Καβάλα 2008 και οι φυσικοί στο 12ο δικό τους Συνέδριο

 

 

Ο Χρόνος

Στις διάφορες γλώσσες των ανθρώπων, τουλάχιστον τις ευρωπαϊκές κάθε μήνας έχει το δικό του όνομα, αλλά οι εβδομάδες παραμένουν ανώνυμες. Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα μπορούσε κάποτε,  σε γλώσσα ελληνική,  να λέγεται εβδομάδα της κορομηλιάς.  Κι αυτό γιατί στο ξεκίνημα της ιεροτελεστίας με μουσική υπόκρουση Ιγκόρ Στραβίνσκι κάνουν την εμφάνισή τους τα νεογέννητα με το πράσινο σέπαλο. Η δεύτερη από τις μαρτιάτικες εβδομάδες θα ήταν η εβδομάδα της βερικοκιάς, η επόμενη της αχλαδιάς  με τελευταία εκείνη των χελιδονιών.  Φέτος καθώς η εβδομάδα της αχλαδιάς έφθανε στο δικό της τέλος οι φυσικοί βρέθηκαν και πάλι όλοι μαζί στο 12ο δικό τους συνέδριο.

 

Ο Χώρος

Πριν από δύο χρόνια η  Λάρισα, πέρυσι η Κέρκυρα,  φέτος  η σειρά της βόρειας Ελλάδας. Με μια ενδιαφέρουσα παρένθεση στη Δράμα, το κέντρο της σύναξης ήταν η Καβάλα. Καβάλα  με υδραγωγείο και με κάστρο και με ανεμάκι αιγαιοβορειοπελαγίτικο.

 

Η Κίνηση

Στο Ελ Βενιζέλος ξημερώματα Παρασκευής απογείωση με Γιώργο Φασουλόπουλο και Θανάση Βελέντζα, μέσα σε μεταφερόμενο σύστημα αναφοράς του οποίου την κίνηση δεν μπορείς να αναγνωρίσεις μολονότι η ταχύτητα είναι ασυνήθιστα μεγάλη σε σχέση με εκείνες που καταγράφεις ως επίγειος και με τη δυναμική άνωση να συνδυάζεται με τους τέσσερεις κινητήρες και να επιβεβαιώνει τις δυνατότητές της κι εσύ αν καταφέρεις να μη σε αποπλανήσει ο ύπνος αντικρίζεις μέσα από το παραθυράκι την επέλαση της αυγής, είναι βλέπεις ακόμα έξι παρά κάτι . 

 

Άνθρωποι

Εκατοντάδες και πάλι οι φυσικοί, καθένας τους θα γευτεί τη σύναξη με τον δικό του τρόπο. Το δύσκολο «ΕΜΕΙΣ οι φυσικοί», αυτό που υποτίθεται ότι μας ενώνει, αρκετά φαντασιακό αλλά και περίπου απερίγραπτο συνυπάρχει με τη μοναδικότητα του μεμονωμένου ατόμου. Φυσικός εγώ, φυσικός εσύ αλλά είναι τόσο διαφορετικά εκείνα που μας ενδιαφέρουν και πολύ λιγότερο προσδιορίσιμα εκείνα που μας θέτουν σε δόνηση.  Ο Μάρτιος θυμίζει αρκετά εκείνον της Λάρισας με τις αχλαδιές να διασχίζουν τη δική τους εβδομάδα, αλλά η αίσθηση του « η θάλασσα είναι δίπλα » φέρνει στη σκέψη περισσότερο τον 2007 της Κέρκυρας.

Η Νομαρχιακή Αίθουσα βασικό σημείο συνάντησης των απόλη την Ελλάδα, να και ο Αντώνης Χναράκης από την Κρήτη, ο Δήμος Πάλλας από τη Λαμία και η Ασημίνα Κοντογεωργίου, τώρα σχολική σύμβουλος Λάρισας, η Ελένη Δανίλη της Φθιώτιδας ο Αργύρης Ψαλίδας από το Κολλέγιο , ο Χρήστος Γαργαβάνης από τη Λάρισα, ο προϊστάμενος Φθιώτιδας Αθανάσιος Μιχελής, ο Αρτέμης Αθανασάκης, ο Κώστας Παπαμιχάλης  αλλά και ο Αλεξανδρουπόλεως Δημήτριος Αγγελίδης μαζί με την τόσο αγαπητή Μερόπη, εκείνη  με ρίζες από τα Κιουπλιά της Προύσας, όπως και ο δικός μας Σπύρος παππούς.

 

Κερκυραίοι φυσικοί

                                                                                                         Και σε ποιο γαλαξία θα σε βρω ;

Η ομάδα των Κερκυραίων όπως σε κάθε Συνέδριο απόλυτα συμπαγής. Ενισχυμένη φέτος με την έντονη παρουσία και το ιδιαίτερο εκτόπισμα του Σάκη Τσούκα, η συνάντηση Παρασκευή απομεσήμερο πάνω στο τραπέζι το λευκό κρασί, τα θαλασσινά και το τσίπουρα γύρω από το τραπέζι άνθρωποι με διάθεση να μιλήσουν και να ακούσουν, Μήτσος Τσαούσης, Σωτήρης Χατζάβαλος, Μαριάνθη Βαρβαρούση,  Κώστας Παντίδης  και Μαρία Κορίκα από τη νέα γενιά των φυσικών που θα μιλάμε γι αυτούς στο επερχόμενο μέλλον.   Μαζί βέβαια και ο Πάνος Μουρούζης, μπορεί να διαφωνείς μαζί του σε ζητήματα για τον δεσμό Τέχνης Λογοτεχνίας και Φυσικής αλλά χαίρεσαι να μιλάς μαζί του για οτιδήποτε σχετίζεται άμεσα με Φυσική. Εξάλλου, καθώς λένε, η εργασία του με «τα είκοσι αποτυχημένα πειράματα» ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες των πιεψιλοντέσσερα στο Συνέδριο

 

Δράμα

Πρωινό του Σαββάτου και το Συμπόσιο στη Δράμα για την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Επιστήμης, μια ιδέα του Γιώργου Βλαχάκη, με εργασίες του Χρίστου Ξενάκη, του Κώστα Ταμπάκη, του Γιώργου Βλαχάκη, του Κώστα Σκορδούλη και της Μαρίας Ρετεντζή.  Πρώτος ομιλητής ο Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας – έπρεπε να φύγει για να βρίσκεται στην Καβάλα πριν από το μεσημέρι για μια άλλη εκδήλωση - με θέμα « Από την προφητεία του Σκοτσέζου αριστοκράτη, στους σπινθήρες του Γερμανοεβραίου και στου μαρκόνηδες» Το Συμπόσιο θα τιμήσει τον Ευτύχη Μπιτσάκη, τον δάσκαλο, όσες διαφωνίες και να έχεις μαζί του οφείλεις να παραδεχθείς ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα υπήρξε πρωτοπόρος. Παρών και ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, φυσικός, δραμινός την καταγωγή και εξυπακούεται ότι πίσω από την υλοποίηση βρισκόταν η δραστηριότητα του Παναγιώτη Φιλντίση.

 

Σεργιάνι στην Καβάλα. Η έννοια πίεση και ούζο εναντίον του τσίπουρου

Σεργιάνι στην Καβάλα από το λιμάνι και το Hotel Γαλαξίας, στο νομαρχιακό μέγαρο και  στις ανηφοριές των ΤΕΙ, εκεί σε χρόνο Σαββατομεσήμερο και η καλύτερη - κατά την άποψη πολλών - συνάντηση με τη κυριολεξία του « οι φυσικοί συζητούν, διαφωνούν και επιχειρούν να συνθέσουν», Κώστας Καμπούρης, Κώστας Στεφανίδης, Βασίλης Τσελφές, Γιώργος Φασουλόπουλος, Θανάσης Βελέντζας, Νίκος Κανδεράκης, Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας,  εκεί δηλαδή στην αίθουσα 201 σύναξη των Πιεψιλοντέσσερα – λέξη που δεν κυκλοφορεί στον Μπαμπινιώτη – συζήτηση για τα Αναλυτικό Πρόγραμμα και το σχολικό βιβλίο της βήτα Γυμνασίου, με σοβαρές διαφωνίες για το πώς θα μυήσουμε τους νέους ανθρώπους στην ιδέα του Μικρόκοσμου , διαφωνίες για την οικοδόμηση της έννοιας Πίεση, διαφωνίες για το εάν η ευθύγραμμη ομαλή συνιστά «φαινόμενο με σώμα σε ισορροπία»  ή πρόκειται για «ισορροπία δυνάμεων», αντεγκλήσεις για το τι σημαίνει «εναλλακτικές ιδέες των μαθητών», με την Αγγελική Τρικαλίτη και τη Μαρία Βασιλοπούλου, τον Μανόλη Κριτσωτάκη και τον Χρίστο Ξενάκη να παρακολουθούν με προσοχή και τον Στέφανο Τραχανά να παρεμβαίνει, λίγες ώρες αργότερα τα ούζα και τα τσίπουρα σε πλήρη ανταγωνισμό και η  Αντιγόνη Κρασανάκη να λάμπει για μια φορά ακόμα και να διακρίνει την τροχιά της σταγόνας του λαδιού κατευθυνόμενη για δεύτερη φορά στο πουκάμισο του Ανδρέα  και ο Γιώργος δίπλα της και η συζήτηση για το εάν επιπλέουν τα μήλα και τα πορτοκάλια, το Σαββατόβραδο στο νομαρχιακό μέγαρο οι περισσότεροι ομονοούν ότι η καλύτερη από τις ομιλίες ήταν εκείνη για την Απροσδιοριστία του Στέφανου Τραχανά.

 

Επιστροφή

Κυριακή μεσημεράκι,  οι φυσικοί στην ώρα του αποχαιρετισμού κι ένα  αυτοκίνητο με διάνυσμα μετατόπισης προς την Αττική, ο Κώστας Καμπούρης στον ρόλο του οδηγού , μαζί η Μαρία Βασιλοπούλου, αλλά και ο τρίτος άνθρωπος αυτός πιστεύει στο  Scripta Manent και γυρίζοντας στο Καλαμάκι θα επιχειρήσει να καταγράψει μια δική του οπτική για το 12ο Συνέδριο Φυσικής.

 

Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας, 24 Μαρτίου 2008