ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                           Aμυγδαλιές 5 Σεπτεμβρίου 2005

       ΑΜΥΓΔΑΛΙΏΝ                                           

 

       

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, ίδρυσε Τοπική Τράπεζα Αίματος. Ενημερωτικά σας πληροφορούμε ότι η αιμοδοσία γίνεται τις πρωινές ώρες από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή (8.30π.μ-11.30π.μ.).

Μην ξεχάσεις να δηλώσεις πως δίνεις αίμα για την Τοπική Τράπεζα Αμυγδαλιών και να πάρεις στη σχετική βεβαίωση την οποία θα δώσεις στον υπεύθυνο του Συλλόγου (Αργύριο Καραλιόλιο).

             Κάθε μέλος της Τράπεζας Αίματος εφοδιάζεται με κάρτα εθελοντή αιμοδότη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Η παραπάνω κάρτα εξασφαλίζει σε περιπτώσεις ανάγκης τα απαραίτητα αποθέματα αίματος για το μέλος, τους συγγενείς και τους φίλους του.

            Για αυτούς που ήδη είναι αιμοδότες, θέλουμε να τους δηλώσουμε ότι είναι καλύτερο να ενταχθούν στην Τράπεζα Αίματος Αμυγδαλιών γιατί τους εξασφαλίζει σε περίπτωση ανάγκης όσες φιάλες αίμα   χρειαστούν, ενώ τώρα μπορούν να πάρουν μόνο αυτές που έχουν δώσει.

Σε περιπτώσεις ζήτησης μονάδων αίματος, το μέλος θα απευθύνεται στο Σύλλογό μας (στον υπεύθυνο του Δ.Σ. Αργύριο Καραλιόλιο τηλ. 2462088414)  για την έκδοση υπηρεσιακού σημειώματος / εντολής προς το συνεργαζόμενο σταθμό αιμοδοσίας, ο οποίος χρεώνει ανάλογα τη μερίδα της Τράπεζας Αίματος, φροντίζοντας παράλληλα για την άμεση κάλυψη των αναγκών του μέλους. (Ο Σύλλογός μας  συνεργάζεται με το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών).

Επειδή πολλές φορές χωριανοί μας ζήτησαν αίμα, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι όσοι Αμυγδαλιώτες δεν είναι εθελοντές αιμοδότες και χρειαστούν αίμα μπορούν να πάρουν μόνο με την προϋπόθεση ότι θα το επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό ή αν κάποιοι από τους εθελοντές αιμοδότες θέλουν να τους δώσουν.

Επειδή όμως δυστυχώς οι εθελοντές αιμοδότες μέλη της Τοπικής Τράπεζας είναι πάρα  πολλοί λίγοι, το καλύτερο είναι ότι όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις, να πάνε με την πρώτη ευκαιρία στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

*Κάθε άνθρωπος ηλικίας 19 - 60 ετών μπορεί να δίνει αίμα μέχρι 4 φορές το χρόνο.

 *Η Αιμοληψία είναι τελείως ανώδυνη και τελείως ακίνδυνη και διαρκεί πέντε λεπτά.

*Ο Αιμοδότης μένει δέκα λεπτά πίνοντας καφέ ή αναψυκτικό.

*Μόνο 10 λεπτά χρειάζεται ο οργανισμός για ν' αναπληρώσει τον όγκο αίματος που του έλειψε.

*Καλό είναι μετά την Αιμοδοσία, για μία ώρα ν' αποφεύγεται το κάπνισμα, η βαριά σωματική εργασία και η οδήγηση.

*Μην παίρνετε (αθώα) φάρμακα και μη καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά εκείνη τη μέρα καθώς και την προηγούμενη.

*Δεν πρέπει να είστε τελείως νηστικοί, ούτε να 'χετε πάρει κυρίως γεύμα, για τρεις ώρες πριν.

*Αν έχετε ομάδα Rh - (Ρέζους αρνητική) είναι πολύ σημαντικό να είστε εθελοντής Αιμοδότης και για τον εαυτό σας και για το συνάνθρωπό μας.

*Έχοντας την κάρτα του εθελοντή αιμοδότη, καλύπτεις τον εαυτό σου και τους δικούς σου σε ώρα ανάγκης.

 

                                          Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών

 

Αρχική