Τα νετρίνα πιο γρήγορα από το φως ;

Οι ερευνητές του Προγράμματος OPERA βασίστηκαν σε μετρήσεις,  οι οποίες έγιναν κατά τα τελευταία τρία χρόνια,  σε 15000 περίπου δέσμες νετρίνων μιονίου νμ, .  

Τα νετρίνα ταξίδευαν, κάθε φορά, σε μια απόσταση 730 χιλιομέτρων, από το CERN -σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας μέχρι το Gran Sasso- βορειοανατολικά της Ρώμης- μέσα από ειδική σήραγγα και ανιχνεύονταν στο εργαστήριο του Gran Sasso από γιγαντιαίους ανιχνευτές.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι φθάνουν 60 νανοδευτερόλεπτα πιο γρήγορα από το φως.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 ο εκπρόσωπος των ερευνητών Antonio Ereditato

ανακοίνωσε ότι μετά από πολλούς μήνες έρευνας δεν βρέθηκε  κάποια απάντηση στο γεγονός ότι οι μετρήσεις δείχνουν πως  «υπάρχουν σωματίδια μεγαλύτερης ταχύτητα από το φως» για  να καταλήξει   

«While OPERA researchers will continue their studies, we are also looking forward to independent measurements to fully assess the nature of this observation 

 

Σας ζητούμε να υπολογίσετε :

α. την ταχύτητα που δείχνουν οι μετρήσεις για τα νετρίνα καθώς και

β. το πόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η ταχύτητα των νετρίνων από την  ταχύτητα του φωτός.

Η ταχύτητα του φωτός - στην οποία εξάλλου βασίζεται ο σύγχρονος ορισμός του μέτρου μήκους- είναι  299.792.458 m/s. Να χρησιμοποιήσετε κομπιουτεράκι.

 

·         Στην περιοχή του Gran Sasso της Ιταλίας – του όρους Απέννινα - βρίσκεται το εργαστήριο Φυσικής σωματιδίων του INFN - Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, Εθνικού  Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής.

 

 

Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας