8. Για τους εμπειριστές η βασική ανθρώπινη γνώση  πηγάζει από τις αισθήσεις. Το πλατωνικό - και καρτεσιανό- δόγμα περί «έμφυτων ιδεών» απορρίπτεται.

Ο John Locke  θεμελιωτής του ΕΜΠΕΙΡΙΣΜΟΥ, γεννημένος το 1632, μολονότι συνολικά μετριοπαθής, στο ζήτημα της οικοδόμησης των εννοιών – και μόνο σε αυτό – είναι ένας ακραίος εμπειριστής. Θεωρεί  πως όταν γεννιέται ο άνθρωπος η Συνείδησή του  είναι άγραφο χαρτί,  TABULA  RASA. Από κει και πέρα όμως οι απόψεις του για την πηγή των γνώσεων είναι μετριοπαθέστερες. Συμφωνεί με τον Καρτέσιο ότι η εμπειρία μας για τον κόσμο είναι πάντοτε έμμεση. Όλα όσα εσωτερικεύουμε για τον κόσμο είναι αναπαραστάσεις ή νοησιακά σχήματα, πράγμα που σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει καμία γνώση για την «ουσία» από την οποία είναι φτιαγμένος ο Κόσμος. Η εμπειρία μας για κάθε αντικείμενο είναι περίπλοκη κάτι σαν γεύση ενός πορτοκαλιού την ώρα που το δοκιμάζουμε. Ο κόσμος για τον Locke είναι ένας Κόσμος χωρίς γεύσεις, μυρωδιές και χρώματα τον οποίο οι ανθρώπινες υπάρξεις εσωτερικεύουν με τον μοναδικό μηχανισμό που διαθέτουν ως Κόσμο με μυρωδιές με γεύσεις και με χρώματα. Για κάθε πορτοκάλι οι «πρωταρχικές ιδιότητες –ΒΑΡΟΣ και ΜΕΓΕΘΟΣ- βρίσκονται μέσα στο πορτοκάλι και είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ και επιστημονικά μετρήσιμες. Οι δευτερεύουσες ιδιότητες –χρώμα, οσμή και γεύση- σχετίζονται με την επίδραση του πορτοκαλιού στα αισθητήρια όργανα κάθε ανθρώπου και είναι ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ και σχετικές

Οι τρεις σημαντικότεροι εμπειριστές φιλόσοφοι -Locke, Berkeley και Hume- δεν ήταν ακριβώς Άγγλοι ήταν όμως και οι τρεις  αγγλόφωνοι.