Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

\

 

Satyendra Nath BOSE

Ο ΙΝΔΟΣ  από την Καλκούτα. Το 1924 έγραψε ένα paper στο οποίο κατέληγε στον νόμο του Planck για Satyendra Nath Boseτην ακτινοβολία χωρίς καμία αναφορά στην Κλασική Φυσική.  Μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες για δημοσίευση το έστειλε – από την Καλκούτα- απευθείας στον Einstein στη Γερμανία. Ο διέκρινε την ιδιαίτερη σημασία της εργασίας του και μετέφρασε το κείμενο στα γερμανικά και το προώθησε για δημοσίευση στο αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό περιοδικό Zeitschrift für Physik . Μια από τις συνέπειες αυτής της αναγνώρισης ήταν να προσκληθεί ο Bose στην Ευρώπη, όπου έμεινε δύο χρόνια και συνεργάστηκε με φυσικούς όπως  ο Louis de Broglie,  η Marie Curie και ο Albert Einstein.

Η κατανομή Bose Einstein για σωματίδια, όπως το φωτόνιο, που δεν υπακούουν στην Αρχή του Pauli,  προτάθηκε το 1925 και εξακολουθεί να συνιστά την εγκυρότερη πρόταση για το θέμα. Τα σωματίδια αυτά λέγονται πλέον BOSONS, στα ελληνικά ΜΠΟΖΟΝΙΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι ερευνητές τις τελευταίες δεκαετίες για το φαινόμενο «ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ Bose Einstein» , για το οποίο μάλιστα δόθηκε βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2001. Βραβεία Νόμπελ έχουν επίσης δοθεί σε ερευνητές που μελέτησαν τη συμπεριφορά των BOSONS, αλλά στον ίδιο τον   Bose δεν δόθηκε ποτέ