Συνέδριο στην Καλαμάτα.
 

 


    

 

 

Οι φυσικοί ξανασυναντήθηκαν

Με αεροπλάνα και βαπόρια, με λεωφορεία, με τραίνα και με γιώτα Χι, οι φυσικοί πήγαν αυτή τη φορά στην Καλαμάτα. Και δεν συναντήθηκαν, βέβαια, για πρώτη φορά. Πριν μερικά χρόνια είχαν κάνει το ίδιο στην Κομοτηνή στην Ξάνθη και  στην Αλεξανδρούπολη την επόμενη χρονιά στο Ηράκλειο της Κρήτης, την άλλη  στον Πύργο και στην Ολυμπία, ήρθε μετά η σειρά τη Ζάκυνθος, πέρυσι η συνάντηση στη Χίο, φέτος η σειρά της Καλαμάτας. Και τα χρόνια κυλούν.     

 

Το «ΜΑΖΙ»  είναι έτσι κι αλλιώς πολύτιμο.

Συνέδριο λοιπόν στην Καλαμάτα και οι Καλαματιανοί φιλόξενοι, έτσι τουλάχιστον μας φάνηκε. Θέμα του Συνεδρίου «οι προοπτικές, οι εξελίξεις και η Διδασκαλία της φυσικής» και ένα σωρό οι εργασίες που παρουσιάστηκαν.  Οι περισσότερες στο Πνευματικό Κέντρο,  οι λιγότερες στο ξενοδοχείο REX  -λέξη λατινική που σημαίνει βασιλιάς- και στο ξενοδοχείο Galaxie  -λέξη αγγλική που σημαίνει Γαλαξίας. Εκατοντάδες οι φυσικοί που για τρεις μέρες, βρέθηκαν μαζί, άκουσαν μαζί, μίλησαν μαζί, έφαγαν μαζί,  ήπιαν μαζί, χόρεψαν μαζί, το ΜΑΖΙ είναι έτσι κι αλλιώς πολύτιμο. Για τρεις μέρες,  εκεί στην Καλαμάτα,  ξανασυναντήθηκαν. Πανεπιστημιακοί, πάρεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου,  Σχολικοί σύμβουλοι,  ΕΚΦΕ,  συνεργάτες του ΚΕΕ, λυκειάρχες, απλοί ΠΙ ΕΨΙΛΟΝ 4, , εισηγητές γνωστοί, εισηγητές σχετικά άγνωστοι, μεσήλικες, συνταξιούχοι, νεαροί, λιγότερο νεαροί, παραδοσιακοί, κονστρουκτιβιστές, ορισμένοι αντιπαθούντες κάποιους άλλους, μερικοί συμπαθούντες κάποιους ιδιαίτερα, αριστεροί, δεξιοί, κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, αταξινόμητοι, Μακεδόνες, Κερκυραίοι, Πελοποννήσιοι, πρωτευουσιάνοι, Σαμιώτες, Πειραιώτες, Κυκλαδίτες,  Κρητικοί, Ηπειρώτες, μαζί και οι Κύπριοι, Βολιώτες, Ακαρνάνες, ορισμένοι που ξέρουν να ακούν, κάποιοι άλλοι που «δεν ξέρουν», οι περισσότεροι γένους αρσενικού, λιγότερες οι γυναίκες, έτος 2003 μετά Χριστόν ή έτος 360 μετά Νεύτωνα, οι ΦΥΣΙΚΟΙ,  αναζητώντας αυτά που τους ενώνουν,  ξανασυναντήθηκαν.

 

Μπορούσες να ξαναβρείς

Μπορούσες να ξαναβρείς τον Φώτη Κολοβό από το Αγρίνιο, τον Δημήτρη Τσαούση, τον Κώστα Κώτση, τον Τάσο Μικρόπουλο  και την Ασημίνα Κοντογεωργίου από τα Γιάννενα, τον Παναγιώτη Κουμαρά και τη Φανή  Σέρογλου από τη Θεσσαλονίκη, την Ελένη Σταυρίδου και τη Χριστίνα Σολωμονίδου από τον Βόλο, τον Κώστα  Ραβάνη και τον Γιώργο Ιωαννίδη από την Πάτρα, τον Γιώργο  Παύλο από τη Θράκη, τον Πάνο  Μουρούζη και   τη Μαριάνθη Βαρβαρούση από την Κέρκυρα, τον Αντώνη Αρχοντούλη από τη Σάμο, τον Χριστόφορο Βαμβακούση από τη Σαντορίνη, τους Μεσσήνιους όπως ο Στέλιος  Μαλαπάνης , ο Βασίλης  Δικαιουλάκος, ο Καρούνιας και ο Γιάννης  Κίτσος, αλλά και τους ένα σωρό από τη  μεγάλη πρωτεύουσα,  τον Ξενοφώντα  Μουσά, τον Χρήστο  Τρικαλινό, τον Σταύρο  Ράπτη, τον Αρτέμη Αθανασάκη,  τον Παναγιώτη  Σκούντζο, τη Λαοκρατία Λάκκα, τη Γεωργία  Κουκοπούλου  και τη Φάνη Στυλιανίδου από το ΚΕΕ, τον Αντώνη  Μπομπέτση και τον Κώστα  Καφετζόπουλο, τον Γιώργο  Καλκάνη, τον Παναγιώτη Κόκκοτα, τον Βασίλη  Τσελφέ και τον Κώστα  Σκορδούλη από το «Παιδαγωγικό Τμήμα», την Αγγελική  Τρικαλίτη,  τον Κώστα  Στεφανίδη, τον Γιώργο  Τουντουλίδη,  και τον Άρη  Αλεβίζο από τον Πειραιά, τον Κώστα  Κρίκο, τον Λουκά  Κορφιάτη, τον Θανάση τον Μωλ, τον Πάνο Πουλίδη, τον Κώστα  Καμπούρη, τη Μαρία Βασιλοπούλου, τη Λουκία Μαρνιέρη, τη Σοφία Μιχαηλίδου, τον Κώστα Παπαμιχάλη, τον Χρήστο Χρονόπουλο, τον Γιάννη  Φιορεντίνο, τον Θανάση  Γεράγγελο και τον Θανάση Χριστοφιλόπουλο από το Περιστέρι, -τριάδα πανταχού παρούσα στα τελευταία Συνέδρια- και βέβαια τον Παναγιώτη  Φιλντίση, τον Νίκο  Παπασταματίου, τον Διονύση Βαβουγιό και τη Τζένη Τσιτοπούλου που ήταν ανάμεσα σε κείνους που οργάνωσαν το Συνέδριο. 

 

Εργασίες

Στο σύνολό τους οι εργασίες συνιστούσαν ,όπως συμβαίνει πάντα,  «σώμα ανομοιογενές». Πήγαινες σε μία από τις παρουσιάσεις και άκουγες πράγματα βουτηγμένα στην κοινοτοπία και στο στερεότυπο, πήγαινες στην άλλη και άκουγες πράγματα εξαιρετικά,  ικανά να γεμίσουν τις προσωπικές μπαταρίες σου. Εμείς πάντως ορισμένες από τις εισηγήσεις που παρακολουθήσαμε τις βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.  Ανάμεσά τους θα μπορούσαμε να αναφέρουμε εκείνη του προσκεκλημένου Ολλανδού Piet Linjse καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, με θέμα Science Education in Europe καθώς και τις εισηγήσεις του  Βασίλη Τσελφέ για το περιεχόμενο και τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Γενική Εκπαίδευση, του Παναγιώτη Σκούντζου, για τη διδασκαλία των νόμων του Νεύτωνα, του Κωνσταντίνου Κρίκου για την ενοποιημένη διδασκαλία,  του Λεωνίδα Τσουμπελή για τις θεωρητικές τάσεις της Διδακτικής, του Παναγιώτη  Κουμαρά για το πρόγραμμα PISA, του Κώστα Σκορδούλη για την Ιστορία της Φυσικής στα διδακτικά  εγχειρίδια, και της Φανής Σέρογλου για τον επιστημονικό αλφαβητισμό.  Η αναφορά στις εργασίες αυτές γίνεται με βάση τα προσωπικά μας και μόνο κριτήρια ανάμεσα στις εργασίες των οποίων την παρουσίαση μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε. Στο βιβλίο, λόγου χάριν, των πρακτικών το οποίο εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή βρήκαμε και άλλες εργασίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε στην παρουσίασή τους. 

 

 

Κυριακή  20 Ιανουαρίου 2003 και οι ΦΥΣΙΚΟΙ επέστρεψαν στα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς ίσως ξανασυναντηθούν τον Μάιο του 2003 στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα

Η συμβολή της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

που θα γίνει στην Αθήνα 8, 9, 10 και 11 Μαΐου