Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Karl Friedrich GAUSS

 

1. ο πρίγκιπας δεν πνίγηκε

Ένα από τα πολλά ατυχήματα που θα μπορούσαν να είχαν αφήσει τον Αρχιμήδη και τον Νεύτωνα μόνους στην κορυφή των Μαθηματικών αναφέρεται από τον Gauss από τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Μια ανοιξιάτικη μπόρα είχε κάνει το κανάλι που περνούσε δίπλα από την αγροικία της οικογένειάς του να πλημμυρίσει. Παίζοντας  κοντά στα νερά ο μικρούλης Gauss παρασύρθηκε από αυτά και σχεδόν πνίγηκε. Αν δεν είχε την τύχη να βρίσκεται κοντά  ένας εργάτης, η ζωή του θα είχε τελειώσει εκεί.  

 

2. Μαθηματικά

Σε όλη την  ιστορία των Μαθηματικών  τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα κατορθώματα του  Gauss όταν ήταν παιδί.

Πολύ νωρίς «συναντήθηκε» με το διωνυμικό θεώρημα και η συνάντηση στάθηκε αφορμή για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εργασίες του και ο ίδιος υπήρξε ο πρώτος από τους θιασώτες της αυστηρής αντιμετώπισης των μαθηματικών διαδικασιών

Το έργο του επρόκειτο να αλλάξει την όψη των Μαθηματικών. Τα μαθηματικά μετά τον Gauss έγιναν κάτι τελείως διαφορετικό από τα μαθηματικά του Νεύτωνα, του Euler και του Lagrange.

3. Gauss και Φυσική

Johann Carl Friedrich Gauss (1777–1855), painted by Christian Albrecht JensenΜετά το 1830 δραστηριοποιήθηκε στη θεωρητική φυσική και ειδικά στον μαγνητισμό, στον ηλεκτρισμό και στον -για τότε- πρόσφατα οικοδομημένο, με υλικά κυρίως Γαλλίας, ηλεκτρομαγνητισμό.

Τόσο ο νόμος με την εξίσωση  ΦΕ = q0     Ε.dA= q0

ο οποίος  που περιγράφει την ηλεκτροστατική αλληλεπίδραση ( διατυπώθηκε το 1835 , αλλά δημοσιεύτηκε μόνο το 1867) όσο και ο νόμος με την εξίσωση  ΦΒ = 0   Β.dA= 0  ο οποίος αποκλείει την ύπαρξη μαγνητικών μονόπολων διατυπώθηκαν το 1835 -  ο Gauss ήταν 58 ετών αλλά δημοσιεύτηκαν το 1867, μετά τον θάνατό του. Και οι δύο νόμοι επελέγησαν από τον Maxwell για την οικοδόμηση της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας