιού και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως παραμένω αμέριστος αρωγός κάθε πρωτοβουλίας για να ανεβάσουμε τα Γρεβενά ψηλότερα.

Χρήστος Φώλιας

Υπουργός Ανάπτυξης

Φίλες και Φίλοι

Για Δέκατη Τέταρτη χρονιά τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών θα μας μεταφέρουν στον Γλυκό κόσμο των Κερασιών, σε μια γιορτή πανδαισίας γεύσεων ….. χρωμάτων ….και ξεχωριστών εδεσμάτων… που με πολύ αγάπη και μεράκι ετοιμάζουν οι γυναίκες του χωριού.

Σε μία εποχή που οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας απομακρύνουν ολοένα και πιο πολύ από κάθε τι παραδοσιακό και όμορφο, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να προσεγγίσουν και να αναδείξουν τόσο το προϊόν που απλόχερα χάρισε η μάνα γη στο δικό μας τόπο, όσο και την πλούσια παράδοση της περιοχής μας. Έτσι κάθε χρόνο με τη νέα σοδειά των κερασιών στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι χαράς και διασκέδασης με ήχους αυθεντικούς σε ένα πάντρεμα παράδοσης και γεύσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην τουριστική προβολή του τόπου μας και στην προσέλκυση επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Γρεβενών στηρίζει με κάθε μέσο την δράση του Συλλόγου αλλά και κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την Οικονομική και Ποιοτική Ανάπτυξη των Αγροτών του Νομού.

Καλό ταξίδι στον όμορφο κόσμο των κερασιών και των γεύσεων.

Δημοσθένης Κουπτσίδης

Νομάρχης Γρεβενών

Φίλες και Φίλοι

Ο Δήμος Γρεβενών με ιδιαίτερη χαρά υποστηρίζει πολύπλευρα και φέτος της γιορτή-θεσμό ενός Τοπικού μας διαμερίσματος. Η 14η Γιορτή Κερασιού διανύει ήδη μια επιτυχημένη πορεία που αναγνωρίζει και προωθεί δυναμικά τον τοπικό μας πολιτισμό.

Είναι μια γιορτή που ξεκινά με τα Πασχαλόγιορτα και το Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου, μέσα σε κλίμα εορταστικό και ευφρόσυνο. Συνεχίζει με βραδιές αφιερωμένες στη δημοτική και λαϊκή μας παράδοση, αλλά και με ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούν το εκλεκτό αυτό προϊόν της περιοχής. Αλλά προσβλέπει και στην ψυχαγωγία των παιδιών, όπως και στην προβολή εικαστικών και άλλων καλλιτεχνικών δημιουργιών.

Νομίζω πως η πολυποίκιλη αυτή πολιτιστική δημιουργικότητα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, αφού πραγματικά αποτελεί γεγονός περιφερειακής εμβέλειας. 

Πιστεύω πως χρέος της υπεύθυνης Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να συνδράμει ως αρωγός και γιατί όχι συν-δημιουργός. Όταν μάλιστα αυτή η Δημοτική Αρχή έχει σαν διπλό στόχο την ανάπτυξη των Τοπικών Διαμερισμάτων και την Πολιτιστική Άνοιξη στον τόπο μας.

Όλοι μαζί, λοιπόν, ας γιορτάσουμε κι ας χαρούμε με την Γιορτή Κερασιού που με ηδύτητα μας καλεί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΤΣΟΣ

  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

14η Γιορτή Κερασιού στις Αμυγδαλιές Γρεβενών

 

Αμυγδαλιές Γρεβενών (Πικριβινίτσα το παλιό όνομα), είναι χτισμένες στις πλαγιές μιας λοφοσειράς σε υψόμετρο 850 μέτρων περίπου, 12 χιλ. βορειοδυτικά της πόλης των Γρεβενών. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο χωριό, χτισμένο ανάμεσα σ' ένα δάσος από βελανιδιές, κερασιές, αμυγδαλιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Μπορεί κανείς ανεβαίνοντας στον Κουτσόραχο (992 μ.), 1,5 χλμ. (ΒΔ) της κοινότητας, να θαυμάσει το τοπίο μέχρι τον Όλυμπο.

 

Από την κορυφή του φαίνονται ακόμα το Σινιάτσικο, ο Μπούρινος, η οροσειρά της Πίνδου, τα Χάσια, το Βόϊο. Στα δάση της βελανιδιάς, που περιβάλλουν το χωριό, ζούνε λύκοι, αλεπούδες, λαγοί, ζαρκάδια και αρκούδες σε μικρό αριθμό.

Στην κοινότητα ανήκει και ο οικισμός της Λόχμης, που είναι ξακουστή ως τσιφλίκι Μπέηδων, αλλά και για τη μοναδική "Κούλια" της Δυτικής Μακεδονίας, που υπάρχει εκεί, ένα τριώροφο κτίριο που έχτισαν οι Τούρκοι Μπέηδες το 1848. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν ιδιωτική κατοικία ενώ έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του χωριού, καθώς χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 19ο αι. και διατηρούν πολλές και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (1650) 2,5 χλμ. ανατολικά της κοινότητας σ' ένα ύψωμα με υπέροχη θέα, σώζεται τοιχογραφία του 17ου αι. Ωραίες τοιχογραφίες υπάρχουν και στη νεόχτιστη εκκλησία (1941) του Αγ. Δημητρίου μέσα στο χωριό.

Αξίζει ακόμη να επισκεφτεί κανείς τον Άγιο Χριστόφορο 200μ (Δ) του χωριού, το Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγιά) και την Αγία Παρασκευή 1χλμ. (Ν), καθώς επίσης και τους Άγιους Ανάργυρους (Α).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως για τον επισκέπτη παρουσιάζει και η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Λόχμη (1848), με τις τοιχογραφίες της και την παράδοση για μια θαυματουργή εικόνα: Το ίδιο ισχύει και για τον Αγ. Νικόλαο (1742), ένα ναό με παλιές αγιογραφίες.

Οι Αμυγδαλιές είναι ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο όμορφα και "ζωντανά" χωριά του νομού Γρεβενών. Η γεωγραφική θέση τους, περίπου στο μέσο του επαρχιακού δρόμου Γρεβενών – Τσοτυλίου, επιτρέπει στον κάθε περαστικό να πιει καφέ, να φάει στις ψησταριές του χωριού και να βάλει βενζίνη, οποιαδήποτε μέρα και ώρα.

 (Περισσότερες πληροφορίες για τις Αμυγδαλιές μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου www.e-amigdalies.gr).

Οι Αμυγδαλιές επίσης φημίζονται ακόμη για τα πολύ νόστιμα κεράσια τους. Τους γλυκούς, χυμώδεις και τραγανούς καρπούς της κερασιάς, όλοι τους έχουμε γευθεί. Όμως τα λουλούδια της, που αρχίζουν να εμφανίζονται, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, από τις αρχές μέχρι τα  τέλη Απριλίου είναι εκείνα που χαρίζουν δίκαια στην κερασιά τον τίτλο του ομορφότερου δέντρου της άνοιξης. Με ένα τεράστιο κατάλευκο μπουκέτο, μοιάζει το σχετικά μικρόσωμο φυλλοβόλο δέντρο την περίοδο της ανθοφορίας του. Μία περίοδος που διαρκεί μόλις μερικές μέρες, ωστόσο είναι τόσο εντυπωσιακή που αξίζει πάρα πολύ να την παρακολουθήσει κανείς από κοντά.

    Αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί κανείς αυτό το διάστημα τις Αμυγδαλιές Γρεβενών και να παρακολουθήσει το καταπληκτικό θέαμα που παρουσιάζουν οι 15.000 περίπου ανθισμένες κερασιές.

Τα κεράσια, στις Αμυγδαλιές, ωριμάζουν από τις 20 Μαΐου οι πρώιμες ποικιλίες και τα τελευταία κεράσια των όψιμων ποικιλιών διαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Έχουν σχήμα σφαιρικό και η φλούδα τους είναι λεία και γυαλιστερή. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους αλλάζει με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι - γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους – και το ξινό κεράσι, το βύσσινο για εμάς και Prunus cerasus για την επιστήμη. Από τις γλυκές ποικιλίες ιδιαίτερες προτιμήσεις συγκεντρώνει αυτή με τους μεγάλους, βαθυκόκκινους και χυμώδεις καρπούς, αν και στην Ελλάδα, λατρεύεται και το λευκό και τραγανιστό πετροκέρασο.

Όσο για τον τόπο καταγωγής του φρούτου, κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ' ου και το όνομα) κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία. Ο Θεόφραστος, ο αρχαίος χρονογράφος που κατέγραψε τα είδη των φυτών, περιέγραφε το κεράσι ως ένα "φρούτο χρώματος ερυθρού το οποίο έμοιαζε στο σχήμα με διόσπυρο και στο μέγεθος με φασόλι".

 

Γιατί πρέπει να τρώμε πολλά κεράσια;

Τα κεράσια είναι γλυκά, όξινα και στυφά και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Εξουδετερώνουν την πνευματική κόπωση, είναι άρα πολύ χρήσιμα στους μαθητές ειδικά σε περιόδους εξετάσεων (του τέλους της σχολικής χρονιάς για παράδειγμα, που συμπίπτει με την εποχή που υπάρχουν σε αφθονία τα κεράσια), γι’ αυτό συστήνουμε να τρώνε τουλάχιστον δύο με τρία κιλά κεράσια την εβδομάδα.

Τα κεράσια επίσης διαθέτουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες:

Ø      Ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση.

Ø      Ενδείκνυνται σε δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί τα ζάχαρα, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να μας παραφορτώνουν, με θερμίδες.

Ø      Η τέφρα των μεταλλικών αλάτων τους, αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας, έτσι, στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας.

Ø      Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό, γενικότερα.

Ø      Οι φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα, που περιέχουν, τα καθιστούν έξοχα υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση.

Ø      Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που περιέχουν, δρουν, ανακουφιστικά, σε ρευματικούς πόνους, στα αρθριτικά και τη νεφρολιθίαση.

Ø      Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών, κυστίτιδες κ.λπ.

Ø      Η χαμηλή περιεκτικότητά τους, σε νάτριο, τα καθιστά ευεργετικά, για την υπέρταση.

Ø      Τα κεράσια επίσης  εξουδετερώνουν τα προεμμηνορυσιακά προβλήματα, τη ναυτία από τα ταξίδια με αυτοκίνητο ή πλοίο.

Ø      Η νέα ανακάλυψη σχετικά με την αύξηση παραγωγής ινσουλίνης λόγω των ανθοκυανινών από τα κεράσια, θα μπορούσε να βοηθά τους διαβητικούς ασθενείς. Συγκεκριμένα στο διαβήτη τύπου 2, που είναι η συχνότερη μορφή της νόσου, όπου η παραγωγή της ινσουλίνης από το πάγκρεας είναι ανεπαρκής, οι ανθοκυανίνες θα μπορούσαν να βελτιώνουν την κατάσταση.

Ø      Επίσης η κατανάλωση κερασιών βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη. Οι ανθοκυανίνες λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη τύπου 2. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Ανθοκυανίνες υπάρχουν και σε άλλα φρούτα όπως τα σταφύλια, οι φράουλες και τα μούρα. Όμως στα πειράματα φάνηκε ότι οι ανθοκυανίνες από τα κεράσια είχαν την ισχυρότερη δράση αναφορικά με την αύξηση παραγωγής ινσουλίνης από παγκρεατικά κύτταρα.

Ø      Επίσης όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν να προσφέρουν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και του καρκίνου. Όπως φαίνεται τα κεράσια περιέχουν ένα είδος αλκοόλ το οποίο έχει την ιδιότητα να προσδένει πάνω σε πρωτεϊνικά μόρια εμποδίζοντας τη δημιουργία εκείνων των «σημάτων» που δίνουν το ερέθισμα για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Ø      Προκαταρκτικές εργασίες δείχνουν ότι τα κεράσια πιθανόν να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο. Το μυστικό βρίσκεται στις ανθοκυανίνες, τις χρωστικές των φρούτων που έχουν χαρακτηριστεί «η χημειοθεραπεία της φύσης». Όπως απέδειξαν έρευνες του Michigan State University και του Johns Hopkins University, τα συστατικά του κερασιού, και πιο συγκεκριμένα οι φαινόλες, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ουσίες τα κεράσια είναι πλούσια σε σημαντικά φλαβονοειδή. Σύμφωνα με ειδικούς, η queritrin είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αντικαρκινικούς παράγοντες που έχουν ανακαλυφθεί. Τρώγοντας κεράσια είναι σαν να απελευθερώνετε στο σώμα σας έναν ολόκληρο... στρατό που εξουδετερώνει τις καρκινογόνες ουσίες. Σύμφωνα με έρευνα του University of Texas Health Science Center, τα κεράσια περιέχουν πολλή μελατονίνη, μια φυσική ορμόνη, σε ποσότητα αρκετή για να προκαλέσει θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, 1 γραμμάριο κεράσια περιέχει 13,5 ng (νανογραμμάρια) μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που είναι υδατοδιαλυτή και λιποδιαλυτή και εισέρχεται σε κύτταρα στα οποία δεν μπορούν να εισέλθουν οι άλλες βιταμίνες.

Ø      Είναι πιθανόν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βρέθηκε ότι έχουν, να μπορούν να βοηθούν ασθενείς με αρθρίτιδα.

Ø      Αν θες να μειώσεις την καταπόνηση των μυών μετά την άσκηση, πιες ένα ποτήρι χυμό κερασιού. Όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, τα κεράσια περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών, τα οποία περιορίζουν τη μυϊκή βλάβη. Οι μετρήσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες στο τέλος των ασκήσεων έδειξαν ότι αυτοί που έπιναν τον χυμό κερασιού είχαν περισσότερη δύναμη σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπιναν. Ο βαθμός απώλειας μυϊκής δύναμης ήταν 22% στα άτομα που δεν έπιναν χυμό κερασιού, ενώ σε αυτούς που κατανάλωναν τον χυμό κερασιού η απώλεια ήταν μόλις 4%.

 

Γιατί πρέπει να τρώμε πολλά  Αμυγδαλιώτικα κεράσια;

Τα κεράσια των Αμυγδαλιών είναι ίσως τα καλύτερα της Ελλάδας γιατί :

Είναι ξηρικά και άρα πολύ νόστιμα, γλυκά και γευστικότατα. Οι Αμυγδαλιώτες κερασοπαραγωγοί  έχουν αποκτήσει μια πάρα πολύ πλούσια εμπειρία στην καλλιέργεια της κερασιάς και αυτό φαίνεται στην άριστη ποιότητα του προϊόντος που παράγουν.

Οι πρώτες εμβολιασμένες  κερασιές φυτεύτηκαν στο χωριό μας  πριν περίπου 45 χρόνια. Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια εξ αιτίας κάποιων πριμοδοτήσεων της Ε.Ο.Κ. οι χωριανοί άρχισαν μαζικό φύτεμα κερασιών. Σ’ αυτό βοήθησε πολύ και ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Γρεβενών κ. Τζήμος Δημήτριος.

Έτσι σήμερα υπολογίζεται πως έχουν φυτευτεί περίπου 15.000 κερασιές, άλλες πρώιμες και άλλες όψιμες.

Στο χωριό μας είναι φυτεμένες οι παρακάτω ποικιλίες κερασιών:

Ναπολεόν:  Είναι το ξανθοκόκκινο τραγανό, σκληρό και ανθεκτικό  κεράσι, πολύ νόστιμο και γλυκό στη γεύση, ειδικά όταν είναι πολύ ώριμο (επικονιαστής στο Τραγανό). 500 δέντρα.

Πικαρό Μπουρλά: Πρώιμη ποικιλία. Ωριμάζει από 20 – 25 Μαΐου. Είναι πολύ γλυκό και νόστιμο κεράσι. 6.000 δέντρα.

Τραγανό. Είναι όψιμη ποικιλία. Ωριμάζει τον Ιούνιο και είναι ίσως το πιο νόστιμο κεράσι. 4.000 δέντρα.

Πικαρό Βαν: Ωριμάζει στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ πρώιμης και όψιμης παραγωγής. (επικονιαστής στο Πικαρό Μπουρλά)1.000 δέντρα.

Χάρτι Τζαν: Είναι όψιμη ποικιλία. (επικονιαστής στο Πικαρό Μπουρλά) 500 δέντρα.

Μπακιρτσέικα: Η ποικιλία αυτή φυτεύτηκε πρόσφατα. (500 δέντρα)

Βασιλειάδη: Κι αυτή η ποικιλία φυτεύτηκε πρόσφατα. (500 δέντρα)

Φερουβία: Κι αυτή η ποικιλία φυτεύτηκα πρόσφατα. (500 δέντρα)

Σύνολο περίπου 15.000 δέντρα ή 500 στρέμματα. Η παραγωγή όταν η χρονιά είναι καλή μπορεί να φτάσει και τους 500 τόνους κεράσια.

 Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διάθεση του προϊόντος. Μέχρι σήμερα πουλιέται μόνο στην τοπική αγορά και ελάχιστη ποσότητα σε εμπόρους. Όταν η χρονιά είναι καλή τότε πάρα πολλοί τόνοι κεράσια μένουν πάνω στα δέντρα αμάζευτα.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει τα τελευταία χρόνια και από τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα από τον παγετό που καταστρέφει όχι μόνο την παραγωγή αλλά και τα δέντρα. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ συνήθως είναι  μικρές  και όχι σύμφωνα με την πραγματικότητα.

Προσδοκίες παραγωγών:

Η καλύτερη και πιο εύκολη διάθεση του προϊόντος.

Η επέκταση της καλλιέργειας με τη θέσπιση πριμοδοτήσεων, καθώς και η καθιέρωση κινήτρων και επιδοτήσεων για τη μεταποίηση του προϊόντος σε γλυκό, μαρμελάδα, χυμό κ.ά.

Η προστασία από τον παγετό, καθώς και η πραγματική και έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Να υπάρξει από τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης περισσότερη βοήθεια με την τακτική αποστολή γεωπόνων, ώστε να βοηθήσουν από κοντά τους παραγωγούς με τις ειδικές γνώσεις τους σχετικά με τη λίπανση, το κλάδεμα και την αντιμετώπιση των ασθενειών.

Να παράγουν όσο το δυνατόν καλύτερο προϊόν, με όσο το δυνατό λιγότερη χημική λίπανση και λιγότερα ζιζανιοκτόνα φάρμακα.

Η δημιουργία μικρού αρδευτικού (με σταγόνες) για το πότισμα ειδικά των νεοφυτευμένων δέντρων το καλοκαίρι.

 

ΚΕΡΑΣΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΟΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Ανέκαθεν τα κεράσια τρώγονταν ωμά. Ακόμα και σήμερα, δεν είναι δα και το πρώτο φρούτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν πρόκειται για μαγειρική. Στην Ελλάδα, τα περίφημα γλυκά του κουταλιού γίνονται τόσο από τις γλυκές όσο και από τις υπόξινες ποικιλίες. Τα δε κουκούτσια, χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο «μπράντυ». Ο καρπός του φρούτου περιέχει ικανή ποσότητα καλίου και βιταμίνης Α. Ένα κεράσι έχει 4 θερμίδες.

Με την ενζυματική ζύμωση των μαύρων πικρών κερασιών παίρνουμε το KIRSCH, το CHERRY BRANDY, και διάφορα άλλα ποτά. Το μέσο βάρος του καρπού τους είναι 7,5 γρ. Το ΡΗ κερασιών είναι από 3,2 έως 4. Κατά την περίοδο της ωρίμανσης αυξάνονται οι υδατάνθρακες μέσα στο φρούτο από 7%-10% που είναι στο 16%-18% και το ΡΗ περνάει από το 3,3 στο 4, ενώ συγχρόνως μειώνεται η περιεκτικότητά του σε Η2Ο και η οξύτητά του (από 0,9 στο 0,7). Η οξύτητά του οφείλεται αποκλειστικά στο μηλικό οξύ και σε ίχνη κιτρικού ταρταρικού οξέως.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα με το  κεράσι, που απαιτεί την προσοχή και το σεβασμό μας διότι το ευαίσθητο αυτό φρούτο κατάφερε να γλιτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και να παραμείνει πιστό στον φυσικό του προορισμό: να ωριμάζει, δηλαδή, το καλοκαίρι και μόνο το καλοκαίρι, υποχρεώνοντάς μας να το δοκιμάζουμε μόνο μερικές εβδομάδες τον χρόνο.

Εκτός του ότι τα κεράσια τρώγονται σαν φρέσκα φρούτα, υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκισμάτων, σαν γαρνίρισμα σε διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής, αλλά και στη μαγειρική.

Δείτε μερικές προτάσεις:

Μαγειρική

ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

        Υλικά:

 Ένα μεγάλο κουνέλι, περίπου 2 κιλά, ένα μισογεμάτο φλιτζάνι τσαγιού κρασί άσπρο, ένα φλιτζάνι κονιάκ, ένα κιλό κεράσια, αλάτι και πιπέρι.

Οδηγίες:

Ετοιμάζετε την μαρινάδα (κόκκινο κρασί,  ξύδι, λάδι, καρότο, κρεμμύδι, κόκκους πιπέρι) και βάζετε αποβραδίς το κουνέλι να σιτέψει κομμένο σε μερίδες. Το στραγγίζετε και το αλατοπιπερώνετε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι να κάψει και να σοτάρετε το κουνέλι. Το σβήνετε έπειτα με το κονιάκ και το κρασί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα για να μην φύγει αμέσως ο ατμός. Όταν το φαγητό πάρει μερικές βράσεις προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό κι αφήνετε να σιγοβράσει για 2 ώρες. Στο μεταξύ πλένετε και καθαρίζετε τα κεράσια και τα ρίχνετε στο κουνέλι και τα αφήνετε να βράσουν μισή ώρα ακόμα. Το φαγητό πρέπει να μείνει με ελάχιστη σάλτσα. Το σερβίρετε ζεστό.

Καλή σας όρεξη!

ΦΙΛΕΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΡΑΣΙ

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 χοιρινό ψαρονέφρι

1 ποτηράκι του κρασιού, κρασί ροζέ

20 κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια)

1 κουταλάκι κορν φλάουερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνετε το ψαρονέφρι στο φούρνο για 30΄. Όσο ψήνεται το κρέας, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Xτυπάτε τα κεράσια μαζί με το κρασί στο μπλέντερ. Bάζετε τον πολτό σε κατσαρολάκι και τον βράζετε για 6-7΄. Διαλύετε το κορν φλάουερ σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνετε στο κατσαρολάκι. Mόλις πήξει η σάλτσα, την περιχύνετε στο κρέας και σερβίρετε.

 

Ζαχαροπλαστική

1.Μικρά cheese cakes με κεράσια

 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
ζελέ κεράσι
300 γρ. κεράσια
100 γρ. φράουλες
300 γρ. τυρί κρέμα (Philadelphia)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
200 γρ. μπισκότα digestive
80 γρ. βούτυρο
300 γρ. σαντιγί
Για το γαρνίρισμα:
200 γρ. κεράσια και μερικά βερίκοκα

Οδηγίες:

1.Ετοιμάζετε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του.
2.Πλένετε τα φρούτα, βγάζετε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα κόβετε όλα στη μέση.

3.Τα βάζετε σε τηγάνι με το βούτυρο, τα ροδίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Πολτοποιείτε τα φρούτα στο μπλέντερ.

4.Χτυπάτε το τυρί κρέμα ώσπου να αφρατέψει και κατόπιν προσθέτετε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμη.

5.Προσθέτετε το ζελέ, τα πολτοποιημένα φρούτα και τέλος τη σαντιγί και ανακατεύετε καλά.

6.Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τ' ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο.
7.Μοιράζετε το μείγμα σε 12 φορμάκια για cheese cake. Από πάνω βάζετε το μείγμα τυριού. Αφήνετε στο ψυγείο για 6 ώρες.

 

2. Κερασόπιτα με σοκολάτα

Υλικά (για 6 άτομα):

5 αυγά,

100 γραμ. ψίχα φουντουκιού,

150 γραμ. αλεύρι,

200 γραμ. μαργαρίνη,

200 γραμ. ζάχαρη,

5 κουταλιές σοκολάτα κουβερτούρα,

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,

2 αρωματικές βανίλιες,

500 γραμ. ώριμα κεράσια.

Εκτέλεση:

Αλέθουμε την ψίχα φουντουκιού και τρίβουμε την κουβερτούρα. Πλένουμε, στραγγίζουμε και καθαρίζουμε τα κεράσια, αφαιρώντας τα κουκούτσια.

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, ρίχνουμε χτυπημένα τα αυγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα φουντούκια, τη σοκολάτα και σιγά-σιγά το αλεύρι με τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Αλοίφουμε με βούτυρο ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ρίχνουμε τη ζύμη στο πυρέξ και τοποθετούμε ένα-ένα τα κεράσια, πιέζοντάς τα ελαφρά.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου για 40 περίπου λεπτά. Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος, πασπαλίζουμε αν θέλουμε, την πίτα με 3 κουταλιές ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

3.Γλυκό με κεράσια

Υλικά:
Βάση:

   200 γρ. αλεύρι

   3 κοφτά κουταλάκια τσαγιού

   μπέικιν πάουντερ

   75 γρ. ζάχαρη

   75 γρ. βούτυρο

   1 αυγό

Γέμιση:

   500 γρ. κεράσια

   500 γρ. γιαούρτι στραγγισμένο

   ξίσμα από ένα λεμόνι

   1/4 από μπαστουνάκι βανίλιας

   1 κουταλιά τσαγιού κανέλα

   λίγα τριμμένα γαρίφαλα

   75 γρ. ξεφλουδισμένα τριμμένα αμύγδαλα

   50 γρ. κορν φλάουρ

   1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

   50 γρ. νιφάδες από κεχρί

   100 γρ. ζάχαρη

   3 αυγά

   1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη

       Ετοιμάζετε τη ζύμη με το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το βούτυρο (σε κομματάκια) και το αυγό. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο.

Γέμιση:
Πλένετε τα κεράσια, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κοτσάνια. Ανακατεύετε καλά το γιαούρτι, το ξίσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά, τα αμύγδαλα, το κρον-φλάουρ, το μπείκιν, τις νιφάδες κεχριού και τη ζάχαρη. Χωρίζετε τους κρόκους από τ' ασπράδια. Προσθέτετε τους κρόκους στο γιαούρτι. Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα πηχτή. Προσθέτετε τη μαρέγκα και τα κεράσια προσεχτικά στο γιαούρτι. Ανοίγετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια , τη στρώνετε μέσα σε βουτυρωμένη φόρμα με σούστα (διάμετρος 26 εκ) σηκώνοντας λίγο τις άκρες. Απλώνετε το μίγμα γιαουρτιού πάνω στη βάση, ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα. Για να μην ροδοκοκκινήσει το γλυκό, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Το αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

4.Κεράσι Pie

Υλικά:

      1 κιλό κεράσια ώριμα

      4 κουταλιές κορν φλαουρ

      1-2 κουταλιές ζάχαρη

      1 κουταλιά κιρς ή μπράντυ

      1 πρέζα αλάτι

      1 δόση ζύμη τάρτας (pate brisee)

 

Ετοιμασία:

Στρώνουμε την ζύμη της τάρτας σε φόρμα για τάρτες, κατά προτίμηση με σούστα.

Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια πάνω από μία λεκανίτσα (ώστε να κρατήσουμε το χυμό τους) και στρώνουμε τα κεράσια μέσα στην ζύμη.

Ανακατεύουμε το κιρς με το χυμό των κερασιών, διαλύουμε εκεί το κορν φλάουρ και περιχύνουμε τα κεράσια με το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα. (Ίσως χρειαστεί να καλύψουμε τα πλαϊνά της τάρτας με αλουμινόχαρτο αν αρχίζουν να αρπάζουν).

Χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά ή ώσπου ν` αρχίσει η γέμιση να βράζει.

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον για 45 λεπτά πριν την σερβίρουμε.

5.Γλυκό Κεράσι (Παραδοσιακό)

ΥΛΙΚΑ

      1 κιλό  κεράσια

      1 κιλό ζάχαρη

      300 του λίτρου νερό

      1 κουταλιά του τσαγιού χυμό λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
          Πλένετε τα κεράσια και αφαιρείτε τα κουκούτσια, χρησιμοποιώντας ειδικό εργαλείο, και ρίξτε τα στο νερό. Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε από το νερό τα κουκούτσια, αλλά μη πετάξετε το νερό. Βάλτε τα κεράσια και τη ζάχαρη σε εναλλακτικές στρώσεις σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, ρίξτε και το νερό που είχατε ρίξει τα κουκούτσια και, και βράστε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και συνεχίστε για ακόμη είκοσι λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε για μια μέρα. Την επόμενη μέρα ξαναβράστε, ξαφρίστε προσθέστε το χυμό λεμονιού και αφήστε να κοχλάζει μέχρι που να δέσει το σιρόπι. Κατεβάστε από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει και βάλτε σε καθαρά βαζάκια.

6. Τούρτα με ρύζι και κεράσια

ΥΛΙΚΑ

         220 γρ. αλεύρι

         120 γρ. βούτυρο

         50 γρ. ζάχαρη

         1 κρόκος αυγού

         ½ κουταλάκι κοφτό αλάτι

Για τη γέμιση :

         300 γρ. ρύζι ΚΑΡΟΛΙΝΑ

         1 ½ λίτρο γάλα

         120 γρ. ζάχαρη

         2 δόσεις άρωμα βανίλιας

         400 γρ. κεράσια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο του μια λακουβίτσα. Τοποθετούμε το βούτυρο σε κομματάκια, τη ζάχαρη, τον κρόκο και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και την πλάθουμε σε μπάλα. Τη τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου. Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα με το άρωμα της βανίλιας και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς. Ανακατεύουμε και βράζουμε το ρύζι για μισή ώρα περίπου. Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει τελείως. Πλένουμε τα κεράσια, τα σκουπίζουμε να μην έχουν καθόλου νερό. Αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγουμε δύο φύλλα με διάμετρο 26 εκ. περίπου. Με το στεφάνι μιας φόρμας που ανοίγει στα πλάγια με διάμετρο 24 εκ. κόβουμε τα φύλλα στρογγυλά, σχηματίζοντας έτσι δύο δίσκους. Τοποθετούμε τους δύο δίσκους πάλι στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Ντύνουμε με λαδόκολλα το πάτο από μια φόρμα και ψήνουμε το ένα φύλλο στους 160 βαθμούς (αέρα) για 10 λεπτά περίπου. Χτυπάμε 1 κρόκο αυγού με 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος και αλείφουμε το δεύτερο φύλλο με το μείγμα. Με ένα πιρούνι χαράζουμε επάνω μερικές γραμμές για διακόσμηση. Ψήνουμε και το δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο μέσα στη φόρμα που ανοίγει στα πλάγια, αφού τη ντύσουμε πρώτα με λαδόκολλα. Απλώνουμε επάνω στο φύλλο τη μισή ποσότητα ρυζιού και ισιώνουμε με τη σπάτουλα, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αδειάζουμε επάνω στο ρύζι τα κεράσια, ώστε να το καλύπτουν όλο. Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο ρύζι, ισιώνοντάς το με σπάτουλα. Τοποθετούμε το δεύτερο ψημένο φύλλο και ψήνουμε το γλυκό σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς (αέρα) για 30-40 λεπτά περίπου. Καλύπτουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο, για να μη μαυρίσει το επάνω φύλλο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρουμε.

Το σερβίρουμε κομμένο σε κομμάτια και το συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή σάλτσα φρέσκων φρούτων.

Φτιάξτε το δικό σας λικέρ κεράσι…

Υλικά: 1 κιλό κεράσια (χωρίς κουκούτσια), 800 γρ. ζάχαρη, 6 γαρίφαλα, 1 μπαστουνάκι κανέλα, 2 λίτρα τσίπουρο.

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη ζάχαρη μαζί με τα κεράσια και το ζουμί που έχουν αφήσει, βγάζοντας τα κουκούτσια. Όταν το μείγμα κρυώσει, το βάζουμε σε γυάλα που κλείνει ερμητικά μαζί με τα μπαχαρικά και το τσίπουρο. Μετά από 40 ημέρες το φιλτράρουμε, το βάζουμε σε μπουκάλια και περιμένουμε 15 ημέρες πριν σερβίρουμε το ποτό μας και στην υγειά μας….

 

Η ιστορία της Γιορτής Κερασιού

1η  Η πρώτη «Γιορτή Κερασιού» έγινε το 1989 με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα και στο τραγούδι την Παγώνα. Εμπνευστής της ήταν ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου «Κουτσόταχος» Κων/νος Στεργιόπουλος.

2η  Η δεύτερη «Γιορτή Κερασιού» έγινε το 1990 με το συγκρότημα πάλι του Κων/νου Τσιοτίκα και στο τραγούδι την Αλεξοπούλου και διοργανώθηκε πάλι από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Κουτσόραχος». Έβρεξε όμως και η εκδήλωση έγινε στο καφενείο του Δημήτριου Μπουρέλλα.

3η  Η τρίτη Γιορτή Κερασιού έγινε το 1997 με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα και διοργανώθηκε από το σημερινό Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Στο τραγούδι ήταν η Αλεξοπούλου.

4η Η τέταρτη γιορτή Κερασιού έγινε το 1998 πάλι με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα. Το χώρο της 4ης Γιορτής Κερασιού επισκέφτηκε και ο σημερινός Πρωθυπουργός (αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης) κ. Κων/νος Καραμανλής.

5η . Η πέμπτη Γιορτή Κερασιού έγινε το 1999 με το συγκρότημα του Μπάμπη Λούκα. Στο τραγούδι ήταν ο Σάββας Σιάτρας, ο Κωνσταντίνου και η Έλλη.

6η  Η έκτη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2000 με το συγκρότημα του Πέτρου Λούκα Χαλκιά. Στο τραγούδι ήταν ο Αντώνης Κυρίτσης και η Άννα Μαντζούκη.

7η  Η έβδομη Γιορτή  Κερασιού έγινε το 2001 με το συγκρότημα του Ναπολέων Ζούμπα. Στο τραγούδι ήταν ο Σάββας Σιάτρας, ο Στυλιανός Μπέλλος, ο Φωτίου Χρήστος και η Έλλη. Επίσης την πρώτη μέρα υπήρξε ημερίδα με θέμα «το κεράσι και τα προβλήματα της καλλιέργειάς του», με εισηγητές τον Παπαϊωάννου Κων/νο γεωπόνο της Ε.Α.Σ. Νάουσας, το Χατζηχαρίση Πρόεδρο του Ινστιτούτου φυλλοβόλων δέντρων, το Δημήτρη Χαμπίδη σύμβουλο γεωργικής ανάπτυξης, το Δημήτρη Τζήμο γεωπόνο της διεύθυνσης αγροτικής  ανάπτυξης Γρεβενών και το Δημήτρη Παπακωνσταντίνου γεωπόνο της Ε.Α.Σ. Γρεβενών. Την τρίτη μέρα δόθηκε παράσταση Καραγκιόζη από τον «Καμπέρ». Από αυτή τη χρονιά και έκτοτε η Γιορτή Κερασιού συνδιοργανώνεται με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το Δήμο Γρεβενών.

8η Η όγδοη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2002 με το συγκρότημα του Δόκιμου. Στο τραγούδι ήταν ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Χρήστος Σταύρου και η Έλλη. Επίσης την πρώτη μέρα υπήρχε παιδική παράσταση από το «Θέατρο – Θέαμα» και την τρίτη μέρα θεατρική παράσταση από το Θέατρο Καρδίτσας.

9η Η ένατη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2003 με το συγκρότημα του Σταύρου Καψάλη. Στο τραγούδι ήταν η Βαγγελιώ Χριστιά και ο Γιάννης Καψάλης. Επίσης την πρώτη μέρα υπήρχε παιδική παράσταση από το «Θέατρο – Θέαμα» και την τρίτη μέρα συναυλία με τους «Αντισεισμικούς».

10η  H δέκατη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2004 με το συγκρότημα του Πετρολούκα Χαλκιά. Στο τραγούδι ήταν ο Αντώνης Κυρίτσης και η Γιώτα Γρίβα. Επίσης την πρώτη μέρα υπήρχε ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονη καλλιέργεια της κερασιάς, προβλήματα και προοπτικές» με ομιλητή το γεωπόνο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάουσας κ. Παπαϊωάννου Κων/νο,  παιδική παράσταση από το «Θέατρο – Θέαμα» και την Κυριακή το Δημοτικό Θέατρο Γρεβενών  παρουσίασε την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Το στραβόξυλο». Και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων υπήρχε στο χώρο έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από κεράσι και έκθεση παλιάς ασπρόμαυρης φωτογραφίας. (Στη 10η «Γιορτή Κερασιού», με την παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Φώλια, βραβεύτηκαν οι διατελέσαντες στο παρελθόν Πρόεδροι του Συλλόγου)

11η  Η ενδέκατη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2005 με το συγκρότημα του Κων/νου Ζέρβα και στο τραγούδι την Παγώνα, το Δάσκαλο, την Τζένη και τον Κων/νο Ζέρβα. Την πρώτη μέρα υπήρξε αφιέρωμα στην ερασιτεχνική δημιουργία. Εμφανίστηκαν ερασιτεχνικά σχήματα με λαϊκά, ρεμπέτικα, ποντιακά και δημοτικά τραγούδια. Την τρίτη μέρα το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας Παρουσίασε την κωμωδία του Δ. Ρήττα: «Τ' είχαν να δουν τα μάτια μ’». Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων  υπήρχε στο χώρο έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από κεράσι και έκθεση φωτογραφίας από τα χρόνια λειτουργίας των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η 11η Γιορτή Κερασιού προβλήθηκε πάρα πολύ από τα ΜΜΕ Τ.Ο.Ρ. CHANNEL και «ΜαΜα Μία» της ΕΤ3.

12η Η δωδέκατη Γιορτή Κερασιού μετά από απόφαση του Δ.Σ. να αλλάξει τη μορφή της Γιορτής, μετατρέποντάς την σε έναν κύκλο εκδηλώσεων που θα ξεκινάει από την περίοδο της ανθοφορίας της κερασιάς μέχρι το τελείωμα της συγκομιδής, ξεκίνησε από την εκδήλωση "ΠΑΣΧΑΛΟΓΙΟΡΤΑ" την Κυριακή του Θωμά, με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκου, του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσ/νίκης, του Ε.Μ.Α.Σ. Λευκοπηγής Κοζάνης ο «Μέγας Αλέξανδρος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών. Ακολούθησε το Πανηγύρι στις 2 Μαΐου. Την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2006 δόθηκε παιδική παράσταση. Από νωρίς στήθηκε ένα μεγάλο φουσκωτό «κάστρο» για όλα τα παιδιά και στη συνέχεια το «Θέατρο - Θέαμα» παρουσίασε «Το Τρελό  Πανηγύρι  των Κλόουν».  Επίσης  στο χώρο υπήρχε έκθεση κερασιού και έκθεση προϊόντων από κεράσι.  Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2006  έγινε εκδήλωση δημοτικής βραδιάς, γλέντι και χορός με το συγκρότημα του Μετσοβίτη Αποστόλη. Στο τραγούδι ήταν η Βαγγελιώ Χριστιά, η Έλλη και ο Κώστας Ζούμπας. 

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2006 δόθηκε θεατρική παράσταση.  Το Δημοτικό Θέατρο Γρεβενών παρουσίασε την κωμωδία του Νίκου Προύφα με τίτλο: «Σβάπαρ – σβούπαρ». Τέλος την Κυριακή 25 Ιουνίου 2006 έγινε   «η βραδιά προβολής της ερασιτεχνικής δημιουργίας και νέων καλλιτεχνών». Εμφανίστηκαν με τη σειρά με τη σειρά: 1) Λαϊκά και Ρεμπέτικα τραγούδια με το  μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Καραπούλιου. 2) Ποντιακά τραγούδια με τις «Αδερφές Κυριακίδη». 3) Δημοτικά τραγούδια με το μουσικό συγκρότημα του Κωστάκη Τσιοτίκα.

13η  Η 13η Γιορτή Κερασιού πραγματοποιήθηκε στις 16-17-22-23-24 Ιουνίου και 15 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ο.Π.Α.Ν.Γ.) και το Δήμο Γρεβενών (Πολιτιστικός Οργανισμός), ενώ είχαν τη στήριξη του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φώλια και του Επιμελητηρίου Γρεβενών και σίγουρα ήταν οι περισσότερες και καλύτερες εκδηλώσεις που έγιναν ποτέ.

Αναλυτικότερα για τις εκδηλώσεις πρέπει να αναφέρουμε:

1) Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2007 9.00μ.μ. συναυλία με το συγκρότημα του Γιώργου Κωνσταντινίδη με τη  Δέσποινα Κλεισιάρη στο τραγούδι, το Χρήστο Παπαδημητρίου στο τραγούδι και την κιθάρα, τη Χριστίνα Κυριακίδου στο νταούλι και το Στέλιο Κώττα στα πλήκτρα.  2) Την Κυριακή 17 Ιουνίου  2007 η ημέρα παιδικής δημιουργίας και παιδικό θεατρικό με το παραμύθι του Άντερσεν: «Κόκκινα παπούτσια» από το «Θέατρο - Θέαμα».

3) Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007 στη  βραδιά ερασιτεχνικής δημιουργίας και νέων καλλιτεχνών με το  μουσικό συγκρότημα του Κωστάκη Τσιοτίκα.

Επίσης στο χώρο υπήρχε μια πολύ πλούσια έκθεση, κερασιού, προϊόντων από κεράσι,  παραδοσιακών φαγητών, μανιταριών και προϊόντων από μανιτάρι από το Σύλλογο Μανιταροφίλων Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και  έκθεση κεραμικής- ζωγραφικής του Martin Kohl και έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Αδάμου.

4) Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2007 δημοτική βραδιά  με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα, στο τραγούδι η Σούλα Δέλιου, ο Κώστας Ζέρβας και ο Σάκης Τσιοτίκας.

5) Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2007,  θεατρική παράσταση. Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας παρουσίασε την κωμωδία με τίτλο: “Γιατρός με το στανιό”. 6) Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2007, οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τη  Θεατρική παράσταση από το Δημοτικό Θέατρο Γρεβενών με την  κωμωδία του Νίκου Προύφα με τίτλο: «Τάσους και Γκόλφου».  

Ακόμα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες για την προσφορά τους στο Σύλλογό μας, στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φώλια, στο Νομάρχη Γρεβενών κ. Κουπτσίδη και στο Δήμαρχο Γρεβενών κ. Νούτσο, ενώ επίσης  αναμνηστική πλακέτα απενεμήθη και στον Κων/νο Τσιοτίκα για την προσφορά της οικογένειας «Τσιοτίκα», που κατάγεται από τις Αμυγδαλιές Γρεβενών, στη διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής και του δημοτικού τραγουδιού.

 

Αρχική