Εμείς οι « U-235», η «ΟΥΡΑΝΙΑ» μειονότητα
 

 

 

 


Μέσα σε κάθε κομμάτι φυσικού ουρανίου, εμείς  οι ΟΥΡΑΝΙΟ-235, είμαστε μειονότητα. Ασήμαντη μειονότητα. Το 0,7%. Ούτε Μουσουλμάνοι της Θράκης να είμαστε. Οι «άλλοι», οι χοντροί οι U-238, κυριολεκτικά κυριαρχούν. Σε κάθε 1000 άτομα οι 993 είναι U-238. Το όνομα ‘’U-235’’ μας το έδωσαν οι άνθρωποι, τότε που μέτρησαν ότι καθένας από εμάς συγκροτείται από 92 πρωτόνια και 143 νετρόνια. 92 + 143 = 235. Αδυνατώ να καταλάβω πώς το μέτρησαν. Πώς μέσα σε εμάς τους αόρατους  κατάφεραν -χωρίς να μας δουν- να  μετρήσουν τα «ακόμα πιο αόρατα» σωματίδιά μας; Το 92, ο αριθμός των πρωτονίων, είναι το βασικό στοιχείο της ταυτότητάς μας. Δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε πυρήνες ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Και περήφανοι γιατί είμαστε πυρήνες στα πιο βαριά άτομα του Σύμπαντος. Και οι άλλοι, οι U-238,  έχουν 92 πρωτόνια, είναι δηλαδή κι αυτοί ΟΥΡΑΝΙΟ, κι αυτοί περήφανοι, είναι και λίγο βαρύτεροι από μας γιατί καθένας από αυτούς έχει 146 νετρόνια, εξ ου και το 238.   92 +146 = 238. Διαφέρουμε δηλαδή στο ‘’πόσα νετρόνια μας συγκροτούν’’.

Διαφέρουμε όμως και σε κάτι άλλο κι αυτό για τους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό. Με ένα ορισμένο κόλπο,  εμάς μπορούν να μας κάνουν κομμάτια, ενώ τους U-238 δεν μπορούν. Το κόλπο είναι ότι μας στέλνουν ύπουλα ένα  αργό νετρόνιο.  Νετρόνια δεν υπάρχουν μόνο στα σπλάχνα μας. Ορισμένα κυκλοφορούν στα δρομάκια του Σύμπαντος χωρίς να είναι νετρόνια κάποιου πυρήνα. Μπορούν λόγου χάριν να κάνουν την «εμφάνισή» τους ως προϊόντα του βομβαρδισμού πυρήνα Βηρυλλίου με σωμάτια Αλφα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πιο αργοκίνητα από αυτά είναι και τα πιο επικίνδυνα. Τις προάλλες ήμουνα σιωπηλός μάρτυρας στο κομμάτιασμα ενός ίδιου με μένα 235. Τον πλησίασε ένα αργοκίνητο νετρόνιο και –μετά την ενσωμάτωσή τους- ο 235 έγινε δύο κομμάτια.

Οι άνθρωποι αυτό το λένε πυρηνική σχάση και τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα διότι έτσι απελευθερώνονται τρομακτικές ποσότητες ενέργειας.  Εμάς θεωρούν «σχάσιμο υλικό»,  γεγονός που μας κάνει πολύτιμους διότι είμαστε απαραίτητοι για τη λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα όσο και για την κατασκευή μιας «εξαιρετικής» βόμβας. Παίρνουν λοιπόν ένα κομμάτι φυσικό ουράνιο και  με ειδικές τεχνικές αυξάνουν τη «συμμετοχή μας». Σε αυτό, λόγου χάριν, που χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες συμμετέχουμε με 3%. Αυτό οι άνθρωποι το λένε ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ. Η  διαδικασία έχει ως απόβλητο ποσότητες U-238, το οποίο χαρακτηρίζουν στην αγγλική γλώσσα depleted και στα ελληνικά ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ.

Είναι βέβαια και αυτό ραδιενεργό αν και εκπέμπει λιγότέρη ραδιενέργεια από όση εμείς οι 235. Κάτι πρέπει να το κάνουν αυτό το σοφτ ραδιενεργό. Μια «καλή λύση» γι αυτούς είναι να το χρησιμοποιήσουν -αντί για βολφράμιο- στα βλήματα, ώστε να σκοτώνουν κάπως πιο φθηνά τους κακούς. Κι ας εκπέμπει κάποια σοφτ ραδιενέργεια. Τους ανθρώπους μου είναι αδύνατο να τους καταλάβω.

 

 

Οι φυσικοί και οι χημικοί έχουν την πεποίθηση ότι ο πυρήνας καθενός από το 92 διαφορετικά άτομα του Σύμπαντος συγκροτείται μόνο από πρωτόνια και  νετρόνια. Ο  «συνήθης» άνθρακας έχει πυρήνα με 6 πρωτόνια και 6 νετρόνια, το σύνηθες άζωτο 7 πρωτόνια και 7 νετρόνια και το σύνηθες οξυγόνο 8 πρωτόνια και 8 νετρόνια. Το βαρύτερο από τα άτομα –με εξαίρεση εκείνα που δημιουργήσαμε «σκαλίζοντας» την ύλη- είναι το Ουράνιο. Συνήθως (99,3%) κυκλοφορεί στα δρομάκια του Σύμπαντος ως Ουράνιο-238 (92U238) ως άτομο δηλαδή με 92 πρωτόνια και 146 νετρόνια (92+146 = 238)  και σπανιότερα (0,7%) ως Ουράνιο-235, άτομο δηλαδή με 92 πρωτόνια και 143 νετρόνια.  

Από τα δύο  «Ουράνια» μόνο το σπάνιο 235 συγκινείται από την προσέγγιση των αργών «ερωτικών» νετρονίων και υφίσταται σχάση.  Η ιδιότητά του αυτή το κάνει πολύτιμο τόσο για τη λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα όσο και για την κατασκευή μιας βόμβας. Το U-235 που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα είχε  μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μια  μπάλα του τένις.  Το να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του φυσικού ουρανίου σε U-235 το λέμε εμπλουτισμό. Για να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα ισχύος η περιεκτικότητα του ουρανίου σε 235 φθάνει – από το αρχικό 0,7%- στο 3%. Το ουράνιο με περιεκτικότητα σε 235 μεγαλύτερη από το σύνηθες 0,7%,  στη γαλλική γλώσσα χαρακτηρίζεται enrichi, στην αγγλική ehriched και στα ελληνικά εμπλουτισμένο.

 

 

 

 

 

.