Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

Evangelista Torricelli                          

 

 

Ο Evangelista Torricelli γεννημένος στη Faenza της Εμίλια Ρομάνα το 1608 και στην  Ιστορία της Επιστήμης έμεινε ως ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε την ατμοσφαιρική πίεση. Εμπνεόμενος από το έργο του Γαλιλαίου έγραψε την πραγματεία De Motu στην οποία περιγράφει μαθηματικά το φαινόμενο «κίνηση ενός βλήματος». Το 1641 ο 77χρονος τότε Γαλιλαίος τον κάλεσε κοντά του και ο  Torricelli παρέμεινε δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο στους τρεις επόμενες μήνες μέχρι δηλαδή τον θάνατο του Γαλιλαίου τον Ιανουάριο του 1642.

 Εκτός από το κρίσιμο πείραμα για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης, ασχολήθηκε με τη Γεωμετρία ενώ παράλληλα  ερεύνησε διεξοδικά και τη ροή των υγρών.

Το λεγόμενο «θεώρημα Torricelli » απαντά στο ερώτημα « από τι εξαρτάται η ταχύτητα εκροής ενός υγρού; »  σε μια διάταξη όπως αυτή του σχήματος. Η απάντηση την οποία έδωσε διατυπώνεται και με την εξίσωση υ2 = 2gh, όπου υ η ταχύτητα του υγρού και h το «βάθος» της τρύπας κάτω από την ελεύθερη επιφάνεια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ο Evangelista Torricelli πέθανε στη Φλωρεντία το 1847, έζησε δηλαδή μόνο 39 χρόνια.

 

Η ερώτηση

 

Το έτος 1644 ο Evangelista Torricelli μέτρησε την ατμοσφαιρική πίεση.

Για να το πετύχει χρησιμοποίησε:

·        τη θεωρία για την ισορροπία των υγρών,

·        την ιδέα ότι μπορεί να δημιουργήσει ΚΕΝΟ αποδεχόμενος ότι η πίεση του κενού είναι μηδέν

και δύο φοβερά υλικά το ένα από τα οποία ήταν

·        μια ποσότητα από το πιο βαρύ υγρό του κόσμου             και το άλλο

·        ένα εξαιρετικό υλικό με το οποίο οι τεχνίτες της εποχής μπορούσαν να φτιάχνουν διαφανείς      σωλήνες, σφραγισμένους στο ένα  άκρο.

Τι ακριβώς έκανε;

Πόσο χρονών ήταν ο Νεύτων όταν ο Torricelli έκανε το πείραμα; Ο Γαλιλαίος; 

 

η απάντηση