Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας

 

Max Von LAUE

 

Γεννημένος σε μια μικρή πόλη κοντά στο Κόμπλεντς της Γερμανίας , το 1879, την ίδια δηλαδή χρονιά με τον Einstein,  Max von Laueο Max von Laue μετά  το 1909 δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1912,  δεκαεπτά  χρόνια μετά την ανακάλυψη των ακτίνων Χ, συνέλαβε την ιδέα να αξιοποιήσει τις ακτίνες Χ για να ερευνήσει τη διάταξη των ατόμων στο εσωτερικό των μετάλλων.  Η ιδέα ήταν να ερευνήσει το «εάν οι ακτίνες Χ υφίστανται περίθλαση στην εσωτερική δομή των στερεών σωμάτων». 

Η ερευνητική του δραστηριότητα είχε διπλή επιτυχία.

Έδειξε ότι οι ακτίνες Χ ήταν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μήκος κύματος πολύ μικρότερο από το φως, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι στο εσωτερικό των στερεών η συγκρότηση των δομικών λίθων παρουσιάζει μία εκπληκτική αρχιτεκτονική, αυτό που, από τότε, ονομάζουμε κρυσταλλική δομή.

Δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η συγκεκριμένη ερευνητική τεχνική επέτρεψε στην επιστήμη να ερευνήσει την ενδοχώρα της ύλης.  Σαράντα περίπου χρόνια αργότερα με ανάλογη μέθοδο ανακαλύφθηκε και η δομή του DNA

 

Στα δύσκολα χρόνια της επικράτησης του ναζισμού , κατά τη δεκαετία του 1930, ο Max von Laue  αντιπαρατέθηκε στον Εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ και ειδικά στη λεγόμενη Deutsche Physik – Γερμανική Φυσική – η οποία είχε αρχίσει να κυριαρχεί στη Γερμανία αρνούμενη οποιαδήποτε φυσική θεωρία είχε προκύψει από φυσικούς εβραϊκής καταγωγής και κυρίως τη Θεωρία της Σχετικότητας.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.