Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

 

 

Otto VON GUERICKE 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεννημένος το 1602 στο Μαγδεμβούργο, είναι ο ερευνητής που δίδαξε στους ανθρώπους ότι «ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ» να δημιουργήσουν ΚΕΝΟ.  Το 1650, δήμαρχος τότε της πόλης,   κατασκεύασε την πρώτη ΑΝΤΛΙΑ ΚΕΝΟΥ με την οποία αργότερα έκανε και την περίφημη παράσταση  , με τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου.  Παρήγγειλε δύο χάλκινα κοίλα ημισφαίρια διαμέτρου 50 περίπου εκατοστών σε ένα τεχνίτη της πόλης και μια μέρα παρουσία θεατών που είχαν ειδικά προσκληθεί  προσάρμοσε τα δύο ημισφαίρια ώστε να δημιουργηθεί μια κοίλη σφαίρα, αφαίρεσε με την αντλία τον αέρα από τα ημισφαίρια και . . . . τα ημισφαίρια ήταν αδύνατον να αποσπαστούν το ένα από το άλλο. Οι σχετικές γκραβούρες της εποχής δείχνουν ότι τα δύο ημισφαίρια δεν ήταν δυνατόν να αποσπαστούν το ένα από το άλλο ούτε και στην περίπτωση που τα τράβαγαν προς αντίθετες κατευθύνσεις οκτώ άλογα από κάθε πλευρά. Ο αέρας φαινόταν να ασκεί από την έξω πλευρά μια τρομακτική δύναμη σε καθένα από αυτά  και εφόσον από τη μέσα πλευρά δεν υπήρχε αέρας για να την εξουδετερώσει τα ημισφαίρια ήταν σχεδόν αδύνατον να διαχωριστούν.

Είχε ακούσει και για το πείραμα που είχε κάνει ο Ιταλός Evangelista Torricelli και εκτίμησε ότι η ΑΙΤΙΑ για τη συμπεριφορά των ημισφαιρίων ήταν παρόμοια με εκείνη που διατηρούσε όρθια τη στήλη του υδραργύρου.  

 

 

Εκτός από τη συγκεκριμένη κατασκευή που τον έκανε διάσημο, είχε ερευνήσει και το φαινόμενο ΗΛΕΚΤΡΙΣΗ ΜΕ ΤΡΙΒΗ και με την ικανότητά του όχι μόνο να επινοεί αλλά και να κατασκευάζει έφτιαξε την πρώτη ηλεκτροστατική μηχανή – Elektrisiermaschine - η οποία μπορούσε να προσφέρει, στους ερευνητές, ηλεκτρικό φορτίο σε μεγάλες ποσότητες

 

 

 

 

 

Το 1993 εγκαινιάστηκε στο Μαγδεμβούργο το

Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg