Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Frédéric JOLIOT-CURIE

 

 Έτος 1930  και οι Ευρωπαίοι φυσικοί δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει το νετρόνιο αλλά έχουν διδαχθεί από τον πατριάρχη της πειραματικής έρευνας Ernest Rutherford ότι ο καλύτερος βεβαιωθεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιηθεί μια μεταστοιχείωση ήταν ο βομβαρδισμός του ατομικού πυρήνα. Και τα καταλληλότερα βλήματα ήταν τα ήδη δοκιμασμένα σωματίδια άλφα, «γυμνοί πυρήνες Ηλίου πολύ μεγάλης ενέργειας –της τάξης των 4 MeV-  που προσφέρονταν  γενναιόδωρα από ένα ραδιενεργό δείγμα.

 

Με προερχόμενα από ένα εξαιρετικά ισχυρό παρασκεύασμα Πολωνίου βλήματα  άλφα οι συνεργάτες  Frederic Joliot-Curie και Irène Joliot - Curie επανέλαβαν το 1931 βομβαρδισμούς βηρυλλίου χωρίς να μπορέσουν να διακρίνουν το σωματίδιο νετρόνιο.

Με τα ίδια βλήματα, το 1934, ο Γάλλος και οι Γαλλίδα βομβάρδισαν το αλουμίνιο για να ανακαλύψουν έτσι το φαινόμενο «τεχνητή ραδιενέργεια».

Την επόμενη χρονιά τους απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας.

 

Γεννημένος το 1900 στο Παρίσι ο Frederic Joliot φοίτησε στη Σχολή Χημείας και Φυσικής του Παρισιού και το 1925, στα 25 του χρόνια, έγινε βοηθός της Marie Curie στο Ινστιτούτο Ραδιενέργειας. Εκεί γνώρισε την  28χρονη Irène, κόρη της  Marie Curie, και ο έρωτας ήταν αμοιβαίος. Στο γάμο τους, ένα χρόνο μετά, συμφώνησαν να αλλάξουν τα επώνυμά τους και να λέγονται και οι δύο Joliot-Curie.

 

 Δύο χρόνια μετά την απονομή του Νόμπελ, το έτος δηλαδή 1937,  ο Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί ανέλαβε καθηγητής στο Collège de France και ασχολήθηκε με έρευνα στην Πυρηνική Φυσική .

 

Το 1940 με τη γερμανική κατοχή φυγάδευσε λαθραία στην Αγγλία όλα τα ντοκουμέντα των εργασιών του και τα υλικά που χρησιμοποιούσε στην έρευνα και πήρε μέρος στην Αντίσταση ως αρχικά ως μέλος και αργότερα ως επικεφαλής του Front Νational - Εθνικού Μετώπου- ενώ το 1942 έγινε μέλος του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος. Το 1945 μετά την απελευθέρωση θεμελίωσε την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και το 1948 έγινε ο επιστημονικός υπεύθυνος της κατασκευής του πρώτου γαλλικού πυρηνικού αντιδραστήρα. Το 1949 και για τα επόμενα εννέα χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου της Ειρήνης . Το 1950 τιμήθηκε με το βραβείο Στάλιν – το οποίο μετά την αποσταλινοποίηση θα μετονομαστεί σε βραβείο Λένιν.

 

Το 1950 ο Γιάννης Ρίτσος στην εξορία γράφει το ποίημα  Γράμμα στον Ζολιό.

«Αγαπημένε μου Ζολιό σου γράφω απ' τον Αη Στράτη. Βρισκόμαστε εδώ πέρα κάπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι απλοί, δουλευτάδες, γραμματιζούμενοι . . . » . Το 1990 απονεμήθηκε στον Ρίτσο το  μετάλλιο «Ζολιό-Κιουρί», ανώτατη διάκριση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης

 

To 1959 o Pablo Picasso έκανε το πορτρέτο του Joliot-Curie το οποίο αποτυπώθηκε αργότερα και σε γραμματόσημο της Κούβας.