ΣΥΛΛΟΓΟΙ-ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι Αμυγδαλιώτες της διασποράς είναι πάρα πολλοί. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό πρέπει να είναι πάνω από 3.000. Όλοι μαζί φτιάχνουν μια κωμόπολη. Δυστυχώς όμως αρκετοί απ' αυτούς διατηρούν, για διάφορους λόγους, πολύ χαλαρούς δεσμούς με το χωριό.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία από τις δημοσιεύσεις των εφημερίδων της Δυτικής Μακεδονίας και άλλες πηγές που συγκέντρωσε ο Ηλίας Γάγαλης δάσκαλος-κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Αγωγή της Εκπαίδευσης, ο πρώτος Σύλλογος του χωριού ιδρύθηκε το 1930. Πιο συγκεκριμένα:

10.Γενικά Αρχεία Κράτους (Κοζάνη) 

Με την 117 απόφαση του Πρωτοδικείου Γρεβενών ιδρύεται στις Αμυγδαλιές Γρεβενών σύλλογος με την επωνυμία: «Σύνδεσμος Νέων Αμυγδαλιών Άγιος Δημήτριος» στις 24 Ιουνίου 1930[1].

Σύλλογοι νέων είχαν ιδρυθεί και σε άλλα χωριά της γύρω περιοχής την ίδια περίοδο.

[1] Γ.Α.Κ. Κοζάνης,Α.Β.Ε. 60 (Αρχείο Νομαρχίας Κοζάνης),Σ.Α.Ε. 638.Κατάσταση αναγνωρισμένων σωματείων της περιφερείας Ανασελίτσης και επαρχίας Γρεβενών.

9.2 Οδηγός Ν. Ιγγλέση του 1930

Σύμφωνα με τον Οδηγό του Ν. Ιγγλέση οι πληροφορίες που παίρνουμε για τις Αμυγδαλιές και τη Λόχμη το 1930 έχουν όπως ως εξής:

 

Κοινότης Αμυγδαλιών (Γρεβενών)

Έδρα: Αμυγδαλιές (Πικριβενίτσα) (κατ.754 .αρρ.418)

Χωρία: Λόχμη (Βίτσι)

Ταχ. Γραφ-Δημ. Σχολ.-Συνεταιρισμοί: Γεωργικός Πιστωτικός

Σύλλογοι: Άγιος Στέφανος, Ευαγγελισμός.

Ιερείς: Β.Τούλιας, Χρ. Δροβατζίκας

Διδ/λοι: Ι. Πολίτης, Αγνή Νεράντζη

 

 

Γύρω στα 1980 περίπου ιδρύθηκε ένας Σύλλογος Αμυγδαλιωτών στη Θεσσαλονίκη που λειτούργησε για λίγα χρόνια. Πρώτος Πρόεδρος αυτού του Συλλόγου υπήρξε (σύμφωνα με μαρτυρία του Ευάγγελου Κιούρκα) ο Βασίλειος Ν. Παπαλιούρας. Έργο αυτού του Συλλόγου ήταν η διαμόρφωση της πλατείας (πλακάκια και φωτισμός) του χωριού σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο του οποίου  Πρόεδρος ήταν ο Χρήστος Λιάκας.

 

(Ηλίας Γάγαλης δάσκαλος-κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Αγωγή της Εκπαίδευσης)

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΚΟΥΤΣΟΡΑΧΟΣ»

Το 1982 ιδρύθηκε και λειτούργησε Εκπολιτιστικός Σύλλογος με την επωνυμία «Κουτσόραχος». Πρόεδροι του Συλλόγου αυτού υπήρξαν οι: Πέτρος Θ. Λιάκας (πρώτος) και Κωνσταντίνος Β. Στεργιόπουλος. Κατά τη λειτουργία αυτού του Συλλόγου έγιναν κάποιες εκδηλώσεις – δραστηριότητες με κυριότερες και αξιοσημείωτες τη «Γιορτή Κερασιού», που έγινε δυο φορές, την αναβίωση των «Ρουνγκατσαριών» και την αγορά δέκα αντρικών παραδοσιακών στολών.

Η πρώτη «Γιορτή Κερασιού» έγινε το 1989 με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα και στο τραγούδι την Παγώνα και εμπνευστής της ήταν ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Κων/νος Στεργιόπουλος.

Η δεύτερη «Γιορτή Κερασιού» έγινε το 1990 με το συγκρότημα πάλι του Κων/νου Τσιοτίκα και στο τραγούδι την Αλεξοπούλου. Έβρεξε όμως και η εκδήλωση έγινε στο καφενείο του Δημήτριου Μπουρέλλα.

Ο σύλλογος αυτός λειτούργησε για 10 περίπου χρόνια. Στη συνέχεια αδράνησε και διαλύθηκε.

Αρχική