ΠΕΜΠΤΗ
Ανέραστοι πυρήνες Ηλίου,
η πρώτη αποτυχία του Δημιουργού
 

 


           

 

 

 Σε σχέση με τις προηγούμενες, η Πέμπτη είναι πολύ πιο διαφανής για την ανθρώπινη Σκέψη. Διαρκεί τρία περίπου λεπτά. Από τα πρώτα γενέθλια μέχρι τη στιγμή που τελειώνει η προϊστορία του Σύμπαντος. Ξημερώνει με πρωτόνια και νετρόνια και τελειώνει με πυρήνες Ηλίου, αφού στο μεταξύ μειωθούν πολύ τα ηλεκτρόνια και τα δίδυμα τεραταδερφάκια τους και βρουν δρόμους ελευθερίας τα νετρίνα.

   Από το χάραμα κιόλας της μέρας, η αρκετά πλέον μειωμένη πυκνότητα, συνδυαζόμενη με τη σχετικά πεσμένη θερμοκρασία, θα επιτρέψει στα νετρίνα να αυξήσουν τους χρόνους ελεύθερης διαδρομής τόσο όσο να συμπεριφέρονται σαν ελεύθερα σωματίδια και να μη δεσμεύονται σε καταστάσεις ισορροπίας όπως συνέβαινε μέχρι και την Τετάρτη. Από το ξημέρωμα της Πέμπτης το Σύμπαν γίνεται διαφανές για όλα τα νετρίνα κι εκείνα οι μεγαλύτεροι αλήτες του Κόσμου. Θα μπορούν κάποτε να διασχίζουν πλάκες μολύβδου χωρίς την παραμικρή σκέδαση,  θα εισχωρούν μέσα στον πλανήτη Γη και θα βγαίνουν από την άλλη μεριά χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα.

      Η θερμοκρασία πέφτει διαρκώς. Καθώς η Κόλαση «μαλακώνει», επιβάλλονται καταστάσεις διαφορετικές. 1,09 δευτερόλεπτα από την Αρχή, η θερμοκρασία είναι μόνο διπλάσια από το «κατώφλι» που επιτρέπει τη δίδυμη γένεση. Στις καινούργιες συνθήκες, τα ηλεκτρόνια και τα ποζιτρόνια εξολοθρεύονται γρηγορότερα σε σχέση με τη δυνατότητα να γεννηθούν από ακτινοβολία. Δεκατέσσερα, περίπου, δευτερόλεπτα από την Αρχή, η «γενοκτονία» βρίσκεται, πλέον, σε εξέλιξη. Η θερμοκρασία της Ακτινοβολίας είναι πια «μόνο» 3.109 Κ , κάτω δηλαδή από το κατώφλι. Αυτό σημαίνει ότι το μαιευτήριο ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων δεν λειτουργεί πια. Όσα ηλεκτρόνια είχαν προλάβει να γεννηθούν εξαϋλώνονται μαζί με τα ποζιτρόνια, τα τελευταία τέρατα Αντιύλης.

  

   Όλα σχεδόν τα ηλεκτρόνια εξολοθρεύονται αλλά μια σημαντική πτυχή των εξελίξεων του μέλλοντος θα θεμελιωθεί πάνω στο σχεδόν. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα ηλεκτρόνια - περίπου ένα στο εκατομμύριο - θα διασωθούν, έτσι ώστε να μην παραβιαστεί η Εντολή  που επιβάλλει τη διατήρηση του ηλεκτρικού φορτίου. Τα ηλεκτρόνια αυτά θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, ώστε το αρνητικό φορτίο τους να εξουδετερώνει το θετικό φορτίο ισάριθμων πρωτονίων και το ολικό φορτίο του Σύμπαντος να  παραμείνει μηδέν. Οι Εντολές του Δημιουργού έχουν χαρακτήρα νόμων που δεν παραβιάζονται. Τα ελάχιστα διασωθέντα από τη γενοκτονία ηλεκτρόνια θα παίξουν κάποτε στο παιχνίδι της κοσμικής γονιμότητας έναν ρόλο απρόβλεπτο ή προσχεδιασμένο. αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

     Η Πέμπτη είναι όμως πάνω απ’ όλα η ημέρα της Πυρηνοσύνθεσης που σημαδεύεται από  την πρώτη αποτυχία του Δημιουργού. Υπάρχουν ήδη πρωτόνια. Καθένα τους αποτελεί   και έναν πιθανό πυρήνα Υδρογόνου στο Σύμπαν των Ατόμων του μέλλοντος. Κάθε όμως πρωτόνιο δείχνει και διαθέσιμο να συνυπάρξει με άλλα πρωτόνια ή με νετρόνια για τη συγκρότηση συνθετότερων μορφών Ύλης. Η διαθεσιμότητά του οδηγεί τον Δημιουργό σε νέες συνθέσεις.

   Με δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια δημιουργείται ένα σταθερότατο σωματίδιο που πρόκειται να παίξει ένα ρόλο πρωταγωνιστή στην Ιστορία της Ύλης. Το όνομά του θα είναι πυρήνας Ηλίου ή Ήλιον-4. Έρχεται στον κόσμο με μάζα μικρότερη από εκείνη που είχαν αθροιστικά τα τέσσερα σωματίδια που το συγκροτούν. Ένα έλλειμμα μάζας ισοδύναμο με την ενέργεια που ελευθερώνεται κατά τη σύντηξή τους.

 

     Γιατί η  πυρηνοσύνθεση  του Ηλίου έκρυβε για  τον Δημιουργό-Συγκολλητή μία μεγάλη έκπληξη. Αντί να απαιτεί κάποιες ποσότητες ενέργειας, κάποιον «κόπο», τέλος πάντων, για την πραγματοποίησή της, πρόσφερε γενναιόδωρα ενέργεια στο υπόλοιπο Σύμπαν. Ήταν ένας καινούργιος μηχανισμός απελευθέρωσης ενέργειας, ο οποίος δεν αυθαδίαζε στην Εντολή για διατήρηση της ενέργειας. η αποδιδόμενη ενέργεια δεν ερχόταν από το πουθενά αλλά  από κάποια ισοδύναμη μάζα που έπαυε να υπάρχει. Μ’ έναν παρόμοιο μηχανισμό σύντηξης τα άστρα του μέλλοντος θα μπορούσαν να φωτίζουν τον Κόσμο.

    Πέμπτη ημέρα της Δημιουργίας και οι πανομοιότυποι πυρήνες Ηλίου κάνουν ταχύτατα την εμφάνισή τους. Η αρχική αυτή πυρηνοσύνθεση θα αποτελούσε πρότυπο για τη δημιουργία των βαρύτερων πυρήνων που προβλέπει το αρχικό Σχέδιο , στην κατεύθυνση μιας διαρκώς μεγαλύτερης συνθετότητας.

    Το Σχέδιο, όμως, θα αποτύχει. Κι  αυτό γιατί το νέο σωματίδιο είναι «εκνευριστικά» σταθερό. Εσωστρεφές, ανέραστο και με αριστοκρατική νοοτροπία, αρνείται να πάρει μέρος στο παιχνίδι. Η εξέλιξη φρενάρει πάνω του. Δύο πυρήνες Ηλίου, ακόμα κι όταν αγγίζουν ο ένας τον άλλον, δεν προχωρούν σε σύντηξη. Το Ήλιον-4 αρνείται να ενωθεί με Ήλιον-4 ή έστω με κάτι άλλο και μπλοκάρει το αρχικό Σχέδιο. Ο πλάσμα της Σκέψης μας Δημιουργός γεύεται την πρώτη αποτυχία.

     Καθώς τελειώνει η Πέμπτη και μαζί της η πρωταρχική πυρηνοσύνθεση,  το Σύμπαν, εκτός βέβαια από λεπτόνια, δεν περιέχει παρά μόνο Υδρογόνο και Ήλιον. είναι δηλαδή στείρο.      

Ο Δημιουργός όμως δεν δείχνει να απογοητεύεται. Έχει ήδη έτοιμα τα αυριανά του σχέδια για δημιουργία Ατόμων. Θα δοκιμάσει, αρχικά έστω και μόνο με Υδρογόνο και Ήλιον.  Όσο για συνθετότερα σωματίδια, έχει από τώρα στο μυαλό του  τη δεύτερη προσπάθεια στο εσωτερικό των Άστρων. Αυτά, βέβαια, είναι σχέδια για το ερχόμενο Σάββατο.

                                

 

                                   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

   Επιστροφή στην πρώτη σελίδα