Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

William CROOKES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tο 1875, ο Λονδρέζος φυσικός  William CROOKES, Γουίλιαμ Κρουκς, ένας από τους διασημότερους της γενιάς του, στα πλαίσια της παράδοσης που έχουν δημιουργήσει οι Άγγλοι της εποχής στην έρευνα της αγωγιμότητας των ΑΕΡΙΩΝ , μελετά την ηλεκτρική αγωγιμότητα μέσα σε κλειστό σωλήνα με αραιωμένο αέρα σε πολύ χαμηλή πίεση , στα όρια δηλαδή του κενού.  Κατά την εξέλιξη του πειράματος ένα παράξενο φθορίζον φως στο απέναντι από την κάθοδο τοίχωμα πρόδιδε την  παρουσία, μέσα στον σωλήνα,  μιας αόρατης δέσμης. Η δέσμη έδειχνε να κατευθύνεται από το αρνητικό ηλεκτρόδιο – κάθοδος προς το απέναντι τοίχωμα και φαινόταν να διαδίδεται ευθύγραμμα όπως το φως, σε σημείο που με την παρεμβολή αδιαφανούς γι αυτήν αντικειμένου να δημιουργείται στο απέναντι τοίχωμα σκιά.  Το όνομα που δόθηκε στη δέσμη ήταν CATHODE  RAYS – καθοδικές ακτίνες - και η φύση της παρέμενε ένα αίνιγμα. Οι έρευνες που ακολούθησαν οδήγησαν σε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις ΣΩΜΑΤΙΔΙΟΥ στην ιστορία της επιστήμης, οδήγησαν δηλαδή τους φυσικούς στην ανακάλυψη του ELECTRON – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ.

 

O William CROOKES ασχολήθηκε με τη φασματοσκοπία και με την έρευνα πάνω στην αγωγιμότητα των αερίων και διακρίθηκε τόσο ως χημικός όσο και ως φυσικός. Ως χημικός ξεχώρισε με την ανακάλυψη του στοιχείου THALIUM – Θάλιο, ενώ ως φυσικός ξεχώρισε με την ανακάλυψη των καθοδικών ακτίνων. Παράλληλα με τις επιστήμες ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα και για τον Πνευματισμό.

Έγινε επίσης γνωστός με την περίφημη συσκευή « ΑΚΤΙΝΟΜΕΤΡΟ του Crookes»,  μια από τις πιο έξυπνες διατάξεις που δείχνουν ότι την ενεργειακή διάσταση της φωτεινής ακτινοβολίας αλλά και ένα από τα σύμβολα του μύθου της επιστήμης.