Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Pierre CURIE

 

Ο Pierre Curie – Πιερ Κιουρί - γεννημένος στο Παρίσι-  όπως  ο Sadi CARNOT o Leon FOUCAULT, o Hippolyte FISEAU,  o Henri BECQUEREL και o Paul LANGEVIN- υπήρξε ένας πρωτοπόρος στην έρευνα του πιεζοηλεκτρικού φαινόμένου, της μαγνητικής συμπεριφοράς των υλικών και της ραδιενέργειας.

1880. ΠΙΕΖΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

 Το 1880 στα 21 του χρόνια, σε συνεργασία με τον αδελφό του,  ανακάλυψε ότι καθώς πιέζει κανείς ένα κρύσταλλο χαλαζία εμφανίζεται ένα ηλεκτρικό δυναμικό.  Το φαινόμενο θα είχε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εφαρμογές στο μέλλον ονομάστηκε ΠΙΕΖΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

1895. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ CURIE

To 1895, με τη διδακτορική του διατριβή ερεύνησε την επίδραση της θερμοκρασίας στη μαγνητικότητα των υλικών και έδειξε ότι υπάρχει μια θερμοκρασία πάνω από την οποία τα υλικά χάνουν τη  μαγνητικότητά τους. Η θερμοκρασία αυτή επεκράτησε να λέγεται ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ CURIE.

 

1895. ΜΑΡΙΑ SKLODOWKSA

Τη χρονιά εκείνη, 1895,  γνώρισε τη Maria Sklodowska και την παντρεύτηκε. Τα 11 χρόνια που έζησαν μαζί συγκρότησαν ένα επιστημονικό ζευγάρι στα όρια του πρότυπου.

 

1897. ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο Pierre Curie και η Marie Curie ερεύνησαν μαζί και επίμονα το φαινόμενο ραδιενέργεια. Ανακάλυψαν νέα χημικά στοιχεία, το ράδιο και το πολώνιο, τα οποία ήταν ραδιενεργά, και έκαναν μετρήσεις πάνω στην ραδιενέργεια. 

Το 1901 σε ένα επικίνδυνο πείραμα που έκανε μόνος του κατάφερε να μετρήσει την ποσότητα  θερμότητας που μεταβιβάζεται στο  περιβάλλον από ένα γραμμάριο ραδιενεργού ραδίου ανά ώρα. Οι μετρήσεις του άνοιξαν τον δρόμο για την εξοικείωση των ερευνητών με τα τεράστια ποσά ενέργειας που απελευθερώνονται από τους πυρήνες της ύλης.

 

Το 1904 έγινε καθηγητής της Φυσικής στη Σορβόνη αλλά το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα στα 47 του χρόνια από ένα ατύχημα με άμαξα που συνέβη ξαφνικά το 1906 στη rue Dauphine,  στο Παρίσι.  Στο μεταξύ του είχε απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ, το οποίο μοιράστηκε με τον Henri BECQUEREL και με τη Marie Curie. Πολλές δεκαετίες αργότερα η κόρη του Irène Curie θα μοιραστεί επίσης ένα Νόμπελ με τον σύζυγό της.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1904.  Ο Pierre Curie, η Marie Curie,

η Irène Curie, ο δόκτωρ Curie,

 πατέρας του Pierre

και η παριζιάνικη αγριοκαστανιά .