Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Wolfgang PAULI 

 

Γεννημένος στη Βιέννη το έτος 1900, ένα δηλαδή χρόνο μεγαλύτερος από τον Fermi και τον Heisenberg, έζησε 58 χρόνια. 

 

 

 

 

 

 

 

 

1925. «Απαγορεύεται η συγκατοίκηση» Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.

To 1924 μολονότι είχαν επέλθει βελτιώσεις στο ατομικό μοντέλο του Bohr ο προσδιορισμός των τροχιών δεν μπορούσε να γίνει με ευκρινή κριτήρια. Ήταν η στιγμή που έκανε την εμφάνισή του ο γεννημένος πριν 24 χρόνια στη Βιέννη Wolfgang Pauli ο οποίος είχε μελετήσει εις βάθος το φαινόμενο Zeeman και τους File:Wolfgang Pauli2.jpgκβαντικούς αριθμούς που αντιστοιχούσαν στις διάφορες ενεργειακές στάθμες. Ο Pauli εξέτασε το υφιστάμενο εμπειρικό υλικό και στις αρχές του 1925 διατύπωσε μια νέα ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ, σύμφωνα με την οποία ΔΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΒΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ «ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΝ» ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΤΟΜΟ.

Ο Pauli είχε ανακαλύψει τη λεγόμενη Απαγορευτική Αρχή πριν ακόμα η μελέτη του φασματοσκοπικού υλικού οδηγήσει τη σκέψη των φυσικών στην έννοια spin. Η εισαγωγή της έννοιας spin επέτρεψε την ερμηνεία της ύπαρξης των τεσσάρων κβαντικών αριθμών  με πιο φυσικό τρόπο από εκείνον του Pauli .

 

KNABENPHYSIK, Φυσική των αγοριών.

 

Πάρα πολλοί από τους πρωτεργάτες της Κβαντομηχανικής ήταν μικρότεροι από 25 ετών . Τον Σεπτέμβριο του 1925 ο Heisenberg ήταν 24 ετών , ο Pauli 25, o Jordan 22, ο Dirac 23 ετών.

Ο Pauli έδωσε κάποτε στην Κβαντομηχανική το όνομα KNABENPHYSIK, Φυσική των αγοριών.

 

1926. Η εφαρμογή της Απαγορευτικής Αρχής. Ένα χρόνο αργότερα ο Enrico Fermi οδηγήθηκε σε μία από τις πιο γόνιμες εφαρμογές της Αρχής του Pauli, ενσωματώνοντάς την στη Στατιστική Φυσική. Κατόρθωσε να προτείνει μια νέα Κατανομή της ενέργειας σωματιδίων όπως το ηλεκτρόνιο παραπλήσια με εκείνη των Bose-Einstein. Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι για κάποιον λόγο ανεξιχνίαστο σωματίδια όπως το φωτόνιο υπακούουν στη στατιστική Bose Einstein  , ενώ σωματίδια όπως το ηλεκτρόνιο υπακούουν στη στατιστική που πρότεινε ο Fermi, τη λεγόμενη «Κατανομή Fermi-Dirac».

Αρκετά χρόνια αργότερα, το έτος δηλαδή 1940,  ο Pauli κατέληξε σε μια αιτιολογία του εμπειρικού αυτού κανόνα συνδέοντάς τον με τις τιμές του spin. Τα σωματίδια όπως το φωτόνιο τα οποία υπακούουν στην στατιστική Bose Einstein – γι αυτό και θα ονομαστούν bosons - έχουν ακέραιο spin και αγνοούν την Απαγορευτική Αρχή, ενώ τα σωματίδια όπως το ηλεκτρόνιο τα οποία υπακούουν στην στατιστική Fermi-Dirac – γι αυτό και θα ονομαστούν fermions -, έχουν ημιακέραιο spin

( ½ , ³/2 ) και υπακούουν και στην Απαγορευτική Αρχή

 

 

1927. Quantenrätsels

 Το 1927 έχει ανοίξει ένας διάλογος των Ευρωπαίων φυσικών πάνω στο «αινίγματα», τα  σύμφωνα με τον File:Bohr heisen pauli.jpgPAULI  Quantenrätsels – Κβαντικά αινίγματα -   που παρουσίαζε η νεογέννητη Κβαντομηχανική.

Πρωταγωνιστές ήταν ο  Niels BOHR, ο Werner HEISENBERG και ο  Wolfgang PAULI.

Η επίσημη αναγνώριση της Κβαντομηχανικής έγινε στο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής στο Κόμο της Ιταλίας, με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου από τον θάνατο του Alessandro Volta, ο οποίος γεννηθεί στην πόλη αυτή.  Παραβρέθηκαν οι σημαντικότεροι φυσικοί της εποχής και ανάμεσά του και οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς όπως. Ο Μπορ μίλησε για την Κβαντομηχανική και ασχολήθηκε με επιστημολογικά προβλήματα.

Ο Αϊνστάιν έλαμψε με την απουσία του επειδή δεν ήθελε να πατήσει το πόδι του στην επικράτεια του Μουσολίνι.

Λίγες όμως εβδομάδες αργότερα στις Βρυξέλες στο πέμπτο Συνέδριο Solvay ήταν παρών μαζί με όλες τις αυθεντίες της νεογέννητης Κβαντομηχανικής.

Το Συνέδριο είχε ως  θέμα το «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ και ΦΩΤΟΝΙΑ» και κυριάρχησαν οι έντονες  αντιπαραθέσεις μεταξύ του Bohr και του  Einstein σχετικά με την κβαντική θεωρία και ειδικά πάνω στη λεγόμενη "Kopenhagener Deutung" –Ερμηνεία της Κοπεγχάγης.  Στον διάλογο ήταν αρκετές  και οι παρεμβάσεις του 27χρονου  Pauli και του 26χρονου  Heisenberg οι οποίοι είχαν προσκληθεί σε ένα τέτοιο Συνέδριο για πρώτη φορά.

 

1930. Νετρίνο.

Το 1930 μελετώντας το πρόβλημα που παρουσίαζε η ένταξη του φαινομένου «Ραδιενέργεια β» στον αποδεκτό κορμό της Φυσικής πρότεινε την ύπαρξη ενός ΣΩΜΑΤΙΔΙΟΥ με μηδενικό φορτίο και ασήμαντη μάζα προκειμένου να ερμηνεύσει το φάσμα των ακτίνων β. Το 1932 ο Fermi έδωσε στο σωματίδιο αυτό φάντασμα το όνομα NEUTRINO, ΝΕΤΡΙΝΟ και ενσωμάτωσε την υπαρξή του στη θεωρία του για τη Ραδιενέργεια β. Ωστόσο, στα 25 χρόνια που ακολούθησαν  κανείς ερευνητής δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι το «πιτσιρίκι-φάντασμα» υφίσταται. Το Νετρίνο ανιχνεύτηκε πειραματικά το 1956. Όταν ο Pauli έμαθε τα νέα απάντησε τηλεγραφικά ότι « Το οτιδήποτε μπορεί να φθάσει τελικά σε κάποιον, αρκεί αυτός να ξέρει να περιμένει»