Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Léon FOUCAULT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναμνήσεις . Αύγουστος του 2008. Φθάνει στον κήπο του Λουξεμβούργου, κάνει Rue Soufflot αριστερά, τραβάει μια φωτογραφία pantheon2.jpg 498x742με την ψηφιακή με φόντο το Πάνθεον, προσπερνάει την creperie, ας το αφήσουμε γι αργότερα, πληρώνει επτά ευρώ για να μπει για μία ακόμα φορά στο Πάνθεον και να παρατηρήσει  υπομονετικά το κρεμασμένο από την οροφή των ογδόντα μέτρων εκκρεμές του Foucault να πηγαινοέρχεται – ως προς το δικό του Σύστημα Αναφοράς - και να διαπιστώσει «με τα μάτια του» ότι, 

αργά αλλά συνεχώς,  μεταβάλλεται το επίπεδο της αιώρησής του.

 

Κατανοεί πως ότι αυτό που παρατηρεί είναι η μοναδική απόδειξη ότι «ζει σε πλανήτη στρεφόμενο» και το λέει και στην αγαπημένη του για να συμπληρώσει με έμφαση ότι «ο Γαλιλαίος είχε τελικά δίκιο». Η Γη δεν είναι ακίνητη.

 

 

 

 

 

 

Οι Παριζιάνοι.  Όπως ο Charles DU FAY το έτος 1698, ο Jean Baptiste BIOT το 1774, ο  Etienne MALUS το 1775 , ο Gaspar de CORIOLIS το 1792, ο Sadi CARNOT το 1796, ο Henri BECQUEREL το 1852, ο Pierre CURIE το 1859, ο Paul LANGEVIN το 1872, η Irène JOLIOT-CURIE το 1897 και ο Frédéric JOLIOT-CURIE το έτος 1990, ο Léon FOUCAULT -Λεόν Φουκό -  γεννήθηκε κι αυτός στο Παρίσι το έτος 1819,  την ίδια χρονιά με τον Hippolyte FISEAU,  ο οποίος ήταν επίσης Παριζιάνος.  

 

 

Ο Λεόν Φουκό σπούδασε Ιατρική αλλά την εγκατέλειψε διότι τον αποπλάνησε η Φυσική και ιδιαίτερα το πειραματικό της μέρος.

Ενεργοποιήθηκε στην Οπτική και το 1850 κατάφερε να μετρήσει πειραματικά – σε συνεργασία με τον  FISEAU – την ταχύτητα του φωτός στον αέρα για να φθάσει σε ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα της τιμής της. Μέτρησε επίσης την ταχύτητα του φωτός στο νερό για να διαπιστωθεί ότι η τιμή της είναι μικρότερη από την αντίστοιχη στον αέρα. 

 

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το έτος δηλαδή 1865,  δραστηριοποιούμενος σε έρευνες ηλεκτρομαγνητισμού ανακάλυψε –εντόπισε-  τα «δινορεύματα» που δημιουργούνται όταν ένας αγωγός κινείται σε μαγνητικό πεδίο, τα οποία για οι αγγλόφωνοι τα λένε «eddy currents» αλλά στην ελληνική βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί,  σύμφωνα με τη γαλλική εκδοχή,  ως «ρεύματα FOUCAULT».

Η δραστηριότητα όμως που τον έκανε διάσημο σε όλη την Ευρώπη ήταν το ΕΚΚΡΕΜΕΣ που εγκατέστησε ο ίδιος στο Πάνθεον, στο Παρίσι με το οποίο η ανθρώπινη επινοητικότητα σε συνεργασία με τις θεωρίες της Φυσικής έδωσε για πρώτη φορά μια πειστική απάντηση στο πανάρχαιο ερώτημα « η Γη είναι ακίνητη – όπως υποστήριζε η Καθολική εκκλησία ή κινείται, όπως ισχυριζόταν ο Γαλιλαίος ;». Αντίγραφα του εκκρεμούς υπάρχουν- ανάμεσα σε άλλα – και στο Λονδίνο- στο Science Museum –,  στο Μόναχο – στο Deutses Museum – και στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Το εκκρεμές του   FOUCAULT θυμίζει στους ανθρώπους ότι ζουν σε πλανήτη στρεφόμενο.