Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Anders Jonas ANGSTROM

 

Γεννημένος το 1814 στο Μέντελπαντ της κεντρικής Σουηδίας ο Άντερς Γιόνας Άνγκστρεμ σπούδασε φυσική, ασχολήθηκε με το φως και εξελίχθηκε σε έναν από τους θεμελιωτές της φασματοσκοπίας

Σε νεαρή ηλικία ενδιαφέρθηκε για τον γήινο μαγνητισμό, πραγματοποιώντας πολλές μετρήσεις της έντασης του μαγνητικού πεδίου και της μαγνητικής απόκλισης,  ενώ αργότερα του ανατέθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών να επεξεργαστεί τα δεδομένα των μετρήσεων του γήινου μαγνητικού πεδίου τα οποία είχαν συλλεγεί από τη φρεγάτα ερευνών  Eugenie κατά το ταξίδι της σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.  

Αργότερα εργάστηκε ως αστρονόμος στο αστεροσκοπείο της Στοκχόλμης και το 1858 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και ερεύνησε την αγωγή θερμότητας .  Το σημαντικότερο ωστόσο έργο του ήταν οι έρευνες στη φασματοσκοπία σε σχέση με την αστρονομία.

Ήταν ο πρώτος ερευνητής που ανακάλυψε μελετώντας το σχετικό φάσμα ότι  στον Ήλιο ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟ .

Μετά τον θάνατό του το όνομά του δόθηκε στην ομώνυμη μονάδα μέτρησης μήκους - με συμβολισμό 1 Å- για πολύ μικρά μήκη. Σήμερα το μήκος κύματος υπέρυθρων ακτίνων και ακτίνων Χ, αλλά και μεγέθη του Μικρόκοσμου όπως η ακτίνα του ατόμου  αποδίδονται με τη μονάδα ÅNGSTRÖM.   1 Å = 10-10 m .