Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Augustin-Jean  FRESNEL

 

 

Ο γεννημένος το 1788  Augustin-Jean Fresnel  - Ογκιστέν-Ζαν Φρενέλ - μεγάλωσε μέσα στη Γαλλική Επανάστασης και μετά το 1814 δραστηριοποιήθηκε σε έρευνες σχετικά με το φως. 

Ήταν ένας από τους πρώτους Γάλλους υποστηρικτές της άποψης

ότι «το φως έχει ΚΥΜΑΤΙΚΟ χαρακτήρα».

Την ίδια άποψη,  η οποία αμφισβητούσε την αυθεντία του Νεύτωνα, είχε υποστηρίξει ο Άγγλος Thomas Young, βασιζόμενος στο περίφημο πείραμα με τις δύο σχισμές του 1803, με το οποίο ανάγκασε το φως να «παραδεχτεί» ότι είναι δυνατόν να εκδηλώνει φαινόμενο συμβολής. Το πειραματικό αυτό δεδομένο ενεθάρρυνε τον  Young  να υποθέσει ότι «η διάδοση του φωτός γίνεται με τη μορφή ΚΥΜΑΤΩΝ»  και όχι με τη μορφή κινουμένων σωματιδίων που έναν αιώνα νωρίτερα είχε δεχθεί ο  Νεύτων.

Μια περίπου δεκαετία αργότερα ο Γάλλος  Φρενέλ -  μολονότι  οι Γάλλοι με τους Άγγλους βρίσκονταν σε εποχές μεγάλης εχθρότητας-  πήρε το μέρος του Άγγλου  και όχι μόνο δέχτηκε την υπόθεση του Young αλλά και την επιβεβαίωσε με ένα διαφορετικό τρόπο, - το πείραμα με τα δύο κάτοπτρα-  αλλά  και την στήριξε με μαθηματικά. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mολονότι έζησε μόνο 39 χρονια, ο Φρενέλ ξεχώρισε με τις έρευνές του στο φαινόμενο διπλή διάθλαση  και στο φαινόμενο συμβολή με πολωμένο φως και συνέβαλε στο να εδραιωθεί η - επί ενάμιση περίπου αιώνα αγνοημένη-  άποψη του Christiaan HUYGENS ότι «το φως είναι κύμα» αλλά και η πεποίθηση ότι το φως είναι ΕΓΚΑΡΣΙΟ κύμα.