Κερασόπιτα (πάστα φλώρα)

Υλικά:

2 κούπες του τσαγιού βιτάμ

2/3 της κούπας ζάχαρη

4 κρόκους

4 κουταλιές της σούπας κονιάκ

2 βανίλιες

6 κούπες αλεύρι

2 κουταλάκια της σούπας μπέικιν

300 γραμμάρια μαρμελάδα κεράσι

2/3 στο ταψί και το υπόλοιπο λωρίδες

Εκτέλεση:

Βάζουμε πρώτα το αλεύρι, το βιτάμ, τη ζάχαρη, τους κρόκους, το κονιάκ, τις βανίλιες και το μπέικιν και τα ζυμώνουμε με λίγο νερό. Μετά το ζυμάρι το απλώνουμε στο ταψί δίνοντας το σχήμα και τα σχέδια που θέλουμε. Κατόπιν απλώνουμε πάνω τη μαρμελάδα κεράσι και το ψήνουμε στους 175ο για 35 περίπου λεπτά.

(Ροδιάνθη Μπουρέλλα)

 

Τυρόπιτα με τυρί φέτα ή ανεβατό Γρεβενών

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι

Μισό κιλό τυρί φέτα τυρί φέτα ή ανεβατό

3 αυγά

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

200 γραμμάρια ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το νερό και τα ζυμώνουμε. Ανοίγουμε φύλλο  το λαδώνουμε το μαζεύουμε και μετά το ανοίγουμε πάλι και το τοποθετούμε  στο ταψί που πρώτα το έχουμε λαδώσει. Ανακατεύουμε καλά το τυρί φέτα ή ανεβατό με τα αυγά και πάνω βάζουμε στο απλωμένο φύλλο. Ανοίγουμε ακόμα ένα φύλλο και το βάζουμε πάνω.  Την ψήνουμε στους 200ο για 45 λεπτά περίπου. (Γίνεται και με τυρί φέτα φέτα τριμμένο)

(Ροδιάνθη Μπουρέλλα)

 

 

Κρεμιδόπιτα νηστίσιμη (γινωμένη)

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι

300 γραμμάρια κρεμμύδια

200 γραμμάρια τυρί φέτα ή ανεβατό τυρί φέτα

3 αυγά

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

200 γραμμάρια ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

1 κουτάκια μαγιά ζύμης

1 κουτάλι του γλυκού πιπέρι κόκκινο

Λίγη ρίγανη

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το νερό, τη μαγιά, το πιπέρι, τη ρίγανη και τα ζυμώνουμε. Ανοίγουμε φύλλο  το λαδώνουμε το μαζεύουμε και μετά το ανοίγουμε πάλι και το τοποθετούμε  στο ταψί που πρώτα το έχουμε λαδώσει. Κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια τα κρεμμύδια και τα απλώνουμε πάνω στο φύλλο. Ανοίγουμε ακόμα ένα φύλλο και το βάζουμε πάνω.  Αφήνουμε την πίτα μια ώρα για να «γίνει» και μετά την ψήνουμε στους 200ο για 45 λεπτά περίπου.

(Ροδιάνθη Μπουρέλλα)

 

 

Πρασόπιτα με τυρί φέτα ή ανεβατό Γρεβενών

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι

300 γραμμάρια πράσα

200 γραμμάρια τυρί φέτα ή ανεβατό τυρί φέτα

3 αυγά

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

200 γραμμάρια ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι, το νερό και τα ζυμώνουμε. Ανοίγουμε φύλλο  το λαδώνουμε το μαζεύουμε και μετά το ανοίγουμε πάλι και το τοποθετούμε  στο ταψί που πρώτα το έχουμε λαδώσει. Κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια τα πράσα τα ανακατεύουμε με το τυρί φέτα και τα απλώνουμε πάνω στο φύλλο. Ανοίγουμε ακόμα ένα φύλλο και το βάζουμε πάνω.  Αφήνουμε την πίτα μια ώρα για να «γίνει» και μετά την ψήνουμε στους 200ο για 45 λεπτά περίπου . (Γίνεται και με τυρί φέτα φέτα τριμμένο) (Ροδιάνθη Μπουρέλλα)

 

 

 

Κουλουροπιτάκια γλυκά

Υλικά:

1 ποτήρι γάλα

2 αυγά

1 ποτήρι λάδι

1 μπέικιν

1 βανίλια

3 κούπες αλεύρι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γάλα, το λάδι, το μπέικιν, τη μαγιά, το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια κανονική ζύμη. Παίρνουμε μικρές μπάλες απ’ τη ζύμη και  τα κάνουμε πλεξουδάκια στρογγυλά. Τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στους 180ο για 30 λεπτά. Αφού ψηθεί τα σιροπιάζουμε με σιρόπι που φτιάξαμε από ένα κιλό ζάχαρη και ένα κιλό νερό.

(Αιμιλία Γκίλια)

 

Τις συνταγές έδωσαν η Ροδιάνθη Μπουρέλλα και η Αιμιλία Γκίλια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών Γρεβενών. Τις ευχαριστούμε πολύ.

 

Αρχική