20ος αιώνας. Tiffany. Χημικός και ζωγράφος αλλά είχε και μια ερωτική σχέση με το ΓΥΑΛΙ

 

Στα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε να γίνεται έντονη πλέον και η παρουσία των Αμερικανών υαλουργών.  Μία από τις μεγάλες ιδιοφυΐες της υαλουργικής υπήρξε  ο  γεννημένος το 1848 στη Νέα Υόρκη Louis Comfort Tiffany. Χημικός, ζωγράφος και υαλουργός, στα τέλη του 19ου αιώνα,  υπήρξε ο βασικός εκφραστής του ευρωπαϊκού στυλ που ήταν γνωστό ως αρτ νουβό. Ανέπτυξε ένα τύπο ιριδίζοντος γυαλιού με το οποίο δημιούργησε εκπληκτικά αντικείμενα.

 Είχε μια ερωτική σχέση με το γυαλί και την πεποίθηση ότι για να αναδειχθεί το χρώμα από το αρχικά άχρωμο και διαφανές αυτό υλικό δεν ήταν ανάγκη  να βάφεται το γυαλί. Διότι αυτός μπορούσε να το κάνει χωρίς χρωστικές ουσίες. Όλο το χρώμα βρισκόταν μέσα στο γυαλί και κατ’ αυτόν τον τρόπο με το φως μπορούσε να μεταβάλλεται όταν έπεφτε σε ιριδίζον γυαλί έτσι που  να δημιουργούνται διαβαθμίσεις αποχρώσεων.  Για πρώτη φορά στην ιστορία του το γυαλί γινόταν το μοναδικό μέσο που έδινε κατεδείκνυε το φως τη σκιά και την προοπτική. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορική εξέλιξη της τεχνολογίας της υάλου.

Ο Τίφανι συνήθιζε να λέει « Με τη βοήθεια των σπουδών μου στη Χημεία και μέσα από την προσωπική μου πειραματική έρευνα οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι το χρώμα οφείλεται σε οξείδια και σε άλλες προσμίξεις. Το χρώμα  λόγου χάρη που έχει το πράσινο γυαλί του το προσδίδει η παρουσία οξειδίου του κοβαλτίου».

Η κληρονομιά τουΤίφανι στις γενιές που ακολούθησαν ήταν εντυπωσιακή. Σήμερα ηTiffany Art Glass  A Student's First Project αποτελεί μια σχολή τέχνης με υλικό το γυαλί