Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Robert HOOKE

 

Ο νόμος της ελαστικότητας και το κύτταρο

Γιος ιερωμένου, γεννημένος στην Αγγλία επτά χρόνια πριν από τον Isaac NEWTON    - τον Νεύτωνα -, ο Robert Hooke, Ρόμπερτ Χουκ,  είναι «όνομα γνωστό» στους  τους μαθητές των ευρωπαϊκών σχολείων. Κατά τη διδασκαλία της Φυσι κής έχουν ακούσει για τον Νόμο του Hooke - έτος 1660, ο Hooke 25 ετών - κατά την επιμήκύνση ή τη συσπείρωση ενός ελατηρίου. Τον νόμο αυτό για την ελαστικότητα, έναν από τους πρώτους πειραματικούς νόμους της νεογέννητης Φυσικής, ο οποίος άνοιγε και τον δρόμο για τη μέτρηση των δυνάμεων,  τον διατύπωσε το έτος 1660 σε ηλικία 25 ετών.  Οι μαθητές του σήμερα έχουν επίσης ακούσει,  στο μάθημα Βιολογία,  έχουν για την  «ανακάλυψη» του κυττάρου από τον Hooke όταν εκείνος ερεύνησε με Μικροσκόπιο τους ζωντανούς οργανισμούς.

 

Εκείνο που ίσως δεν έχουν ακούσει είναι ότι ο Hooke, άνθρωπος στερημένος στο ζήτημα της εξωτερικής εμφάνισης, ήταν ένας από τους κορυφαίους πειραματικούς ερευνητές του αιώνα του, αλλά και πολυτάλαντος. Χαρισματικός κατασκευαστής συσκευών, άνθρωπος ενδιαφέρθηκε για την αστρονομία αρχιτέκτων αλλά και ερευνητής  που προηγήθηκε του Νεύτωνα τόσο στη διατύπωση της ιδέας για την παγκόσμια έλξη, όσο και στη σχέση της ελκτικής δύναμης με το τετράγωνο της απόστασης.

 

Micrographia

Το σημαντικότερο από τα βιβλία του είναι το Micrographia. Κυκλοφόρησε το 1665 συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις ζωντανών οργανισμών των τις οποίες είχε κάνει τα προηγούμενα border=0 v:shapes="BLOGGER_PHOTO_ID_5235598927588662354">χρόνια  με κατασκευασμένα από αυτόν ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ. 

 

Ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου (1666) και οι ανάγκες για την ανοικοδόμησή του τον έκαναν να «στρατευτεί» ως αρχιτέκτων στην υπόθεση της ανοικοδόμησης και να εγκαταλείψει τις πρωτοποριακές έρευνες με το Μικροσκόπιο.

 

 

Ο γιος του ιερωμένου και ο αριστοκράτης.

Στα χρόνια που είχαν προηγηθεί ο Robert Hooke είχε και μια γόνιμη συνεργασία με τον Robert Boyle

Με σαφείς τις διαφορές την κοινωνικής προέλευσης, οι δύο Βρετανοί Hooke, Boyle and the air pumpσυνονόματοι ο αριστοκράτης  Robert Boyle και ο έξι χρόνια μικρότερος  Robert Hooke συναντήθηκαν στην Οξφόρδη, φόρεσαν και οι δύο περούκα, συνεργάστηκαν, διαφώνησαν, πήραν μέρος στην Οργάνωση του Royal Society- o Boyle ως ιδρυτικό μέλος, ο Hooke ως Curator of Experiments  αλλά και ως Γενικός Γραμματέας αργότερα-  έμειναν στην ιστορία της νεογέννητης επιστήμης του 17ου αιώνα, στη φάση που έχει χαρακτηριστεί  Επιστημονική Επανάσταση.  

 

Στην ΟΞΦΟΡΔΗ. Αναμνηστική πλακέτα

In a house on this site between 1655 and 1668 lived ROBERT BOYLE. Here he discovered BOYLE'S LAW and made experiments with an AIR PUMP designed by his assistant ROBERT HOOKE, Inventor, Scientist, and Architect who made a MICROSCOPE and thereby first identified the LIVING CELL.

Σε ένα σπίτι σ’ αυτή την πλευρά,  μεταξύ του 1655 και του 1668 έζησαν ο Robert Boyle  και ο Robert Ηοοκe . Εδώ ο Boyle ανακάλυψε τον Νόμο Boyle και έκανε πειράματα με αεραντλία την οποία είχε σχεδιάσει ο βοηθός του Robert Ηοοκe, εφευρέτης, επιστήμων και αρχιτέκτων ο οποίος κατασκεύασε ένα μικροσκόπιο και αναγνώρισε πρώτος το ΚΥΤΤΑΡΟ