Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

O Benjamin Franklin

 

1.  « Βενιαμίν Φραγκλίνος»

Με σκοπό να φέρουν πιο κοντά στους απλούς ανθρώπους  ορισμένα σημαντικά πρόσωπα της επιστήμης και με δεδομένο ότι τον 18ο  και τον 19ο αιώνα οι Έλληνες άνθρωποι του λαού δεν γνώριζαν ξένες γλώσσες , οι Έλληνες διαφωτιστές ελληνοποίησαν των μεγάλων ερευνητών.  Ο Galileo Galilei έγινε ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, o Isaac Newton έγινε ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝ, ο Benjamin Franklin έγινε ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ.  Τα ονόματα αυτά επέζησαν μέχρι και σήμερα. Όχι μόνο εξακολουθούμε να λέμε ο Γαλιλαίος, ο Νεύτων, ο Φραγκλίνος αλλά δημιουργήσαμε και παράγωγα γράφοντας για γαλιλαιική επανάσταση και για νευτωνική φυσική.

Για τους Αμερικανούς ο Benjamin Franklin είναι ένας από τους «Αγίους» της ιστορίας τους.

Υπήρξε πριν απ’ όλα ο πρώτος επιστήμονας του αμερικανικού έθνους .Ασχολήθηκε με την έρευνα Image:Usdollar100front.jpgστη σκοτεινή περιοχή των ηλεκτρικών φαινομένων , υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που υποστήριξε ότι ο κεραυνός δεν είναι η  κατάρα των θεών αλλά ένα φυσικό φαινόμενο  – μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου – ανακάλυψε το αλεξικέραυνο προσφέροντας μια λύση στην ανθρώπινη αδυναμία, συνέβαλε στη διατύπωση της πρώτης αξιόλογης θεωρίας για τα ηλεκτρικά φαινόμενα, υπήρξε ο πρωτοπόρος στην οικοδόμηση της Ηλεκτροστατικής. Παράλληλα έπαιξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της Ανεξαρτησίας και στη δημιουργία του αμερικανικού έθνους.

 

2. Η ΙΔΕΑ για ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΣΤΟ

και η πρόταση για ΘΕΤΙΚΟ και ΑΡΝΗΤΙΚΟ φορτίο.

 

Η Σκέψη του Franklin για θετικό και αρνητικό φορτίο καθοδηγήθηκε από το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «Ηλέκτριση με τριβή». Τα υλικά που χρειάστηκε για να ορίσει το ΘΕΤΙΚΟ και το ΑΡΝΗΤΙΚΟ φορτίο ήταν μόνο το  γυαλί και το μετάξι.  Εστίασε σε «κάτι» που συμβαίνει κατά το τρίψιμο.

Πρότεινε μια Θεωρία σύμφωνα με την οποία στη φύση ΥΠΑΡΧΕΙ ένα «αόρατο αβαρές  ηλεκτρικό ΡΕΥΣΤΟ» το οποίο βρίσκεται παντού, προϋπάρχει και μέσα στα δύο αντικείμενα.

Στο μοντέλο του η εκδήλωση ηλεκτρικού φορτίου με τρίψιμο ανάμεσα σε γυάλινο ραβδί και μεταξωτό ύφασμα σήμαινε τη μεταφορά ηλεκτρικού ρευστού με συγκεκριμένη κατεύθυνση .

Μας πρότεινε να αποδεχθούμε ότι, κατά το τρίψιμο, ορισμένη ΠΟΣΟΤΗΤΑ του ρευστού μεταβιβάζεται από το γυαλί προς το μετάξι. Η συνέπεια είναι το γυάλινο ραβδί να έχει «περίσσεια» ηλεκτρικού ρευστού και το μεταξωτό ύφασμα «έλλειψη».

Η  περίσσεια στο γυάλινο ραβδί σήμαινε ένα είδος ηλεκτρικού φορτίου το οποίο ονόμασε ΘΕΤΙΚΟ και η έλλειψη στο μεταξωτό σήμαινε ένα άλλο είδος ηλεκτρικού φορτίου το οποίο ονόμασε  ΑΡΝΗΤΙΚΟ. 

 

Η θεωρία διατυπώθηκε με σαφήνεια το 1750.

Benjamin Franklin , Options and conjectures concerning the properties and the effects of the electric material (1750)

 

Η θεωρία του για ΕΝΑ ηλεκτρικό ρευστό κυριάρχησε μέχρι την εποχή του Faraday, τη δεκαετία του 1830.

 

An electric charge developing by rubbing glass with silk will neutralize a charge produced by rubbing ebonite with fur These results were explained by the supposition of one fluid, of which an excess or defect from the normal quantity gives rise to the electrified state.

W.C. Dampier, A History of Science  

 

 

3. Ο Franklin και ο ΠΥΚΝΩΤΗΣ

Ο Benjamin Franklin ενδιαφέρθηκε αλλά και γοητεύτηκε από την κατασκευή των Ολλανδών – Mussenbroek, 1746 – που είχε πάρει το όνομα «φιάλη του Leyden».

Ήταν ένας μεγάλος ΠΥΚΝΩΤΗΣ με θετικό και αρνητικό οπλισμό που μπορούσε να ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού φορτίου. Τη λειτουργία του την αξιοποιησε για να ενισχύσει τη θεωρία του για θετικό και αρνητικό ηλεκτρισμό.

«Την ίδια στιγμή που ο εσωτερικός οπλισμός της φιάλης του Leyden είναι ηλεκτρισμένος θετικά,  ή «συν», ο εξωτερικός οπλισμός είναι οπλισμένος αρνητικά, σε αναλογία ακριβή. Δηλαδή : όποια κι αν είναι η ποσότητα ηλεκτρισμού που φέρει ο ένας οπλισμός μία ίση ποσότητα εξέρχεται από τον άλλο. Είναι κατ’ αυτόν τον τρόπο αξιοθαύμαστο ότι οι δύο μορφές ηλεκτρισμού, ο «συν» και ο «πλην», συνδυάζονται και εξισορροπούνται σ’ αυτή την θαυμάσια φιάλη»     Benjamin Franklin, Lettres a Colinson , Lettre IIΙ ( 1747)

 

4. Οι ιδέες που άνοιξαν τον δρόμο

για τον νόμο του Coulomb

Benjamin Franklin, Joseph Priestley, Henry Cavendish, Charles Coulomb

 

O  Benjamin Franklin ήταν ένας από του ς ερευνητές που άνοιξαν τον δρόμο για τον πρώτο πειραματικό νόμο του Ηλεκτρισμού, τον νόμο του Coulomb.